Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιουν-2021 08:14

  Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων

  Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έχει μπει το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

  Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε προς την ολομέλεια της ΡΑΕ παρουσίαση της λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού κατά την οποία έγινε αποτύπωση των αποτελεσμάτων των αγορών του ενεργειακού χρηματιστηρίου αλλά και του μείγματος παραγωγής που προέκυψε το τελευταίο διάστημα.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι έστω και περιστασιακά, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παραμένουν απαραίτητες για την ασφάλεια της ηλεκτροδότησης, ακόμη και όταν υπάρχει επάρκεια ισχύος, όταν για παράδειγμα χρησιμοποιούνται προκειμένου να αποσοβηθούν προβλήματα αστάθειας της τάσης στο βόρειο σύστημα.

  Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, που επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος της λιγνιτικής παραγωγής.

  Κατά την παρουσίαση προς τη ΡΑΕ εξετάστηκε αναλυτικά η λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς, η διαδικασία ένταξης των μονάδων αλλά και ο τρόπος ένταξης των λιγνιτικών μονάδων στην επίλυση της αγοράς.

  Σημειώνεται ότι η έκθεση βασίστηκε σε στοιχεία που εξασφάλισε η Ρυθμιστική Αρχή από φορείς της αγοράς.

  Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την παρουσίαση προέκυψαν μια σειρά από ενστάσεις αλλά και ερωτήματα, με αποτέλεσμα να εξετάζεται από τη ΡΑΕ να σταλεί προς τον ΑΔΜΗΕ επιστολή μέσω της οποίας θα ζητούνται διευκρινίσεις για μια σειρά από ζητήματα.

  Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, θα ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ να αιτιολογήσει για ποιο λόγο διαφοροποιείται ο σχεδιασμός της προημερήσιας αγοράς DAM από την επίλυση της αγοράς ISP, καθώς επίσης και για το ύψος των εφεδρειών που εντάσσονται στην αγορά κατά την επίλυσή της.

  Σημειώνεται ότι η ένταξη των λιγνιτικών μοναδων, πχ του Αγίου Δημητρίου, της Μεγαλόπολης 4 και της Μελίτης, παρά το υψηλό κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 οδηγεί σε σημαντική αύξηση του κόστους ενέργειας επιβαρύνοντας τόσο τους προμηθευτές όσο και τη βιομηχανία.

  Παράλληλα όταν δίνεται εντολή κατανομής σε λιγνιτικές μονάδες από τον ΑΔΜΗΕ, ακυρώνεται το πρόγραμμα άλλων μονάδων οι οποίες πληρώνονται από το ενεργειακό χρηματιστήριο ακόμη και για την ενέργεια που δεν εισφέρουν, την ίδια στιγμή που οι λιγνιτικές αποζημιώνονται από την αγορά εξισορρόπησης με τιμές που συνήθως ξεπερνούν τα 100 ευρώ/MWh.

  Σε κάθε περίπτωση, στόχος της παρέμβασης της Ρυθμιστικής Αρχής είναι να διασφαλιστεί η ομαλή όσο και η οικονομική λειτουργία της αγοράς προς όφελος των συμμετεχόντων και των καταναλωτών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ