Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιουν-2021 08:10

  Φωτιά στο εργοστάσιο της Frigoglass στην Τιμισοάρα

  Φωτιά στο εργοστάσιο της Frigoglass στην Τιμισοάρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Συνολικά 37 διασώστες με 12 πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στο εργοστάσιο της Frigoglass στη Ρουμανία που βρίσκεται στην Τιμισοάρα όπου εκδηλώθηκε το Σάββατο πυρκαγιά, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα.

  Το εργοστάσιο στη Ρουμανία είναι ένα από τα πέντε που διατηρεί ο όμιλος Frigoglass. Τα άλλα τέσσερα βρίσκονται σε Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία και Νότιο Αφρική. Στη Ρουμανία, εκτός από τη συγκεκριμένη παραγωγική μονάδα, λειτουργεί και κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D).

  Συνολικά στις εγκασταστάσεις της Frigoglass στη Ρουμανία εργάζονται 774 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και 756 ως εποχικό (στοιχεία 2020) από 1,165 μόνιμους εργαζόμενους και 1.145 εποχικό προσωπικό που απασχολούσε ο όμιλος το 2019.

  Η συγκεκριμένη πυρκαγιά είναι η δεύτερη τα τελευταία επτά χρόνια που εκδηλώνεται σε εργοστάσιο της Frigoglass.

  Το 2014, διεκόπη για κάποιο διάστημα η μονάδα λειτουργίας του ομίλου στην Ινδία λόγω της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στις εκεί εγκαταστάσεις τον Απρίλιο του 2014.

  Η φωτιά στο εργοστάσιο της Ινδίας είχε προκαλέσει ζημιές κυρίως στις αποθήκες του εργοστασίου και σε μικρότερο βαθμό στο χώρο της παραγωγής του εργοστασίου. 

  Πάντως και στην περίπτωση του εργοστασίου της Ινδίας αλλά και για τα υπόλοιπα εργοστάσια του, όπως αυτό στη Ρουμανία, ο όμιλος διατηρεί ασφαλιστήρια συμβόλαια, με διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες, τα οποία καλύπτουν τις υλικές ζημιές καθώς και τις επιπτώσεις από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

  Η Frigoglass Romania SRL τον περασμένο Αύγουστο υπέγραψε δανειακή σύμβαση με ρουμανική τράπεζα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για περίοδο 12 μηνών. Στις 31 Μαρτίου 2021, 1,8 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν από τη δανειακή σύμβαση.

  Τον Οκτώβριο του 2020, η Frigoglass Romania SRL υπέγραψε με ρουμανική τράπεζα εγγυημένη σύμβαση για τραπεζικό δανεισμό, ύψους 5 εκατ. ευρώ για περίοδο επίσης 12 μηνών.

  Ο δανεισμός εξασφαλίζεται μέσω υποθήκης του οικοπέδου, του κτιρίου και εμπορικών απαιτήσεων. Στις 31 Μαρτίου 2021, 1.5 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν από τη δανειακή σύμβαση. 

  Το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης οι πωλήσεις του ομίλου μειώθηκαν κατά 29,4%, στα 95,9 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των πωλήσεων και στους δύο κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται.

  Οι πωλήσεις στην Ανατολική Ευρώπη μειώθηκαν κατά 34%, κυρίως λόγω της ισχυρής συγκριτικής βάσης όπου οι παραγγελίες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020 είχαν κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι πρώτες επιπτώσεις από την πανδημία ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2020 μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις. 

  Ομοίως, οι πωλήσεις στη Δυτική Ευρώπη μειώθηκαν κατά 43,9%, κυρίως λόγω της πτώσης των παραγγελιών σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

  Στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 58,7% λόγω της πτώσης των επενδύσεων των πελατών σε επαγγελματικά ψυγεία σε Κένυα, Νότια Αφρική και Νιγηρία, καθώς και της υψηλής συγκριτικής βάσης.

  Οι πωλήσεις στη Νότια Αφρική και στην Κένυα επηρεάστηκαν από την απαγόρευση κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών κατά τη διάρκεια του τριμήνου, με αποτέλεσμα την πτώση των επενδύσεων σε επαγγελματικά ψυγεία. Οι πωλήσεις στην Ασία αυξήθηκαν 66% λόγω της ισχυρής επίδοσης στην Ινδία. 

  Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε 3,4 εκατ. ευρώ, έναντι 0,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, κυρίως λόγω των μειωμένων συναλλαγματικών κερδών και τα καθαρά κέρδη συρρικνώθηκαν στα 1,2 εκατ. ευρώ, από 4,4 εκατ. ευρώ που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2020. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ