Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Ιουν-2021 07:31

  Τα σχέδια της Eurobank για τις θυγατρικές εξωτερικού

  Τα σχέδια της Eurobank για τις θυγατρικές εξωτερικού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το στρατηγικό σχέδιο της Eurobank με την κωδική ονομασία "Eurobank 2030”, με τις διεθνείς δραστηριότητες να αποτελούν το 30% του ενεργητικού και των κερδών στο σύνολο του Ομίλου. Ο στόχος του πλάνου είναι να αναπτύσσεται ταυτόχρονα το ελληνικό κομμάτι με το διεθνές, ώστε ως όμιλος να καταστεί η σημαντικότερη τράπεζα στην περιοχή.

  Από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου προκύπτει η σημαντική συμμετοχή των διεθνών δραστηριοτήτων στην κερδοφορία της Eurobank. Συγκεκριμένα, από τα καθαρά κέρδη των 72 εκατ. ευρώ, τα 32 εκατ. προήλθαν από τις διεθνείς δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, κ. Φωκίωνα Καραβία, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε διεθνείς αναλυτές, η κερδοφορία θα στηρίζεται κατά βάση στην οργανική ανάπτυξη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιφέρουν άνοδο των εργασιών στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιείται, κυρίως σε Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο. Ταυτόχρονα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας, όπως είναι ο δρόμος προς την ευρωπαϊκή σύγκλιση για τη Βουλγαρία (και Σερβία αργότερα) επιφέρουν επιπλέον δυναμικές. Ακόμη, η διασύνδεση κάτω από μία ψηφιακή πλατφόρμα των υπηρεσιών wealth management των θυγατρικών σε Λονδίνο, Λουξεμβούργο και Κύπρο θα συμβάλει στην αναλογική άνοδο των εσόδων από το εξωτερικό σε σχέση με την Ελλάδα, σε αναλογία περίπου ένα προς τρία.

  Έτσι, παράλληλα με τη νέα στοχοθεσία για την Ελλάδα στο τριετές της πλάνο, η Eurobank έχει προσδιορίσει τους στόχους για τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Ειδικότερα:

  • Κέρδη προ φόρων 150-200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023. Τα κέρδη προ προβλέψεων θα κυμαίνονται γύρω στα 250-300 εκατ. το χρόνο.

  • Νέα δάνεια άνω των 2 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2023. Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή, με το μεγαλύτερο μερίδιο στη Βουλγαρία. Στο τέλος του 2023, τα συνολικά δάνεια προς την περιοχή θα έχουν φτάσει τα 10 δισ. ευρώ από 8 δισ. σήμερα.

  • Αύξηση καταθέσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ με στόχο να ανέλθουν στα 15 δισ. μέχρι το 2023 (από περίπου 13,5 δισ. σήμερα).

  • Το συνολικό ενεργητικό θα αγγίξει τα 18 δισ. ευρώ από 17 δισ. σήμερα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 30% του ομίλου.

  • Το κόστος κεφαλαίου (συγκεκριμένα το cost of risk) θα κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 1%. Σημειώνεται ότι στη μείωση του κόστους από κινδύνους συμβάλουν τα χαμηλά ποσοστά κόκκινων δανείων και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης. Η κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας έχει ήδη ενταχθεί στην ΕΚΤ, ενώ η χώρα γίνεται μέλος του ESM το 2023. Επίσης, ο συναλλαγματικός κίνδυνος που μπορεί να προέρχεται από τη Σερβία είναι μικρός, διότι η χώρα έχει "συνδέσει” (peg) το νόμισμά της με το ευρώ.

  Σε ό,τι αφορά στις επιμέρους στρατηγικές, η Eurobank θα διατηρήσει τη θυγατρική της στο Λονδίνου, η οποία εξειδικεύεται στο asset management, wealth management και private banking. Θεωρεί ότι το Brexit δημιουργεί ευκαιρίες, ενώ η ίδια δραστηριότητα, δηλαδή της διαχείρισης περιουσίας διαφοροποιείται και ενισχύεται από τις θυγατρικές σε Λουξεμβούργο και Κύπρο. Μάλιστα, το κομμάτι του wealth management/private banking αποκτά και ενιαία ψηφιακή οντότητα. Κάτω από μία ψηφιακή πλατφόρμα, την Temenos, θα ενταχθούν οι υπηρεσίες από Λονδίνο, Λουξεμβούργο, και Κύπρο. Δηλαδή, η κάθε θυγατρική θα προσφέρει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες της στην τοπική αγορά, αλλά ταυτόχρονα και όλου του Ομίλου. Και αυτή η ψηφιακή πλατφόρμα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα.

  Στη Βουλγαρία και τη Σερβία, το σχέδιο επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας εξυπηρέτησης για επιχειρήσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και της ανάπτυξης λόγω της ευρωπαϊκής σύγκλισης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ