Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 01-Ιουν-2021 15:31

  Costamare: Ανανεώνει τον στόλο και αυξάνει το μέρισμα εν μέσω "καυτής" αγοράς

  Costamare: Ανανεώνει τον στόλο και αυξάνει το μέρισμα εν μέσω "καυτής" αγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Σημαντική αύξηση κερδοφορίας κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Costamare της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου προχωρώντας, παράλληλα, σε ευρύ πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου.

  "Η ανάκαμψη της αγοράς, η οποία ξεκίνησε στο δεύτερο μισό του περασμένου έτους συνεχίζεται, με στήριξη από τις ευνοϊκές συνθήκες στο μέτωπο προσφοράς - ζήτησης. Η ισχυρή ζήτηση για αγαθά, το εκ νέου χτίσιμο αποθεμάτων και η ισορροπημένη αγορά των containerships ώθησαν τη ναυλαγορά σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και μία δεκαετία" επεσήμανε ο CFO της ναυτιλιακής, Γρηγόρης Ζήκος.

  Ανανέωση στόλου

  Από το ξεκίνημα του έτους, η ναυτιλιακή έχει συνάψει συμφωνίες για την απόκτηση 15 second hand πλοίων, ενώ έχει παραλάβει δύο νεότευκτα, τα οποία εισήλθαν σε δεκαετείς ναυλώσεις. 

  Τα συμβόλαια που έχουν εξασφαλιστεί για τα νέα αποκτήματα και οι παραδόσεις των νεότευκτων εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν έσοδα άνω των 830 εκατ. δολαρίων.

  Είναι ενδεικτικό ότι οι ναυλώσεις για τα πέντε τελευταία πλοία που αγοράστηκαν ξεκινούν από 24 - 27,5 μήνες, "κλειδώνοντας" ακόμη και για 60-64 μήνες.

  Η εταιρεία προχώρησε, επίσης, στην πώληση τριών παλαιών πλοίων, του "Venetiko", κατασκευής 2003, του "Ensenada", κατασκευής 2001 και του "Prosper", κατασκευής 1996.

  Αυξημένο μέρισμα

  Η Costamare ανακοίνωσε την αύξηση κατά 15% του μερίσματος για το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

  "Ο ισολογισμός μας, σε συνδυασμό με τις ταμειακές ροές από τη λειτουργία του στόλου και τη ρευστότητα, μας παρέχουν την ευκαιρία να αυξήσουμε το μέρισμά μας, χωρίς κανένα αντίκτυπο στα αναπτυξιακά πλάνα μας" σχολίασε ο κ. Ζήκος.

  Ειδικότερα, το μέρισμα ενισχύεται από τα 0,10 δολάρια στα 0,115 δολάρια ανά μετοχή.

  Ενισχυμένα κέρδη

  Τα έσοδα από ταξίδια αυξήθηκαν στα 126,7 εκατ. δολάρια έναντι 121,4 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2020.

  Τα καθαρά κέρδη "εκτοξεύτηκαν" στα 68,1 εκατ. δολάρια από 32,7 εκατ. δολάρια.

  Η ρευστότητα της εταιρείας εκτιμάται στα 235,8 εκατ. δολάρια, ενώ σημειώνεται ότι έχει έρθει σε συμφωνία με ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την αναχρηματοδότηση χρέους και τη χρηματοδότηση απόκτησης πλοίων.

  Η Costamare αποτελείται από 82 containerships, συνολικής χωρητικότητας περίπου 582.837 TEUs.

  Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην έκδοση του πρώτου ομολόγου της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ