Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 08:25

  ΕΛΠΕ: Έρχεται ανάκαμψη και επιστροφή στην κανονικότητα

  ΕΛΠΕ: Έρχεται ανάκαμψη και επιστροφή στην κανονικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τα αποτελέσματα του ομίλου των ΕΛΠΕ συνεχίζουν να επηρεάζονται από τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας, ωστόσο η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη ότι στα επόμενα τρίμηνα θα γίνει ορατή η ανάκαμψη.

  Είναι ξεκάθαρη τάση επιστροφής στα κανονικά επίπεδα, ανέφερε η διοίκηση προβλέποντας  ότι το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά σε σύγκριση με το 2020.

  Στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του α τριμήνου στους αναλυτές, η διοίκηση των ΕΛΠΕ, αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση της στρατηγικής και στις πρόσφατες ανακοινώσεις για το φιλόδοξο πλάνο μετασχηματισμού "Όραμα 2025" με το οποίο επιδιώκεται να επιταχυνθεί η ατζέντα της ενεργειακής μετάβασης.

  Πρέπει να οδηγήσουμε τον όμιλο σε μια νέα κατεύθυνση, ο κόσμος και η ενεργειακή αγορά αλλάζουν και αυτό πρέπει να το αποδεχθούμε και να προσαρμοστούμε γρήγορα ώστε τα ΕΛΠΕ  να συνεχίσουν να προσφέρουν αξία τόσο από την κύρια δραστηριότητά τους όσο και από νέες, τόνισε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισιης.

  Όπως τόνισε ο κ. Σιάμισιης, το πλάνο επικεντρώνεται σε 5 τομείς:

  Τη στρατηγική ESG με μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50%, που θα επιτευχθεί μέσω τη μείωση σε απόλυτες τιμές των εκπομπών κατά 30% μέχρι το 2030 και κατά 20% εμμέσως από την αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου.

  Την επικαιροποίηση της στρατηγικής των επενδύσεων: το επιθετικό επενδυτικό πλάνο αναμένεται να κατευθυνθεί σε ποσοστό 50% στη διασφάλιση και  αναβάθμιση της κύριας δραστηριότητας της διύλισης, με επενδύσεις σε καθαρά καύσιμα, βιοκαύσιμα, ενεργειακή αποδοτικότητα, μπλε και πράσινο υδρογόνο. Το υπόλοιπο ποσό των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στις ΑΠΕ.

  Όπως ανέφερε η διοίκηση τα τελευταία χρόνια οι ετήσιες επενδύσεις κυμαίνονται στα επίπεδα των 150 έως 200 εκατ. ευρώ και με το νέο επενδυτικό πλάνο οι δαπάνες αυτές επανακαθορίζονται.

  Στο σύνολο της περιόδου που αφορά το πλάνο "Όραμα 2025" για τις ΑΠΕ έχουν υπολογιστεί επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου θα αφορά σε οργανική ανάπτυξη έργων και το υπόλοιπο θα αφορά σε εξαγορές.

  Το επενδυτικό πλάνο αναμένεται να παράσχει σταθερότητα στης χρηματοροές του ομίλου και υπό αυτήν την έννοια αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις επιστροφές προς τους μετόχους.

  Τρίτος τομέας είναι η αλλαγή της εταιρικής δομής με τη δημιουργία μιας holding εταιρείας, με επιμέρους θυγατρικές για τους τομείς της εμπορίας καυσίμων, του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου καθώς και των ΑΠΕ.

  Η εκκίνηση του πλάνου μετασχηματισμού αναμένεται να έρθει μετά από πρόταση του ΔΣ σε διάστημα 2 μηνών από την τακτική ΓΣ του ομίλου τον Ιούνιο.

  Τέταρτος τομέας είναι οι αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, οι οποίες προωθούνται στη σημερινή έκτακτη ΓΣ του ομίλου.

  Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο στον αριθμό των μελών του ΔΣ και στο πως εκλέγονται αλλά και σε άλλα θέματα όπως η εκπροσώπηση των φύλων, πάντα σε συμμόρφωση με το νέο νομικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση.

  Πέμπτος πυλώνας είναι η επαναδιατύπωση της εταιρικής ταυτότητας, η οποία θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τη νέα στρατηγική του ομίλου.

  Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα, ξεχωρίζουν οι θετικές επιδόσεις του τομέα των πετροχημικών όπου οι υψηλές τιμές στην αγορά βοήθησαν ώστε να καταγραφεί ένα τρίμηνο ρεκόρ, καθώς επίσης και το εξαιρετικό τρίμηνο της Elpedison.

  Στον τομέα των ΑΠΕ ο στόχος που θεσπίστηκε αφορά στην ανάπτυξη 2 GW έργων μέχρι το 2030 και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνεται η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της εταιρίας.

  Συνεχίζεται η κατασκευή του μεγάλου φωτοβολταϊκού της Κοζάνης, με τις εργασίες να έχουν φτάσει στο 40%, ενώ η έναρξη του έργου τοποθετείται για τις αρχές του 2022.

  Τέλος ακόμη 300MW βρίσκονται σε στάδιο προχωρημένης αδειοδότησης ενώ πρόσφατα εξασφαλίστηκαν βεβαιώσεις παραγωγού για ακόμη 214MW  αιολικών και φωτοβολταϊκών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ