Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 08:20

  ΔΕΗ: Έτος σταθεροποίησης το 2021

  ΔΕΗ: Έτος σταθεροποίησης το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η αύξηση των επαναλαμβανόμενων EBITDA της ΔΕΗ στο α΄ τρίμηνο του έτους ως αποτέλεσμα του ευνοϊκότερου μείγματος παραγωγής και της συνεχιζόμενης μείωσης του μισθολογικού κόστους, ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών.

  Συγκεκριμένα η εταιρεία πέτυχε επαναλαμβανόμενο EBITDA 225,6 εκατ. ευρώ όταν οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σύμφωνα με το Bloomberg τοποθετούσαν τη λειτουργική κερδοφορία στα 212 εκατ. ευρώ.

  Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στο α τρίμηνο τα επαναλαμβανόμενα EBITDA κινήθηκαν στα 182 εκατ. ευρώ.

  Όπως υπογράμμισε η διοίκηση κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, το 2021 θα είναι έτος σταθεροποίησης για τη ΔΕΗ, η οποία αναμένεται κατά το β΄ τρίμηνο να επηρεαστεί περισσότερο από τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, χωρίς ωστόσο να εκτιμάται ότι θα τεθεί εκτός των στόχων του έτους.

  Σημειώνεται ότι τα δημοσιευμένα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου επηρεάστηκαν από έκτακτες μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες ύψους 39,3 εκατ. ευρώ.

  Η διοίκηση τόνισε ότι το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο από τις τιμές CO2, ωστόσο η εταιρεία προβλέπεται να παραμείνει εντός των στόχων του 2021.

  Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του τριμήνου που διανύουμε οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 έχουν αυξηθεί έως και στα 55 ευρώ ο τόνος, όταν στο πρώτο τρίμηνο είχαν καταγράψει χαμηλό στα 31 ευρώ ο τόνος.

  Ήδη πάντως η επιχείρηση έχει από το πρώτο τρίμηνο καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές της κατά 11,4%, περιορίζοντας κατά 22% τη λιγνιτική της παραγωγή.

  Σημειώνεται ότι η επιχείρηση κατάφερε να διατηρήσει σταθερό το χρέος της στα επίπεδα των 3,3 δισ. ευρώ, διατηρώντας το δείκτη καθαρού χρέους EBITDA στα επίπεδα του 3,5, στο πλαίσιο του στόχου για τη μείωση του δανεισμού έως το 2023.

  Ως προς τις επιχειρησιακές εξελίξεις, η διοίκηση τόνισε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται η εταιρεία να έχει καταλήξει στην οριστική απόφαση για τη μετατροπή της μονάδας Πτολεμαιδα 5 σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου.

  Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, έχει ήδη ανοίξει το VDR στο οποίο έχουν αποκτήσει πρόσβαση και οι εννέα συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι έως το  Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

  Αναφορικά με τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που τέθηκαν από την επιχείρηση στο πλαίσιο της έκδοσης του ομολόγου αειφορίας, η διοίκηση υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ θα είναι εντός των στόχων που έχουν τεθεί για το 2022, όταν και αναμένεται να γίνει η σχετική αξιολόγηση.

  Τέλος σε ό,τι αφορά την επερχόμενη έκτακτη ΓΣ στις 4 Ιουνίου τονίστηκε ότι θα ληφθούν αποφάσεις που θα προωθούν και βελτιώνουν την εταιρική διακυβέρνηση.

  Μεταξύ άλλων η εκλογή των μελών του ΔΣ θα γίνεται σύμφωνα με την πολιτική καταλληλότητας της επιχείρησης, η οποία θα περιλαμβάνει πολιτική αντικρουόμενων συμφερόντων, εκπροσώπησης των φύλων, εκπροσώπησης των μετόχων καθώς και κριτήρια εκπαίδευσης και επαγγελματικής εμπειρίας.

  Αλλαγές θα υπάρξουν επίσης και στην επιτροπή υποψηφιοτήτων καθώς και στην επιλογή των υποψηφίων μελών του ΔΣ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ