Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 07:37

  Eurobank: 250 εκατ. ευρώ σε ακίνητα μέχρι τέλους 2023

  Τράπεζες: Η επόμενη μέρα έρχεται με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η συγχώνευση με την Grivalia έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των κεφαλαίων και των κερδών της Eurobank, κάτι το οποίο επισημάνθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, κ. Φωκίωνα Καραβία, κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

  Τα 200 ακίνητα που περιλαμβάνονται στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Eurobank συνέβαλαν με 9 εκατ. ευρώ στα κέρδη του πρώτου τριμήνου της Τράπεζας, εν μέσω πανδημίας. Πρόκειται για μια μέση απόδοση που ξεπερνά το 7%, καθώς τα έσοδα από ενοίκια για όλο το έτος προϋπολογίζονται σε 89 εκατ., όταν η συνολική εμπορική αξία ανέρχεται σε 1,3 δισ. Οι υψηλότερες αποδόσεις προέρχονται κυρίως από τους χώρους logistics, ειδικών χρήσεων και σούπερ μάρκετ και big boxes. Οι αποδόσεις εδώ φτάνουν μέχρι το 8,2%. Αυτά τα είδη ακινήτων ευνοήθηκαν από την κρίση λόγω των μεγάλων αλλαγών που έφεραν τα περιοριστικά μέτρα στις καταναλωτικές συνήθειες και τη δραστηριότητα της οικονομίας. Έτσι, το ποσοστό ακινήτων που έχουν ενοικιαστές φτάνει το 100% στα logistics, τους μεγάλους χώρους-super market και στα κτίρια ειδικών χρήσεων. Ο αντίστοιχος μέσος όρος για το σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου φτάνει το 93%.

  Η Eurobank πιστεύει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων, τόσο των επαγγελματικών όσο και των κατοικιών, θα ακολουθήσει τους υψηλούς ρυθμούς της οικονομίας. Το πλάνο της τράπεζας προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων (αύξηση τιμών) που θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 6% ετησίως μέσα στη διετία.

  Ήδη, η Τράπεζα έχει επενδύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να δημιουργήσει υπεραξίες στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που διαθέτει. Σύμφωνα με το πλάνο, η Eurobank θα συνεχίσει τις επενδύσεις αυτές που θα φτάσουν τα 250 εκατ. ευρώ μέχρι τέλους του 2023.

  Το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου της Eurobank (Ελλάδα και εξωτερικό) αποτελείται από 6.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο αυτό χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

  Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, δηλαδή ακίνητα υψηλής ποιότητας και αξίας, τα οποία αξιοποιεί κυρίως με ενοικίαση αλλά και με πωλήσεις. Η ομάδα αυτή περιλαμβάνει 200 ακίνητα αξίας 1,3 δισ.

  Η δεύτερη απαρτίζεται από περίπου 100 ακίνητα αξίας 350 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα.

  Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 4.500 ακινήτων αξίας 500 εκατ. ευρώ που περιέρχονται στην τράπεζα είτε αγορές που κάνει η ίδια για επενδυτικούς λόγους, είτε για τη δημιουργία κάποιου υπο-χαρτοφυλακίου προς πώληση, είτε από πλειστηριασμούς κλπ.

  Η τέταρτη ομάδα αποτελείται από τα ακίνητα του εξωτερικού. Πρόκειται για 1.160 ακίνητα αξίας 350 εκατ. ευρώ.

  Αυτές οι τέσσερις κατηγορίες χαρτοφυλακίων στην πραγματικότητα μοιάζουν με συγκοινωνούντα δοχεία. Η Eurobank δημιουργεί χαρτοφυλάκια από τη μεγάλη δεξαμενή των 4500 ακινήτων, ανάλογα με τη ζήτηση από funds. Σε αυτά, μπορεί να προσθέσει κάποια από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο ή από τα ιδιοχρησιμοποιούμενα. Στη συνέχεια, αναπληρώνει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με νέα (πχ από νέες αγορές, όπως προσφάτως τα logistics της Tenberco, ή από πλειστηριασμούς) ή από ιδιοχρησιμοποιούμενα. Έτσι, δημιουργείται μια συνεχής ροή ακινήτων προς αξιοποίηση. Κάθε φορά, οι συνθήκες της αγοράς, οι τάσεις αλλά και το ενδιαφέρον από επενδυτές για ακίνητα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καθορίζουν το τελικό "μείγμα”.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Φ. Καραβίας: Ακίνητα και θυγατρικές βασικές πηγές κερδοφορίας για την Eurobank

  * Eurobank: Αύξηση καθαρών κερδών κατά 20,9% στο α΄τρίμηνο

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ