Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Μαϊ-2021 19:37

  Φ. Καραβίας: Ακίνητα και θυγατρικές βασικές πηγές κερδοφορίας για την Eurobank

  Φ. Καραβίας: Ακίνητα και θυγατρικές βασικές πηγές κερδοφορίας για την Eurobank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Με σημαντικές ενδείξεις για υψηλότερη κερδοφορία και δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ξεκίνησε το 2021, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φ. Καραβίας, στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με διεθνείς αναλυτές, αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο.

  Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, επιβεβαιώνονται νέα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα, τα οποία, σε έναν βαθμό έχουν συμβάλει στα θετικά αποτελέσματα της Eurobank το πρώτο τρίμηνο, και τα οποία θα ενισχυθούν εντός του δευτέρου εξαμήνου. Στους ποσοτικούς δείκτες περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμούς 4-6% από φέτος και τα επόμενα χρόνια, η συγκράτηση της ανεργίας, τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την κίνηση του τουρισμού φέτος και τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης στο τελευταίο τρίμηνο. Στους ποιοτικούς δείκτες, ο κ. Καραβίας υπογράμμισε το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις και ότι η Eurobank πρόκειται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τους κινδύνους για τα προβλεπόμενα κόκκινα δάνεια της πανδημίας.

  Τα κυριότερα σημεία τα οποία ανέδειξε ο κ. Καραβίας, σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς άξονες της Eurobank, ήταν τα εξής:

  Πρώτον, στόχος της τράπεζας παραμένει η πρώτη θέση στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Στο πρώτο τρίμηνο, τα νέα δάνεια ανήλθαν σε περίπου 1 δισ. ευρώ και στο δεύτερο εξάμηνο οι εκταμιεύσεις νέων δανείων θα αυξηθούν περαιτέρω.

  Δεύτερον, με τη νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων Mexico, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό από το 2021. Η αίτηση για το Mexico (τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 3,3 δισ. ευρώ) θα υποβληθεί στις ελληνικές αρχές σε μερικές εβδομάδες, για την ένταξή του στο πρόγραμμα Ηρακλής 2.

  Τρίτον, η μικρότερη από την αναμενόμενη δημιουργία κόκκινων δανείων λόγω πανδημίας αλλά και εμπροσθοβαρείς κινήσεις που είχε πραγματοποιήσει η Eurobank επιτρέπουν σήμερα την απελευθέρωση και δημιουργία υψηλότερων κεφαλαίων. Έτσι, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται κοντά στο 16%, παρά το κόστος της τιτλοποίησης του Mexico. Στην ανθεκτικότητα και δημιουργία κεφαλαίων συνέβαλε η πρώτη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων στην Ελλάδα (Cairo) το 2019, η επένδυση στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων με τη συγχώνευση με τη Grivalia, οι αντλήσεις κεφαλαίων που έχουν προγραμματιστεί μέσω ομολόγων (ήδη αντλήθηκαν 500 εκατ. ευρώ με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο) και αντίστοιχες αντλήσεις έχουν προγραμματιστεί για το β’ εξάμηνο του έτους, το 2022 και το 2023. Τέλος, η πρόβλεψη για νέα κόκκινα δάνεια από την πανδημία στα 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ πρόκειται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω, δηλαδή στο επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ.

  Τέταρτον, η καθαρή κερδοφορία, η οποία προέρχεται από οργανικά και επαναλαμβανόμενα έσοδα επιτρέπει στην τράπεζα να δημιουργεί εσωτερικά κεφάλαια, να αποσβαίνει αναβαλλόμενο φόρο και να απορροφά κόστη από προβλέψεις και κινδύνους. Η αύξηση της κερδοφορίας προέρχεται κατά κύριο λόγω από επιτοκιακά έσοδα, δηλαδή οργανικά κέρδη. Τα τελευταία ενισχύονται σημαντικά από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό και τα ακίνητα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα καθαρά κέρδη των 72 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021, τα 31 εκατ. προήλθαν από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, ενώ άλλα 30 προήλθαν από τη Βουλγαρία και την Κύπρο (20 εκατ και 10 εκατ., αντίστοιχα). Επίσης, με 9 εκατ. ευρώ συνέβαλε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

  Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή της JPMorgan, ο κ. Καραβίας σημείωσε ότι λόγω Ταμείου Ανάκαμψης, τόσο οι εργασίες στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπου δραστηριοποιείται η Eurobank θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, το ποσοστό συνεισφοράς των θυγατρικών της Eurobank στη συνολική κερδοφορία θα παραμείνει σταθερή, καθώς και τα δύο "κομμάτια” (Ελλάδα και εξωτερικό) θα ενισχύονται ταυτόχρονα. Επανέλαβε το στόχο για σημαντικό μερίδιο συμμετοχής στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, διευκρινίζοντας ότι τα νέα δάνεια της Eurobank θα αφορούν σε χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων και όχι τόσο σε κεφάλαια κίνησης.

  Τέλος, επανέλαβε τις συνθήκες που δημιουργούν μείωση κινδύνων (πχ λιγότερα κόκκινα δάνεια από την πανδημία) και τις επιτυχείς αντλήσεις κεφαλαίων. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί μέχρι να εξαλειφθούν οι παράγοντες αβεβαιότητες από την πανδημία, κάτι για το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ