Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Μαϊ-2021 09:56

  ΤΕΡΝΑ: Εξασφάλισε τρία νέα έργα ενεργειακών υποδομών ύψους 60 εκατ.

  ΤΕΡΝΑ: Εξασφάλισε τρία νέα έργα ενεργειακών υποδομών ύψους 60 εκατ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:25

  Τρία νέα έργα ενεργειακών υποδομών συνολικού προϋπολογισμού άνω 60 εκατ. ευρώ, θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Capital.gr.

  Πιο συγκεκριμένα: Η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε στον διαγωνισμό των εταιρειών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες "ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε." και "ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΔΥΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε." για το έργο "Μελέτη, Έργα Πολιτικού Μηχανικού, Προμήθεια, Μεταφορά, Εγκατάσταση Και Θέση Σε Λειτουργία, Δύο (2) Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ενός (1) Υποσταθμού Υπαίθριου Τύπου".

  Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, ισχύος 39MW και 11MW, καθώς και ο υπαίθριος υποσταθμός πρόκειται να τοποθετηθούν στη θέση "Μεγάλες Λάκκες" του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε απαλλοτριωμένες από τη ΔΕΗ εκτάσεις. Το έργο έχει προϋπολογισμό άνω των 28,5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

  Επίσης, η ΤΕΡΝΑ μειοδότησε σε δύο διαγωνισμούς του ΔΕΣΦΑ για τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.  Πιο αναλυτικά :

  Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά  το έργο "Λεπτομερής Σχεδιασμός, Προμήθεια και Κατασκευή μιας νέας προβλήτας small scale LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας".

  Η ΤΕΡΝΑ, σε κοινοπραξία με την τεχνική εταιρεία Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε., θα αναλάβει τις λεπτομερείς μελέτες ηλεκτρολόγου μηχανικού και πολιτικού μηχανικού για την κατασκευή προβλήτας, επαρκούς να δεχθεί φορτηγά πλοία χωρητικότητας από 1.000 m3 έως και 30.000 m3.

  Η εν λόγω προβλήτα θα κατασκευαστεί στη βορειοανατολική πλευρά της Ρεβυθούσας και θα έχει συνολικό μήκος περίπου 20 μέτρα. Επιπλέον, θα κατασκευαστούν βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως νέο κτίριο ελέγχου, προμήθεια υλικών και εξοπλισμού για την κατασκευή και εγκατάσταση σωληνώσεων, εξαρτημάτων, οργάνων και αυτόματων συστημάτων ελέγχου και τηλεπικοινωνίας.

  Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό άνω των 17 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

  Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά το έργο "Λεπτομερής Σχεδιασμός, Προμήθεια και Κατασκευή του Σταθμού Συμπίεσης Απαερίων στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

  Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 15 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), περιλαμβάνει λεπτομερείς μελέτες ηλεκτρολόγου μηχανικού και πολιτικού μηχανικού για την κατασκευή του κτιρίου που θα εγκατασταθεί ο συμπιεστής, την εγκατάσταση όλου του βοηθητικού εξοπλισμού καθώς και τα δίκτυα σωληνώσεων διακίνησης απαερίων, νερού και επέκταση των υφισταμένων βοηθητικών δικτύων του Σταθμού (πεπιεσμένου αέρα, αζώτου κλπ).

  Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων και των προς υπογραφή συμβάσεων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

  Νωρίτερα το Capital.gr είχε αναφέρει:

  Ένα ακόμη μεγάλο πρότζεκτ ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες μπαίνει στη φάση της υλοποίησης. Ο λόγος για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη, την κατασκευή του οποίου η  ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανέθεσε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

  Το ενδιαφέρον με το εν λόγω έργο είναι ότι θα είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει όχι με εγγυημένη τιμή πώλησης της ενέργειας, αλλά με διμερές συμβόλαιο πώλησης (PPA) το οποίο έχει συναφθεί μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του μητρικού ομίλου ΔΕΗ.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο PPA έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί και το έργο στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 μεγαβάτ, θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο ΑΠΕ που θα λειτουργήσει στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέσω διμερούς σύμβασης.

  Η προώθηση του συγκεκριμένου έργου, αποδεικνύει ότι και οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν project που θα έχουν εξασφαλισμένη πώληση της ενέργειάς τους με διμερές συμβόλαιο και όχι με τιμή αναφοράς.

  Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας μελετά τη θέσπιση κινήτρων για τους παραγωγούς που θα επιλέξουν τα PPAs, όπως η ταχύτερη αδειοδότηση σε σχέση με τα έργα που θα ζητούν σταθερές τιμές.

  Σε ό,τι αφορά το έργο της Μεγαλόπολης, το τίμημα θεωρείται ιδιαίτερα καλό για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες καθώς έκλεισε στα € 23,5 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο θα πραγματοποιηθεί με συστήματα μονού άξονα και bifacial πλαίσια, προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση. Επίσης προβλέπεται να κατασκευαστεί νέος υποσταθμός μέσης προς υψηλή τάσης για τη σύνδεσή του στο σύστημα.

  Το έργο θα κατασκευαστεί σε απαλλοτριωμένη έκταση της ΔΕΗ, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για αποθέσεις κατά τη λειτουργία των ορυχείων παλαιότερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

  Υπογραμμίζεται τέλος ότι σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ, προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων 3,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2023 εκ των οποίων των 34% θα κατευθυνθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στόχος της επιχείρησης είναι να πενταπλασιαστεί η παραγωγή ΑΠΕ από 0,3 σε 1,6TWh.

  Σήμερα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει διαθέτει χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη έργων που ξεπερνά τα 6,5GW εκ των οποίων τα 2,5GW είναι φωτοβολταϊκά. Η εταιρεία έχει δρομολογήσει την έναρξη κατασκευής εντός των 24 μηνών έργων ισχύος 500MW και βρίσκεται εντός της τροχιάς του στόχου για εγκατάσταση 1,5GW έργων μέχρι το 2024.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ