Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Μαϊ-2021 08:17

  ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ανέθεσε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης

  ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ανέθεσε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ένα ακόμη μεγάλο πρότζεκτ ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες μπαίνει στη φάση της υλοποίησης. Ο λόγος για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη, την κατασκευή του οποίου η  ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανέθεσε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

  Το ενδιαφέρον με το εν λόγω έργο είναι ότι θα είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει όχι με εγγυημένη τιμή πώλησης της ενέργειας, αλλά με διμερές συμβόλαιο πώλησης (PPA) το οποίο έχει συναφθεί μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του μητρικού ομίλου ΔΕΗ.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο PPA έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί και το έργο στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 μεγαβάτ, θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο ΑΠΕ που θα λειτουργήσει στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέσω διμερούς σύμβασης.

  Η προώθηση του συγκεκριμένου έργου, αποδεικνύει ότι και οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν project που θα έχουν εξασφαλισμένη πώληση της ενέργειάς τους με διμερές συμβόλαιο και όχι με τιμή αναφοράς.

  Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας μελετά τη θέσπιση κινήτρων για τους παραγωγούς που θα επιλέξουν τα PPAs, όπως η ταχύτερη αδειοδότηση σε σχέση με τα έργα που θα ζητούν σταθερές τιμές.

  Σε ό,τι αφορά στο έργο της Μεγαλόπολης, το τίμημα θεωρείται ιδιαίτερα καλό για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες καθώς έκλεισε στα € 23,5 εκατ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο θα πραγματοποιηθεί με συστήματα μονού άξονα και bifacial πλαίσια, προκειμένου να αυξηθεί η απόδοση. Επίσης προβλέπεται να κατασκευαστεί νέος υποσταθμός μέσης προς υψηλή τάσης για τη σύνδεσή του στο σύστημα.

  Το έργο θα κατασκευαστεί σε απαλλοτριωμένη έκταση της ΔΕΗ, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για αποθέσεις κατά τη λειτουργία των ορυχείων παλαιότερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

  Υπογραμμίζεται τέλος ότι σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ, προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων 3,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2023 εκ των οποίων των 34% θα κατευθυνθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στόχος της επιχείρησης είναι να πενταπλασιαστεί η παραγωγή ΑΠΕ από 0,3 σε 1,6TWh.

  Σήμερα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει διαθέτει χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη έργων που ξεπερνά τα 6,5GW εκ των οποίων τα 2,5GW είναι φωτοβολταϊκά.

  Η εταιρεία έχει δρομολογήσει την έναρξη κατασκευής εντός των 24 μηνών έργων ισχύος 500MW και βρίσκεται εντός της τροχιάς του στόχου για εγκατάσταση 1,5GW έργων μέχρι το 2024.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ