Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Μαϊ-2021 12:39

  Έκλεισε η συμφωνία για το εμπορευματικό στο Θριάσιο

  Έκλεισε η συμφωνία για το εμπορευματικό στο Θριάσιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο διαπραγματεύσεων με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) φαίνεται πως το θέμα της κατασκευής του μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο φτάνει σε λύση.

  Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σε τηλεδιάσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς σημειώνοντας πως μετά από σκληρή διαπραγμάτευση ξεπεράστηκαν τα εμπόδια με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ήταν αποτέλεσμα της αρχικής προβληματικής σύμβασης παραχώρησης.

  Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή 12 σημεία της σύμβασης είναι υπό αναθεώρηση. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αλλαγές αυτές αφορούν το τίμημα αλλά και τον χρόνο παραχώρησης. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική σύμβαση προβλέπει την ανάπτυξη και διαχείριση του εμπορευματικού κέντρου για 60 χρόνια έναντι συνολικού τιμήματος 31 εκατ. ευρώ (10 εκατ. ευρώ εφάπαξ και ετήσιο μίσθωμα) και με την προϋπόθεση επένδυσης 150 εκατ. ευρώ.

  Ακόμη στη νέα συμφωνία θα αλλάξει η σύνθεση της κοινοπραξίας "Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο AE” (ΘΕΚ ΑΕ) με την Goldair να διπλασιάζει το ποσοστό της στο 40% από το 20% που ήταν αρχικά και το ποσοστό της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ να μειώνεται στο 60% από 80%.

  Πλέον μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποσταλεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η νέα σύμβαση με τις αλλαγές που ζητήθηκαν, για να ανάψει το "πράσινο φως”. Αν δεν προχωρήσει η σύμβαση η χώρα μας θα κληθεί να επιστρέψει ποσό άνω των 200 εκατ. ευρώ στην ΕΕ, τα οποία είχαν δοθεί για τη χρηματοδότηση της αξιοποίησης της έκτασης 2.000 στρεμμάτων κυριότητας ΟΣΕ, στην οποία περιλαμβάνονται και τα 588 στρέμματα στα οποία θα αναπτυχθεί το εμπορευματικό κέντρο.

  Κώστας Κετσιετζής

  Kostaskets@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα:

  * Πλησιάζει η… ώρα της κρίσης για το εμπορευματικό στο Θριάσιο

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ