Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Μαϊ-2021 07:33

  Τι θα χρηματοδοτήσει με τα 800 εκατ. της ΑΜΚ η Alpha Bank

  Τι θα χρηματοδοτήσει με τα 800 εκατ. της ΑΜΚ η Alpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η Alpha Bank υπολόγισε ότι τα 33 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα απαιτήσουν την τραπεζική συνδρομή μέσω δανείων συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ μέχρι το 2024. Από αυτά τα 24 δισ. ευρώ, περίπου το 70% θα χρηματοδοτηθεί από τις ελληνικές τράπεζες. Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης σημαίνει περισσότερα δάνεια προς βιώσιμες επενδύσεις, τα οποία, πέραν από την αύξηση των οργανικών κερδών, λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής εσόδων από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη προσφορά περισσότερων υπηρεσιών, πέραν της καθαρής χρηματοδότησης.

  Σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha Bank, λαμβάνοντας υπόψη τα οργανικά κέρδη αλλά και τον πολλαπλασιαστή από τις νέες βιώσιμες χρηματοδοτήσεις και τις ανάγκες του νέου παραγωγικού μοντέλου, το μερίδιο της Τράπεζας στη συνολική χρηματοδότηση της αγοράς θα πρέπει να φτάσει το 25% από το 2021. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος της Alpha Bank είναι να συμμετέχει με 18% στη χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες. Τότε δημιουργούνται οι συνθήκες για επαναλαμβανόμενα έσοδα, τα οποία υποστηρίζουν ετήσια κερδοφορία 10% μέχρι το 2024.

  Από την παρουσίαση που έγινε χθες σε διεθνείς αναλυτές από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, κ. Βασίλειο Ψάλτη, έγινε σαφές ότι τα 800 εκατ. ευρώ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου χρειάζονται για να καλύψουν το κόστος των επιπλέον δανείων που προβλέπει το αναθεωρημένο στρατηγικό πλάνο. Σύμφωνα με αυτό, η Alpha Bank σκοπεύει να εκταμιεύσει νέα δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, εντός τριετίας. Τα δάνεια αυτά αφορούν σε επιχειρηματικά (5 δισ. ευρώ), ναυτιλιακά (1,7 δισ.) και προς νοικοκυριά, δηλαδή στεγαστικά και καταναλωτικά (1,3 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι η συνολική καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας στην τριετία έχει οριστεί στα 10 δισ., περιλαμβανομένων νέων δανείων στη ρουμανική αγορά ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

  Συμβολή στην κερδοφορία

  Τα νέα δάνεια θα συμμετέχουν άμεσα με 3 ποσοστιαίες μονάδες στον στόχο ετήσιας αύξησης κερδών κατά 10%. Οι υπόλοιπες 7 μονάδες της κερδοφορίας θα προέλθουν από:

  - Έσοδα από άλλες λειτουργίες και από μη επιτοκιακά έσοδα που αντιστοιχούν σε 2 ποσοστιαίες μονάδες. Προέρχονται από τον τραπεζικό και ψηφιακό μετασχηματισμό, το wealth management και τις τραπεζοασφάλειες. Αυτά τα κομμάτια της κερδοφορίας δεν χρηματοδοτούνται από την αύξηση κεφαλαίου καθώς έχουν ήδη εγγραφεί στο 2020 και τους πρώτους μήνες του 2021.

  - Μείωση των κόκκινων δανείων κατά 90% (4 ποσοστιαίες μονάδες).

  - Ενίσχυση των διεθνών δραστηριοτήτων, κυρίως στη Ρουμανία (1 ποσοστιαία μονάδα).

  Διαβάστε ακόμα: 

  Τι προβλέπει το τριετές στρατηγικό πλάνο της Alpha Bank

  Πώς θα γίνει η ΑΜΚ της Alpha Bank - Όλο το προσχέδιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ