Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 22:05

  Διασύνδεση Κρήτης: Ένα ελληνικό έργο τεχνολογικής πρωτοπορίας

  Διασύνδεση Κρήτης: Ένα ελληνικό έργο τεχνολογικής πρωτοπορίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επιτυχής ηλέκτριση του καλωδίου της Κρήτης σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ίσως του σημαντικότερου έργου που έχει ολοκληρώσει η εταιρεία Cenergy, ως προς τις τεχνολογικές προκλήσεις και δυσκολίες που εμφάνισε το έργο. Πρόκειται άλλωστε για τη μεγαλύτερη ηλεκτρική διασύνδεση HVAC παγκοσμίως τόσο ως προς το μήκος όσο και ως προς το βάθος. Η ολοκλήρωση του έργου, επιβεβαιώνει την άρτια τεχνογνωσία και το υψηλό know how της Cenergy αλλά και των Ελλήνων μηχανικών που σχεδίασαν, επέβλεψαν και εκτέλεσαν το εξαιρετικά απαιτητικό αυτό έργο. Μάλιστα όπως σημειώνουν πηγές της εταιρείας, η επιτυχής ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου αποτελεί "ιδιοκτησία" της εταιρείας, η οποία θα αξιοποιηθεί και σε άλλα παρόμοια έργα στο μέλλον. 

  Το έργο περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες τόσο στην κατασκευή όσο και στην πόντιση του καλωδίου. Συγκεκριμένα για τη Cenergy το έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την προμήθεια και την εγκατάσταση ενός σύνθετου υποβρυχίου και υπόγειου καλωδίου 150kV για τη διασύνδεση της Κρήτης, του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας, με το δίκτυο τροφοδοσίας της ηπειρωτικής χώρας. Αυτή η πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση HVAC παγκοσμίως (περίπου 178 χλμ.) και η μεγαλύτερη σε βάθος καθώςη τοποθέτηση των υποβρυχίων καλωδίων έγινε σε βάθος έως 1000 μέτρα. 

  Κατά την υλοποίηση του έργου, η Hellenic Cables έχει ενσωματώσει σημαντικές καινοτομίες τόσο στο σχεδιασμό του ίδιου του καλωδίου, όσο και στην τοποθέτησή του, μέσω προηγμένης και υπερσύγχρονης εγκατάστασης που αναπτύχθηκε ειδικά για αυτό το έργο. Επιπρόσθετα στο ρεκόρ βάθους 1000 μέτρων, η Hellenic Cables ανταποκρίθηκε επιτυχώς στις προκλήσεις που παρουσιάζει το πολύ διαφοροποιημένο υποβρύχιο περιβάλλον και οι συνθήκες που επικρατούν εκεί οι οποίες αποτελούνται από υψηλές και απότομες πλαγιές, απότομες βραχώδεις προεξοχές και κρατήρες σε πολλές τοποθεσίες. Επιπλέον, τρεις διαφορετικοί τύποι συστημάτων προστασίας καλωδίων σχεδιάστηκαν κατά παραγγελία όσον αφορά το βάθος του νερού, τη γεωμορφολογία και τους γεωλογικούς κινδύνους σε μήκος 135 χιλιομέτρων. 

  Σε κάθε περίπτωση η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου αναδεικνύει τη δέσμευση της Hellenic Cables να προσφέρει μακροχρόνιες και κορυφαίας ποιότητας λύσεις καλωδίων και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την ικανότητά της να ανταποκρίνεται επιτυχώς στα πιο απαιτητικα έργα. 

  Ο CEO της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables Α. Αλεξίου σχολίασε ""Είμαστε περήφανοι που ο ΑΔΜΗΕ μας εμπιστεύτηκε για ακόμη μια φορά και ειδικά σε ένα τόσο σημαντικό και απαιτητικό έργο όπως η διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου. Η Hellenic Cables με την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων κατάφερε να ξεπεράσει τις προκλήσεις του Αιγαίου Πελάγους και να αποδείξει την ισχυρή δέσμευση και αξιοπιστία της στην εκτέλεση απαιτητικών έργων με το κλειδί στο χέρι" 

  Τέλος ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης δήλωσε "Η διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί το επιστέγασμα της συλλογικής προσπάθειας που κατέβαλαν οι άνθρωποι του ΑΔΜΗΕ και των ανάδοχων εταιρειών. Η Hellenic Cables αποτελεί δοκιμασμένο συνεργάτη του Διαχειριστή στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος θαλάσσιων διασυνδέσεων στο Αιγαίο. Το μέλλον της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας περνά από τη θάλασσα και ο ΑΔΜΗΕ απέδειξε με το έργο αυτό ότι διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία προκειμένου να ανταποκριθεί και στα πιο απαιτητικά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στη χώρα". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ