Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 14:25

  Τι προβλέπει το τριετές στρατηγικό πλάνο της Alpha Bank

  Τράπεζες: Η επόμενη μέρα έρχεται με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Συνδυαστικές επιχειρησιακές κινήσεις που έχουν ως σκοπό την ενίσχυση της κερδοφορίας, τη δημιουργία κεφαλαίων και υπεραξιών με στόχο τη διανομή μερίσματος από το 2023 και μετά, περιλαμβάνει το νέο τριετές στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank με την ονομασία "Tomorrow” σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, σε διεθνείς επενδυτές και αναλυτές μέσω τηλεδιάσκεψης. 

  O πυρήνας του σχεδίου στηρίζεται στην εμπροσθοβαρή εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, την αποεπένδυση από δραστηριότητες που δεν είναι υποσχόμενες και στην ενίσχυση του μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, όπου αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη. Στο επίκεντρο βρίσκεται η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και τα ειδικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει κάθε χώρα, όπως το real estate στην Ελλάδα, και η γενικότερη οικονομική δραστηριότητα στη Ρουμανία λόγω της σύγκλισης.

  Οι νέοι στόχοι για την κερδοφορία του ομίλου αναπροσαρμόζονται σε 10% ετησίως (1,1 δισ. το 2024), με μερίδιο στην ελληνική αγορά στο 25% (βάσει χορηγήσεων), με 2% δείκτη κόκκινων δανείων και με υπερκάλυψη των εποπτικών ορίων για τα κεφάλαια.

  Η επίτευξη των στόχων αυτών γίνεται με τους εξής τρόπους:

  1. Νέα δάνεια 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2024, με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης, και δημιουργία παράλληλων συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών για την πραγματική οικονομία. Στόχος, το μερίδιο αγοράς 25% βάσει των χορηγήσεων το 2021. Οι καθαρές χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα εκτιμώνται σε 8 δισ. ευρώ το διάστημα 2021-2024, ενισχύοντας την οργανική κερδοφορία. Σε αυτόν τον στόχο βοηθά η προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 0,8 δισ. 

  2. Μείωση κόκκινων δανείων 8,1 δισ. ευρώ (από 3,3 δισ. αρχικά) μέχρι το 2022. Δηλαδή μείωση κατά 90%, μέσω προγράμματος Ηρακλή και εσωτερικής διαχείρισης. Στόχος να μειωθεί ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 2% μέχρι το 2024.

  3. Μείωση λειτουργικού κόστος κατά 17% μέχρι το 2024 που θα επιτευχθεί μέσω του τραπεζικού μετασχηματισμού που ολοκληρώθηκε.

  4. Αύξηση 9% των εσόδων από wealth management, τραπεζοασφάλειες, συμβουλευτική σε επενδυτικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης και από νέες τεχνολογίες στα συστήματα πληρωμών, μέχρι το 2024.

  5. Ανάπτυξη εργασιών και νέες επενδύσεις στη Ρουμανία, με στόχο την επίτευξη ετήσιας αύξησης κερδών 11%. Αυτό θα συμβάλει σε αύξηση της κερδοφορίας του Ομίλου κατά 10%.

  6. Έμφαση στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών και περαιτέρω ανάπτυξη της τραπεζικής μεγάλων επιχειρήσεων και wholesale banking κυρίως μέσω της δημιουργίας εξατομικευμένων υπηρεσιών, ψηφιοποίησης, υψηλότερη ταχύτητα και ποιότητα εξυπηρέτησης και ολικού μετασχηματισμού του wholesale banking.

  7. Νέες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

  8. Πώληση των δραστηριοτήτων πιστωτικών καρτών μέχρι το τέλος του έτους.

  9. Πώληση των θυγατρικών σε Αλβανία και Βρετανία που θα επιφέρει κεφαλαιακό όφελος περίπου 0,8 δισ. ευρώ (λόγω μείωσης κινδύνων) μέχρι το τέλος του έτους.

  10. Διεθνής στρατηγική συνεργασία στο real estate μέχρι τέλους έτους (κεφαλαιακό όφελος 0,4 δισ. ευρώ).

  11. Αύξηση του δείκτη συνολικών κεφαλαίων και CET1 στο 18,3% και 15,6%, αντίστοιχα (έναντι εποπτικών ορίων 14,5% και 9,7%).

  Δείτε όλη την παρουσίαση στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Πώς θα γίνει η ΑΜΚ της Alpha Bank - Όλο το προσχέδιο

  * Εντός Ιουλίου η ΑΜΚ κατά €0,8 δισ. της Alpha Bank

  * Alpha Bank: Αύξηση λειτουργικών κερδών το α' τρίμηνο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ