Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 09:55

  Alpha Bank: Αύξηση λειτουργικών κερδών το α' τρίμηνο

  Alpha Bank: Αύξηση λειτουργικών κερδών το α' τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10.27

  Η Alpha Bank κατέγραψε κύριο αποτέλεσμα προ προβλέψεων 236,6 εκατ., στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αυξημένο κατά 16,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της λειτουργικής επίδοσης και της αύξησης της αποδοτικότητας. Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθε σε 399,6 εκατ., κυρίως λόγω της σημαντικά υψηλότερης συνεισφοράς του κόστους χρηματοδότησης. Επίσης, το καθαρό έσοδο τόκων επωφελήθηκε κατά περίπου 36 εκατ. από την εφαρμογή του αρνητικού επιτοκίου (-1%) που χορήγησε η ΕΚΤ λόγω της επίτευξης του στόχου που σχετίζεται με το TLTRO-III για την περίοδο από τον Ιούνιο 2020 έως τον Μάρτιο 2021.

  Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων διαμορφώθηκε σε 137,5 εκατ. έναντι 537,1 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα των έκτακτων εξόδων της περιόδου καθώς και της μείωσης των χρηματοοικονομικών εσόδων. Οι Ζημίες Απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων το α’ τρίμηνο 2021, ανήλθαν σε 390,6 εκατ., εκ των οποίων τα 317 εκατ. σχετίζονται με τις μη οργανικές ενέργειες διαχείρισης των Καθυστερήσεων με την πλειοψηφία να αποδίδεται στην αύξηση της περιμέτρου των συναλλαγών σχετιζόμενων με το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Κύπρο ("Project Sky"). Έτσι, οι ζημίες μετά τους φόρους ανήλθαν σε -282,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 29,7 εκατ. το α’ τρίμηνο 2020.

  Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθαν σε 258,4 εκατ., λόγω της μείωσης τόσο των δαπανών προσωπικού, όσο και των γενικών διοικητικών εξόδων. To α’ τρίμηνο 2021, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 418,4 εκατ., ως αποτέλεσμα 160,1 εκατ. εκτάκτων εξόδων περιόδου σχετιζόμενων με έξοδα αναδιάρθρωσης και λοιπών εκτάκτων δαπανών.

  Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε 60,9 εκατ. έναντι 429,7 εκατ. το δ’ τρίμηνο 2020, κατά το οποίο είχαν επωφεληθεί λόγω της ανταλλαγής μέρους των υφιστάμενων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), ως αποτέλεσμα την καταγραφή κερδών ύψους 171 εκατ. καθώς επιπλέον κέρδη που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

  Η Τράπεζα προχώρησε σε νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 1,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.Οι εισροέςκαταθέσεωναπό τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 0,3 δισ. σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της υψηλότερου ρυθμού αποταμίευσης των νοικοκυριών. Ανθεκτική παρέμεινε η επίδοση των Εσόδων από προμήθειες, τα οποία ανήλθαν σε 84,3 εκατ., έναντι 83,8 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας.

   

  Κεφαλαιακή επάρκεια

  Η Alpha Bank διατήρησε ισχυρή κεφαλαιακή θέση, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να ανέρχεται σε 18,3%, ενώ ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε σε 16% στο τέλος Μαρτίου 2021. Συνεχής είναι και η βελτίωση της ρευστότητας, με τον Δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις να ανέρχεται σε 90% στο τέλος Μαρτίου 2021 έναντι 95% το προηγούμενο έτος, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 143%, ποσοστό αρκετά υψηλότερο του εποπτικού ορίου.

  Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυξήθηκε σε 12,9 δισ. Έναντι 3,9 δισ. το α’ τρίμηνο, το οποίο αντιστοιχεί σε 18% του Συνολικού Ενεργητικού, επιτρέποντας τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης ως αποτέλεσμα των ευνοϊκότερων όρων χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος TLTRO ΙΙΙ, συνεισφέροντας σημαντικά στο Καθαρό Έσοδο Τόκων.

  Στο τέλος Μαρτίου 2021, οιΔείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων και Καθυστερήσεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 24%, και 13%,αντίστοιχα. Ο Δείκτης Κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου ανέρχεται σε 53%, ενώ στην Ελλάδα σε 48%. Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων ανέρχεται σε 87%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, διαμορφώνεται σε 130%.

  Λεωνίδας Στεργίου

  Διαβάστε ακόμη:

  * Εντός Ιουλίου η ΑΜΚ κατά €0,8 δισ. της Alpha Bank

  Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου της τράπεζας δεξιά, στη στήλη Σχετικά Αρχεία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ