Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 22-Μαϊ-2021 08:55

  Τηλεπικοινωνίες: Μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς

  Τηλεπικοινωνίες: Μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Τα επενδυτικά τους σχέδια για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς προωθούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς οι ανάγκες για αυξημένες ταχύτητες πρόσβασης αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα νοικοκυριά. 

  Η διαθεσιμότητα του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home - FTTH) του ΟΤΕ ξεπέρασε στο τέλος του α’ τριμήνου τα 360.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στόχος είναι το νούμερο αυτό να φτάσει τα 500.000 μέχρι το τέλος του 2021 και το 1.000.000 εντός της επόμενης διετίας. "Θέλουμε να ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο διαθέσιμες συνδέσεις FTTH μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια και να συνεχίσουμε την επένδυση. Η αγορά κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό θα είναι το παιχνίδι απ’ εδώ και πέρα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα τριμήνου, δίνοντας την εικόνα που επικρατεί στην αγορά. 

  Η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι όσο αυξάνονται τα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο θα αυξάνεται και η ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών. Ο αριθμός των συνδρομητών FTTH ανέρχεται κατά προσέγγιση σε 25.000, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 8% της συνολικής διαθεσιμότητας των εν δυνάμει συνδέσεων FTTH. Στόχος είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 25% τα επόμενα χρόνια, ενώ το 80% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα διαθέτει σύνδεση με ταχύτητα άνω των 100 Mbps με όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες (FTTH, FTTC ή VDSL). 

  Ο ΟΤΕ συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα, το οποίο φέτος αναμένεται να φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ με βασικό στόχο την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στη σταθερή και του 5G στην κινητή. Ειδικά για το 5G ο ΟΤΕ στοχεύει σε πληθυσμιακή κάλυψη πάνω από 50% στα τέλη του 2021, καθώς και στην κάλυψη των αυτοκινητοδρόμων έως το 2023. Η πληθυσμιακή κάλυψη στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει ήδη ξεπεράσει το 90% ενώ οι υπηρεσίες 5G της Cosmote είναι διαθέσιμες σε ακόμα 15 πόλεις.

  Επέκταση δικτύων 

  Η Vodafone στο πλαίσιο του νέου της επενδυτικού προγράμματος, που αναμένεται να φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024, κατασκευάζει άλλες 150.000 νέες γραμμές FTTH στην επόμενη τριετία. Αυτό θα γίνει εφικτό μέσα από την μετατροπή των δικτύων Fiber to the Cabinet (FTTC), δηλαδή των δικτύων οπτικών ινών που τερματίζουν στην υπαίθρια καμπίνα, σε  FTTH, επεκτείνοντας τα δίκτυα οπτικών ινών έως τα σπίτια των τελικών καταναλωτών.  

  Επίσης η εταιρεία θα προχωρήσει και στην επέκταση των FTTH δικτύων της και στον λεγόμενο εσωτερικό τους δακτύλιο. Το 2016-2017 όταν κατανεμήθηκαν τα Αστικά Κέντρα Τηλεπικοινωνιών στους παρόχους για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, οι εσωτερικές αυτές περιοχές –που καλύπτουν μία ακτίνα 550 μέτρων από κάθε αστικό κέντρο–, είχαν εξαιρεθεί από τη διαδικασία. Η επέκταση έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε Πειραιά και Βύρωνα και ακολουθούν και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα. 

  Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι γεωτεχνικές μελέτες και ξεκίνησε η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου της εταιρείας στο Αιγαίο, το οποίο σε συνδυασμό με το δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο που σχεδιάζεται στο Ιόνιο, θα φέρει νέες τεχνολογικές δυνατότητες, σε σχεδόν 1 εκατ. κατοίκους. Πρόκειται για ένα έργο, ύψους 40 εκατ. ευρώ, που θα συνδέσει αφενός την Αττική με νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και την Κρήτη και αφετέρου την Κέρκυρα με την ηπειρωτική χώρα.

  Η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης 

  Η βελτίωση της συνδεσιμότητας, ένας τομέας στον οποίο η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις των σχετικών ευρωπαϊκών δεικτών, είναι ένας από τους στόχους του Προγράμματος "Ελλάδα 2.0.", βάσει του οποίου θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Στις μεταρρυθμίσεις των επόμενων ετών περιλαμβάνεται και η ανάπτυξης ενός εκτεταμένου δικτύου ευρυζωνικών υποδομών υψηλής ταχύτητας, με την εγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια καθώς και υποβρυχίων καλωδίων στα νησιά με δυνατότητα παροχής ταχύτητας σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Mbps και δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps, με στόχο την κάλυψη με ευρυζωνικές υπηρεσίες περίπου 2.400.000 πολιτών. Ένα από τα έργα που σχεδιάζονται είναι η επιδότηση των απαραίτητων εργασιών στα υφιστάμενα κτίρια της χώρας προκειμένου να είναι "Fiber-Ready" δηλαδή να μπορούν να υποδεχτούν συνδέσεις οπτικών. 

  Την ιδιαίτερη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas, Νάσος Ζαρκαλής, στο Φόρουμ των Δελφών. "Οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στο κομμάτι της κινητής η Ελλάδα είναι σε εξαιρετικό σημείο. Περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει στη σταθερή για να καλυφθεί το κενό που χωρίζει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε οπτικές ίνες μέχρι το τελευταίο σπίτι της χώρας", σημείωσε ο κ. Ζαρκαλής συμπληρώνοντας ότι  το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αυξήσει τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση πιο γρήγορων συνδέσεων.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ