Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 22-Μαϊ-2021 08:00

  Οι λεπτομέρειες που θα κρίνουν την ΑΜΚ της Alpha Bank

  Οι λεπτομέρειες που θα κρίνουν την ΑΜΚ της Alpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η Alpha Bank ξεκίνησε να διερευνά τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων έως 800 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τον ισολογισμό της βάσει του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου που προβλέπει υψηλότερη κερδοφορία (ROE 10% το χρόνο) και μεγαλύτερη συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

  Σύμφωνα με τους στόχους του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου, το οποίο έχει ήδη παρουσιάσει το Capital.gr και το οποίο θα ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, στις 27 Μαΐου, μαζί με τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2021, προκύπτει σημαντική αναβάθμιση του στόχου για εκταμιεύσεις νέων δανείων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η εξαιρετικά θετική συγκυρία στις αγορές, με υψηλή ρευστότητα και χαμηλά επιτόκια, αλλά και οι αισιόδοξες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δημιουργούν συμφέρουσες συνθήκες για άντληση αναπτυξιακών κεφαλαίων.

  Έγκυρες τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Capital.gr ότι η συγκυρία για την άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες είναι εξαιρετικά ευνοϊκή λόγω της υψηλής ρευστότητας αλλά και των πολύ χαμηλών επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το εάν θα γίνουν κεφαλαιακές κινήσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Πάντως, η Eurobank, δια του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Φωκίωνα Καραβία, δήλωσε κατηγορηματικά στο Bloomberg ότι η Eurobank ούτε χρειάζεται ούτε σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

  Το ποσό

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank εξέτασε την άντληση κεφαλαίων ποσού που προέκυπτε από το εύρος νέων χορηγήσεων για μόχλευση και δανειοδότηση περισσότερων project μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Με άλλα λόγια, να αυξήσει το μερίδιο χρηματοδότησης μέσα στην πίτα των 32 δισ. του Ταμείου. Από τους υπολογισμούς αυτούς προέκυψε ότι ένα ποσό μεταξύ 700 και 800 εκατ. ευρώ θα είχε πολλαπλάσιο αποτέλεσμα στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων και του μεριδίου.

  Στη συνέχεια θα έπρεπε να διερευνηθεί ο σωστός χρόνος και ο υπολογισμός της τιμής, σε συνδυασμό με τον τρόπο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι, ανατέθηκε στις JP Morgan και Goldman Sachs Bank Europe η διερεύνηση όλων των εναλλακτικών λύσεων και των λεπτομερειών, περιλαμβανομένων ποσών κλπ. Οι σημερινές συνθήκες στις αγορές κρίθηκαν ως ευκαιρία, δεδομένης της υψηλής ρευστότητας, ενώ οι φόβοι για πληθωρισμό αρχίζουν να αυξάνουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, όχι τα βραχυπρόθεσμα. Έτσι, δημιουργείται και μία πίεση για επίσπευση σχεδίων άντλησης αναπτυξιακών κεφαλαίων προκειμένου να αξιοποιηθούν όλα τα πλεονεκτήματα της σημερινής συγκυρίας (ρευστότητα, χαμηλό κόστος).

  Χρόνος

  Εκτιμάται ότι μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και του νέου στρατηγικού σχεδίου στις 27 Μαΐου, η Alpha Bank καταλήξει και σε όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο η προετοιμασία για την πραγματοποίηση της αύξησης με όρους που θα εξασφαλίζουν τα δικαιώματα των υφιστάμενων μετόχων, απαιτείται χρόνος περίπου 3-4 εβδομάδων. Συνεπώς, εκτιμάται από πηγές που γνωρίζουν τις διαδικασίες, ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

  Τιμή

  Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές και με βάση τις εκτιμήσεις που βασίζονται στους στόχους του νέου στρατηγικού σχεδίου, αλλά και τις συνθήκες της αγοράς, η εύλογη κεφαλαιοποίηση της τράπεζας (σύμφωνα με το P/BV) κινείται γύρω από την περιοχή των 3,5 δισ. ευρώ (πριν από τη μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής την Παρασκευή κινούνταν στα 2 δισ.). Με βάση τον σημερινό αριθμό μετοχών (1,5 δισ. τεμάχια) και την εύλογη αξία βάσει τιμής προς λογιστική αξία (P/BV), η τιμή της αύξησης θα μπορούσε να γίνει γύρω στο 1 ευρώ έως 1,5 ευρώ. Ο υπολογισμός αυτός δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής. Είναι και επίφοβος καθώς εξαρτάται και από άλλους τεχνικούς παράγοντες -πέραν των συνθηκών της αγοράς- όπως ο αριθμός των νέων μετοχών που θα εκδοθούν και το τελικό ποσό της άντλησης. Πρόκειται για βασικές λεπτομέρειες που ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί. Ωστόσο, πληροφορίες και εκτιμήσεις της αγοράς συγκλίνουν στην τιμή γύρω του 1 ευρώ. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, μετά την αύξηση κεφαλαίου και ύστερα από την αποαναγνώριση επιπλέον κόκκινων δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ, τα συνολικά εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας υπολογίζονται σε 5,7 δισ. ευρώ, δηλαδή από τα υψηλότερα επίπεδα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

  Μέτοχοι και ΤΧΣ

  Η Alpha Bank έκανε σαφές με την ανακοίνωσή της ότι η όποια απόφαση για το σχήμα που θα αποφασιστεί προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αυτό θα προβλέπει την προάσπιση των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων. Δηλαδή θα επιτρέψει στους υφιστάμενους μετόχους να πάρουν μέρος στην αύξηση με το ποσοστό που συμμετέχουν στο κεφάλαιο.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank έχει ήδη επικοινωνήσει με τους βασικούς μετόχους, όπως είναι το κεφάλαιο Paulson (7,32%) και το ΤΧΣ (11,01%), οι οποίο βλέπουν θετικά και ότι θα στηρίξουν την αύξηση. Στην περίπτωση της Alpha Bank, το ΤΧΣ όπως και όλοι υφιστάμενοι μέτοχοι μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους βάσει του ποσοστού συμμετοχής τους. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα γνωστή η πρόθεση του ΤΧΣ εάν θα θέλει να διατηρήσει το ποσοστό του ή να το μειώσει. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι το ΤΧΣ θα συνεχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης των συμμετοχών του στις ελληνικές τράπεζες.

  Κύκλοι του ΤΧΣ ανέφεραν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του είναι αρωγός κάθε προσπάθειας των τραπεζών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, ενώ και ως μέτοχος της Alpha Bank, στηρίζει πλήρως την αναθεώρηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου της Τράπεζας και το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων για την χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου.  Η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνοντας ότι το ΤΧΣ θα τοποθετηθεί αναλυτικά μόλις ολοκληρωθούν οι διερευνητικές κινήσεις και διαμορφωθεί η πρόταση του ΔΣ της τράπεζας.

  Τρόπος

  Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το σχήμα που θα ακολουθηθεί για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή αν θα υπάρξει παράλληλη ή όχι ιδιωτική τοποθέτηση κλπ. Το μόνο που είναι σίγουρο ότι εφόσον προχωρήσει η αύξηση, αυτή θα γίνει με τρόπο ώστε να διατηρηθούν όλα τα δικαιώματα των υφιστάμενων μετόχων.

  Αιτία της αύξησης

  Η αύξηση της Alpha Bank δεν έχει ως στόχο την κεφαλαική ενίσχυση για τη μείωση των κόκκινων δανείων ή για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση. Σύμφωνα με την τράπεζα είναι καθαρά αναπτυξιακή. Δηλαδή, για την υποστήριξη των νέων στόχων του αναπτυξιακού σχεδίου της Alpha Bank απαιτούνταν περισσότερα νέα δάνεια για μόχλευση και χρηματοδότηση έργων του Ταμείου Ανάπτυξης και μεγαλύτερη κινητικότητα κεφαλαίων, ανθρωπίνων και τεχνολογικών πόρων. Έτσι, αποφασίστηκε η επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων για την απελευθέρωση κεφαλαίων και αύξηση εσόδων καθώς τα μισά σχεδόν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Ηρακλής και τα υπόλοιπα θα εντάσσονταν σε εσωτερική διαχείριση. Επιπλέον, το ίδιο σχέδιο προβλέπει αύξηση εσόδων από τραπεζοασφάλειες, μέσω της συνεργασίας με τη Generali, και από διεθνείς συνεργασίες στον τομέα των πληρωμών, με τις συζητήσεις να εξελίσσονται στο β’ εξάμηνο του έτους.

  Οι υπολογισμοί

  Το επιτελείο της Alpha Bank και οι αρμόδιες διευθύνσεις υπολόγισαν ότι η επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων δεν απαιτεί σε καμία περίπτωση αύξηση κεφαλαίου, λόγω της ήδη υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και της κερδοφορίας, αλλά και λόγω των υπεραξιών που απελευθερώθηκαν μέσω της ολοκλήρωσης του τραπεζικού μετασχηματισμού (hive-down) και της συναλλαγής-μαμούθ με την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 10,8 δισ. ευρώ (σχέδιο Galaxy). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ορκωτών ελεγκτών, μόνο από τη συγκέντρωση των θυγατρικών εξωτερικού κάτω από μία νέα εταιρεία holding υπό τη νέα τράπεζα Alpha Bank (100% θυγατρική της μητρικής holding που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο), απελευθερώνονται υπεραξίες γύρω στα 800 εκατ. ευρώ.

  Όλος ο τραπεζικός μετασχηματισμός (μία μητρική holding που κατέχει τη νέα τράπεζα Alpha Bank και αυτή με τη σειρά της νέα holding με τις θυγατρικές), σε συνδυασμό με τη συνεργασία της Generali, την πώληση δραστηριοτήτων πιστωτικών καρτών, την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy και τα νέα έσοδα από τον τομέα των πληρωμών, δημιουργούνταν υπεραξίες για τους υφιστάμενους μετόχους της εισηγμένης holding άνω του 1 δισ. ευρώ.

  Οι τρεις πυλώνες του νέου στρατηγικού σχεδίου

  Η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού έχει ήδη ετοιμάσει το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες:

  Πρώτον, υψηλότεροι στόχοι για κερδοφορία με το ROE να φτάνει στο 10% ετησίως. Η Alpha Bank αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο για για την βελτίωση της κερδοφορίας της, το οποίο βασίζεται στη σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, πυλώνας της κερδοφορίας δεν θα είναι μόνο το Ταμείο, καθώς προβλέπονται κινήσεις για ανάπτυξη εσόδων και ανάδειξη υπεραξιών με την κατάλληλη κινητοποίηση και αξιοποίηση ανθρώπινων και τεχνολογικών πόρων, κεφαλαίων και διεθνών δραστηριοτήτων και συνεργασιών.

  Δεύτερον, επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 7 δισ. Από τα περίπου 3 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο, το επικαιροποιημένο πλάνο αναμένεται να προβλέπει ποσό γύρω στα 7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων περίπου 4 δισ. θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Ηρακλής 2. Τα υπόλοιπα 3 δισ. κόκκινων δανείων αναμένεται να τα διαχειριστεί εσωτερικά, με στόχο την επίτευξη υψηλότερης συνολικής απόδοσης. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έχει ήδη ολοκληρώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων στην Ευρώπη ύψους 10,8 δισ. ευρώ (Galaxy). Σημειώνεται πως η Τράπεζα έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν έχει ανάγκη άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια.

  Τρίτον, έσοδα από ασφάλειες, τραπεζοασφάλειες και δραστηριότητες πιστωτικών καρτών. Στο νέο στρατηγικό σχέδιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των εσόδων που θα έχει η Τράπεζα από προμήθειες στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και από πρωτοβουλίες στο acquiring πιστωτικών καρτών. Η Alpha Bank θέλει να κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική συνεργασία της με την Generali (αποκλειστική διανομή προγραμμάτων μέσω του δικτύου της Τράπεζας που υπογράφηκε τον Δεκεμβρίου του 2020 με ισχύ μέχρι το 2040). Στον τομέα αυτόν, η Alpha Bank δεν σκοπεύει να πουλήσει την δραστηριότητα, η οποία της αποφέρει σημαντικά έσοδα ετησίως. Αντίθετα, θα χτίσει πάνω σε αυτό το πρότυπο, καθώς στο επίκεντρο των σεναρίων που επεξεργάζεται η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού βρίσκεται η περαιτέρω ανάπτυξη  της συγκεκριμένης δραστηριότητας, σε συνεργασία με ξένες εταιρείες που θα φέρουν τεχνολογία αιχμής, ώστε η Alpha Bank να καταστεί στρατηγικός παίκτης στον τομέα των πληρωμών και να εκμεταλλευτεί τις μελλοντικές υπεραξίες από τη διεύρυνση της αγοράς. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο δεύτερο μισό του έτους και εκτιμάται ότι θα ενδιαφερθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί στον χώρο των πληρωμών, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο business στην ελληνική αγορά.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ