Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Μαϊ-2021 14:52

  Το παρασκήνιο της αναβολής της ΓΣ των ΕΛΠΕ

  Το παρασκήνιο της αναβολής της ΓΣ των ΕΛΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εναλλακτικές επιλογές για τη συμμόρφωση του καταστατικού με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι οποίες οδηγούν επίσης στην πλήρη συμμόρφωση της εταιρείας, κατέθεσε το ΤΑΙΠΕΔ εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας την αναβολή της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, όπως και έγινε για τις 28 Μαΐου. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νόμος παρέχει  2 δυνατότητες στους μετόχους για την ανάδειξη του ΔΣ. Tον διορισμό των 2/5 από συγκεκριμένους μετόχους και την εκλογή των υπολοίπων από τη ΓΣ στην οποία συμμετέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι ή την εκλογή του συνόλου των μελών από τη ΓΣ που είναι και η βέλτιστη διεθνής πρακτική και αποτέλεσε και την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου. Όπως σημειώνουν πηγές της εταιρείας, η διοίκηση έχει την ευθύνη να προτείνει αλλαγές με τις οποίες εξασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο αλλά και αλλαγές που αποτελούν τις πλέον κατάλληλες για μια εταιρεία με δεκάδες χιλιάδες μετόχους. 

  Ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ μόλις χθες ενημέρωσε τη Διοίκηση για την απόφαση του να επιλέξει την εναλλακτική που δίνει ο νόμος, δηλαδή του διορισμού των 2/5 των μελών του ΔΣ από μέτοχο και την εκλογή των υπολοίπων από τη ΓΣ. Αυτό σημαίνει ότι βάσει και των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος απαιτείται μία εβδομάδα δημοσιότητας της εναλλακτικής αυτής επιλογής του μετόχου, για αυτό και η Γ.Σ αναβλήθηκε  για τις 28/5. 

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της εταιρείας, η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση τον προγραμματισμένο μετασχηματισμό της εταιρείας. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά το θέμα της διακυβέρνησης δεν είναι μόνο θέμα διορισμού ή ελέγχου του ΔΣ αλλά ένα ευρύτερο θέμα του τρόπου διακυβέρνησης με συγκεκριμένους στόχους και κριτήρια που εξασφαλίζονται από το σύνολο των αλλαγών στο καταστατικό των ΕΛΠΕ.

  Σε κάθε περίπτωση, καταλήγουν οι ίδιες πηγές, και οι δύο επιλογές είναι σύμφωνες με το νόμο περί  Εταιρικής Διακυβέρνησης και δε δημιουργούν κανένα θέμα αλλαγής ή πρόβλημα στον προγραμματισμένο εταιρικό μετασχηματισμό. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ