Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Μαϊ-2021 08:36

  Σήμερα η κρίσιμη ΓΣ για τις αλλαγές στο καταστατικό των ΕΛΠΕ

  Σήμερα η κρίσιμη ΓΣ για τις αλλαγές στο καταστατικό των ΕΛΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σήμερα πραγματοποιείται η κρίσιμη έκτακτη Γενική Συνέλευση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων κατά την οποία αναμένεται να εγκριθούν οι αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, προκειμένου αυτό να είναι σύννομο με τις πρόσφατες τροποποιήσεις που επέφερε ο νέος νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση. 

  Πιο συγκεκριμένα η βασικότερη αλλαγή αφορά στην εκλογή των μελών του ΔΣ, τα οποία μειώνονται από 14 σε 11 και εκλέγονται στο σύνολό τους από τη Γενική Συνέλευση. Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος μέτοχος των ΕΛΠΕ είναι η Paneuropean, η οποία ελέγχει το 45,47% ενώ το δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,477% των μετοχών της εταιρείας. 

  Οι τροποποιήσεις στο καταστατικό πραγματοποιούνται προκειμένου αυτό να εναρμονιστεί στις διατάξεις του νόμου 4706/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και στον νόμο 4548/2018 περί ανωνύμων εταιρειών που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. 

  Ένα από τα σημεία τριβής με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές, αφορά στο γεγονός ότι προτείνεται η κατάργηση της εκπροσώπησης στο ΔΣ των εργαζομένων, οι οποίοι σήμερα κατέχουν 2 θέσεις. Σήμερα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων ορίζονται ως εξής: 7 μέλη επιλέγονται από το Δημόσιο, 2 μέλη από τη Paneuropean, 2 από την ειδική συνέλευση των μετόχων μειοψηφίας και 2 είναι εκπρόσωποι των εργαζομένων. 

  Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επικρίνει σφόδρα τις προωθούμενες αλλαγές, με την κυβέρνηση να απαντά ότι ο νόμος 4706/2020, με τον οποίο εναρμονίζεται το καταστατικό των ΕΛΠΕ, υπερψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο της βουλής, πλην ΚΚΕ. 

  Με τις αλλαγές στο καταστατικό ο όμιλος συμμορφώνεται στο νόμο υποχρεωτικής εφαρμογής από τον ερχόμενο Ιούλιο, σύμφωνα με τον οποίο δίνονται δύο επιλογές: είτε το δημόσιο θα επέλεγε τα 2/5 του ΔΣ χωρίς δυνατότητα παρέμβασης στην εκλογή των υπολοίπων είτε τα μέλη του ΔΣ θα επιλέγονταν από τη Γενική Συνέλευση. Στην περίπτωση του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων έχει επιλεγεί η δεύτερη λύση. 

  Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι προχθές από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας κάλεσε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να εξετάσει και να εξαντλήσει κάθε δυνατό τρόπο για την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων με σύννομο τρόπο. Η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργού Οικονομικών, ενδεχομένως να ανοίγει ένα παράθυρο για πιθανές αλλαγές τουλάχιστον ως προς το θέμα των εκπροσώπων των εργαζομένων. 

  Σύμφωνα με την πρόσκληση για την έκτακτη ΓΣ, το ΔΣ προτείνει προς τους μετόχους για έγκριση τις ακόλουθες αλλαγές:

  - Παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης ομολογιών με δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη από το διοικητικό συμβούλιο κατόπιν εξουσιοδότησης της ΓΣ
  - Η ΓΣ εγκρίνει την πολιτική καταλληλόλητας των μελών του ΔΣ
  -Δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής στη ΓΣ με χρήση οπτικοακουστικών μέσων, η δυνατότητα διεξαγωγής της ΓΣ εξολοκλήρου εξ αποστάσεως καθώς και η δυνατότητα κάθε μετόχου να αξιώσει να διεξαχθεί η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη αν κατοικεί σε άλλη χώρα από εκείνη όπου λαμβάνει χώρα η συνέλευση
  - Οι αποφάσεις της ΓΣ λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων που εκπροσωπούνται σε αυτή
  - Ο πρόεδρος του ΔΣ προβλέπεται να είναι υποχρεωτικά μη εκτελεστικό μέλος και συνακόλουθα αλλάζουν οι προβλέψεις του καταστατικού για τις αρμοδιότητές του
  - Ο αριθμός των μελών του ΔΣ ορίζεται σε 11 (από 13) και η εκλογή τους στο σύνολό τους γίνεται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Προβλέπεται ότι τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ δεν υπολείπονται του 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του. Καταργείται η εκλογή εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ ενώ εισάγεται ποσόστωση τουλάχιστον 25% για την εκπροσώπηση γυναικών. Σημειώνεται ότι στο υφιστάμενο καταστατικό υπάρχει πρόβλεψη εκλογής 7 μελών από το Δημόσιο, 2 από την Paneuropean, 2 από τους εργαζόμενους και 2 από την ειδική συνέλευση των υπολοίπων μετόχων της μειοψηφίας
  - Η θητεία των μελών του ΔΣ ορίζεται τριετής αντί για πενταετής
  - Εισάγεται η δυνατότητα διεξαγωγής της συνεδρίασης του ΔΣ με τηλεδιάσκεψη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ