Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 08:36

  Σπάει ρεκόρ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

  Σπάει ρεκόρ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η θετική συγκυρία της αγοράς στο αλουμίνιο και το χαλκό σε συνδυασμό με τις μεγάλες επενδύσεις που έχει υλοποιήσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια οδηγούν τις πωλήσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ σε επίπεδα ρεκόρ τόσο σε όγκο όσο και σε αξία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τομέα του αλουμινίου, ενώ στο 4ο τρίμηνο του 2020 που ήταν μια εξαιρετική περίοδος, ο όγκος των πωλήσεων ήταν στις 79 χιλιάδες τόνους, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι πωλήσεις έφτασαν τις 85 χιλιάδες τόνους, πλησιάζοντας την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας. 

  Όπως σημειώνουν πηγές της εταιρείας, εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η αύξηση των πωλήσεων δεν στηρίζεται σε μια παροδική ανάκαμψη των αγορών αλουμινίου και χαλκού αλλά αντίθετα βασίζεται στην επένδυση που έχει κάνει η εταιρεία σε τομείς με θετικά makrotrends, δηλαδή με θετικές μακροπρόθεσμες προοπτικές. 

  Πιο αναλυτικά στο αλουμίνιο οι όγκοι αυξήθηκαν κατά 11,8% σχεδόν αποκλειστικά λόγω της νέας επένδυσης της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για την εγκατάσταση του νέου θερμού έλαστρου Tandem. Αντίστοιχα ο τομέας του χαλκού εμφάνισε αύξηση κατά 8,3% σε όγκους, ενώ ειδικά ο τομέας της έλασης χαλκού όπου επίσης έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις αύξησης της δυναμικότητας στις μονάδες της Βουλγαρίας, η αύξηση φτάνει το 14,5%. 

  Σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η ζήτηση τόσο στην αγορά του αλουμινίου όσο και στην αγορά του χαλκού δείχνει να είναι αρκετά καλή και εκτιμάται ότι τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, τα μεγέθη του α᾽ τριμήνου είναι διατηρήσιμα. Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ανοδική τροχιά των μεγεθών έρχεται ως αποτέλεσμα των μεγάλων επενδύσεων της εταιρείας, οι οποίες υλοποιήθηκαν προκειμένου η εταιρεία να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένες μακροπρόθεσμες τάσεις της αγοράς τόσο στο αλουμίνιο όσο και στο χαλκό. 

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η νέα επένδυση στον τομέα του αλουμινίου, οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου από τις 360 στις 420 χιλιάδες τόνους αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία από τα μέσα προς τα τέλη του 2022. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ