Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 08:31

  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Υποχρεωτικές οι αλλαγές στα καταστατικά των εισηγμένων

  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Υποχρεωτικές οι αλλαγές στα καταστατικά των εισηγμένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Υποχρεωτικές βάσει του νόμου 4706/2020 είναι σύμφωνα με επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προς τις εισηγμένες οι αλλαγές στα καταστατικά που σχετίζονται με την εταιρική διακυβέρνηση.

  Η επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι διατάξεις του νόμου  4706/2020 που αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση τίθενται σε ισχύ 12 μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή στις 17 Ιουλίου 2021.

  Η επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία εστάλη προς τις εισηγμένες εταιρείες, αποσαφηνίζει ενόψει της σύγκλησης των Γενικών Συνελεύσεων των Εισηγμένων, ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν μια σειρά από αλλαγές ώστε να εναρμονιστούν οι εταιρείες με το νέο κανονιστικό πλαίσιο.

  Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη συγκαλείται η έκτακτη Γενική Συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων, η οποία αναμένεται να εγκρίνει τις αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, βάσει των οποίων η εκλογή των μελών του ΔΣ θα γίνεται από τη Γενική Συνέλευση.

  Μέχρι σήμερα, 7 μέλη του ΔΣ ορίζονταν από το Δημόσιο, 2 μέλη από την Paneuropean, 2 από την ειδική συνέλευση των μετόχων μειοψηφίας και 2 μέλη εκλέγονταν από τους εργαζόμενους.

  Οι αλλαγές αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των ΕΛΠΕ όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να απαντά ότι ο νόμος που τις υπαγορεύει ψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο της βουλής (με εξαίρεση το ΚΚΕ).

  Η επιστολή

  Η επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πάντως δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την αναγκαιότητα, οι εισηγμένες να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους και να συμμορφωθούν με τις προβλέψεις του νέου νόμου.

  Ως προς την πολιτική καταλληλότητας, η ΕΚ αναφέρει ότι το ΔΣ πρέπει α) να εγκρίνει την πολιτική καταλληλότητας και β) να συμπεριλάβει την έγκριση της πολιτικής καταλληλότητας στην ημερήσια διάταξη της Γ.Σ.

  Ως προς την εκλογή των μελών του ΔΣ όλες οι εταιρείες ανεξαρτήτως εάν προβούν σε σύγκλιση ΓΣ πριν την έναρξη των διατάξεων των άρθρων ή κατόπιν, οφείλουν να μεριμνήσουν η σύνθεση του ΔΣ της εταιρείας κατά την κρίσιμη ημερομηνία της 17ης Ιουλίου και εφεξής να είναι σύννομη με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις.

  Πλέον οι εισηγμένες είναι υποχρεωμένες για κάθε νέο υποψήφιο μέλος να αιτιολογούν την πρόταση του υποψηφίου μέλους, να παρουσιάζουν αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και να διαπιστώνουν τα κριτήρια καταλληλότητας των υποψήφιων μελών.

  Όπως αναφέρει η επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για την εκλογή του νέου ΔΣ ή νέου μέλους/ μελών και τον ορισμό των ανεξάρτητων μελών,  ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εισηγείται προς τη ΓΣ την σχετική πρόταση του ΔΣ, βασιζόμενη στην πρόταση της επιτροπής υποψηφιοτήτων προκειμένου να παρουσιαστούν οι υποψήφιοι και το σκεπτικό ανάδειξής τους, να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του υποψήφιου νέου μέλους/μελών του Δ.Σ. και να εξεταστούν τυχόν κωλύματα ή ασυμβίβαστα ως προς τις όποιες διατάξεις του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, του εφαρμοζόμενου Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης και του Κανονισμού Λειτουργίας της Εταιρείας.

  Σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενόψει της εφαρμογής των διατάξεων του νέου νόμου, θα πρέπει τα ΔΣ των εταιρειών να προβούν σε ενέργειες σε σχέση:

  Με τη δημιουργία των νέων επιτροπών (Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων), τις αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας, τον εσωτερικό έλεγχο, το σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης και την επικοινωνία με τους μετόχους.

  Οι αλλαγές στα ΕΛΠΕ

  Κατά την αυριανή έκτακτη ΓΣ οι μέτοχοι των Ελληνικών Πετρελαίων καλούνται να εγκρίνουν μια σειρά από αλλαγές στο καταστατικό με βασικότερη, την εκλογή των μελών του ΔΣ που μειώνονται από 13 σε 11 και εκλέγονται στο σύνολό τους από τη Γενική Συνέλευση.

  Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος αυτή τη στιγμή των Ελληνικών Πετρελαίων είναι η Paneuropean που ελέγχει το 47% ενώ το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 35,5%.

  Τέλος εισάγονται μια σειρά από αλλαγές με στόχο την μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία της εταιρείας καθώς και τροποποιήσεις για εναρμόνιση με νομοθετικές διατάξεις που τέθηκαν προσφάτως σε ισχύ.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ