Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 07:42

  To επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank

  To επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων για κερδοφορία, διπλασιασμό τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων, αξιοποίηση θυγατρικών στο εξωτερικό, έμφαση στις τραπεζοασφάλειες και περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής και εμπορικής τραπεζικής, αποτελούν τη δέσμη των αλλαγών που θα ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank στους διεθνείς αναλυτές στις 27 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank θα ενισχύσει τις στρατηγικές συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο στον κλάδο των ασφαλειών και στον τομέα των πληρωμών, με τις συζητήσεις να εξελίσσονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

  Η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού έχει ήδη ετοιμάσει το επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες:

  Πρώτον, υψηλότεροι στόχοι για κερδοφορία. Η Alpha Bank αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικό σχέδιο για για την βελτίωση της κερδοφορίας της, το οποίο βασίζεται στη σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, πυλώνας της κερδοφορίας δεν θα είναι μόνο το Ταμείο, καθώς προβλέπονται κινήσεις για ανάπτυξη εσόδων και ανάδειξη υπεραξιών με την κατάλληλη κινητοποίηση και αξιοποίηση ανθρώπινων και τεχνολογικών πόρων, κεφαλαίων και διεθνών δραστηριοτήτων και συνεργασιών.

  Δεύτερον, επιθετικότερη μείωση των κόκκινων δανείων. Από τα περίπου 3 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο, το επικαιροποιημένο πλάνο αναμένεται να προβλέπει ποσό γύρω στα 7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων περίπου 4 δισ. θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Ηρακλής 2. Τα υπόλοιπα 3 δισ. κόκκινων δανείων αναμένεται να τα διαχειριστεί εσωτερικά, με στόχο την επίτευξη υψηλότερης συνολικής απόδοσης. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έχει ήδη ολοκληρώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων στην Ευρώπη ύψους 10,2 δισ. ευρώ (Galaxy). Σημειώνεται πως η Τράπεζα έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν έχει ανάγκη άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια.

  Τρίτον, έσοδα από ασφάλειες, τραπεζοασφάλειες και δραστηριότητες πιστωτικών καρτών. Στο νέο στρατηγικό σχέδιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των εσόδων που θα έχει η Τράπεζα από προμήθειες στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων και από πρωτοβουλίες στο acquiring πιστωτικών καρτών. Η Alpha Bank θέλει να κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική συνεργασία της με την Generali (αποκλειστική διανομή προγραμμάτων μέσω του δικτύου της Τράπεζας που υπογράφηκε τον Δεκέμβριου του 2020 με ισχύ μέχρι το 2040). Στον τομέα αυτόν, η Alpha Bank δεν σκοπεύει να πουλήσει την δραστηριότητα, η οποία της αποφέρει σημαντικά έσοδα ετησίως. Αντίθετα, θα χτίσει πάνω σε αυτό το πρότυπο, καθώς στο επίκεντρο των σεναρίων που επεξεργάζεται η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού βρίσκεται η περαιτέρω ανάπτυξη  της συγκεκριμένης δραστηριότητας, σε συνεργασία με ξένες εταιρείες που θα φέρουν τεχνολογία αιχμής, ώστε η Alpha Bank να καταστεί στρατηγικός παίκτης στον τομέα των πληρωμών και να εκμεταλλευτεί τις μελλοντικές υπεραξίες από τη διεύρυνση της αγοράς. Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο δεύτερο μισό του έτους και εκτιμάται ότι θα ενδιαφερθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί στον χώρο των πληρωμών, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο business στην ελληνική αγορά.

  Τέταρτον, πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο. Επίκεντρο θα είναι η ανάδειξη των υπεραξιών από τις θυγατρικές της στο εξωτερικό. Ο τραπεζικός μετασχηματισμός, που ολοκληρώθηκε, προέβλεπε τη μεταφορά των θυγατρικών στο εξωτερικό κάτω από μία holding που ανήκει στην Τράπεζα. Η κίνηση αυτή άνοιξε το δρόμο για την αξιοποίηση υπεραξιών που εκτιμώνται γύρω στο 1 δισ. ευρώ είναι 100% θυγατρική της Τράπεζας ανέδειξε υπεραξίες που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, σε επίπεδο ομίλου. Η Alpha Bank έχει ουσιαστική παρουσία στη Ρουμανία με μερίδιο αγοράς 4,5% (6η ιδιωτική τράπεζα στη Ρουμανία βάσει μεγέθους). Στόχος είναι να επωφεληθεί ο όμιλος από το περιβάλλον υψηλής ανάπτυξης στον τραπεζικό τομέα της Ρουμανίας. Καταλύτες αποτελούν η προβλεπόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ρουμανίας και οι υπεραξίες που θα προκύψουν από τη σύγκλιση σε επίπεδο ΕΕ της διείσδυσης του τραπεζικού τομέα. Σήμερα το ποσοστό διείσδυσης του τραπεζικού τομέα είναι στο 24,2%, έναντι 79% στην Ελλάδα και 87,4% στην ΕΕ. Η αύξηση του ποσοστού αυτού θα ενισχύσει την παρουσία της Alpha στη Ρουμανία.

  Έκτον, αξιοποίηση της ισχυρής παρουσίας που έχει στην εταιρική και εμπορική τραπεζική αλλά και τις μακροχρόνιες σχέσεις με κυρίαρχους επιχειρηματικούς πελάτες.

  Έβδομον, κινητοποίηση ανθρώπινων πόρων, τεχνολογιών και κεφαλαίων.

  Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, κ. Βασίλη Ψάλτη, και το επιτελείο του, η σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων του RRF δίνει μια μοναδική ευκαιρία στην Alpha Bank να αναπτύξει τον ισολογισμό της επιτυγχάνοντας σημαντική κερδοφορία τα επόμενα χρόνια. Η προσέγγιση αυτή διατυπώθηκε και κατά την παρέμβαση του κ. Ψάλτη πρόσφατα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο επικεφαλής της Alpha Bank θέλει να αλλάξει οριστικά σελίδα στην Τράπεζα, υπογραμμίζοντας πως οι στόχοι κερδοφορίας φαίνονται πλέον πιο επιτεύξιμοι, δεδομένης της ολοκλήρωσης του εταιρικού μετασχηματισμού και της επιτυχούς προσπάθειας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με θεμέλιο, όπως ανέφερε,  την κεφαλαιακή ευρωστία της Τράπεζας.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ