Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Μαϊ-2021 08:02

  Πώς θα κινηθεί το yachting το φετινό καλοκαίρι

  Πώς θα κινηθεί το yachting το φετινό καλοκαίρι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Γεωργίου

  Η τουριστική βιομηχανία επανεκκινεί και επίσημα και τα σκάφη αναψυχής "σηκώνουν πανιά", στον πνεύμα και των χθεσινών δηλώσεων του Υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

  Οι επαγγελματίες του yachting είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για ένα καλύτερο καλοκαίρι από το περσινό, προσβλέποντας φυσικά και οι ίδιοι σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

  Ειδικότερα, όπως λένε επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία στο Capital.gr, η φετινή κίνηση αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 35-40% του 2019, της τελευταίας, δηλαδή, "κανονικής" τουριστικής περιόδου. Αναλογικά, η κίνηση πέρυσι έφτασε στο 25% του 2019. 

  Η αισιοδοξία βασίζεται στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και στις εκτιμήσεις ότι φέτος ο κλάδος θα λειτουργήσει το Σεπτέμβριο και όσο είναι δυνατό τον Οκτώβριο, εν αντιθέσει με το 2020, όταν με την έναρξη του φθινοπώρου "κατέβασε ρολά". 

  Σε αυτό το πλαίσιο, οι επαγγελματίες επισημαίνουν ότι ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι δοκιμαστικοί μήνες. "Η αγορά τώρα ξεκινάει, περιμένουμε να δούμε πως θα ανοίξει ο τουρισμός, πως θα εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα και ποιες αεροπορικές τελικά θα έρθουν στη χώρα" αναφέρουν χαρακτηριστικά.

  Σημειώνεται ότι τα σκάφη αναψυχής λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με πελάτες του εξωτερικού. Συνεπώς αποτελούν πλήγμα οι ταξιδιωτικές οδηγίες Βρετανίας και ΗΠΑ, δύο αγορών κρίσιμων συνολικά για το τουριστικό προϊόν. Έτσι, οι επαΐοντες του κλάδου "ποντάρουν" σε ενίσχυση των ροών από τις γύρω χώρες (Βαλκάνια + Ιταλία), αλλά και από Γερμανία και Γαλλία.

  Οι επιλογές σε σκάφη ποικίλλουν: Από τα vip σκάφη άνω των 30 μέτρων, τα οποία απευθύνονται σε εύπορη πελατεία, κυρίως εκτός Ελλάδας, μέχρι και τα ιστιοπλοϊκά και τα catamaran, τα οποία μοιάζουν περισσότερα προσιτά και επιλέγονται και από ντόπιους τουρίστες.

  Αιτήματα και κόντρες

  Σε κάθε περίπτωση, παρότι τα ταξίδια αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, τα προβλήματα για τον κλάδο παραμένουν. Αρχικά, όπως μεταφέρεται στο Capital.gr, επανέρχεται ο ΦΠΑ στο 24% στις ναυλώσεις επαγγελματικών σκαφών. "Είναι πολύπλοκες οι διαδικασίες για την έκπτωση 50%" σημειώνουν επαγγελματίες και ζητούν να ανασταλεί και φέτος η αύξηση του συντελεστή. 

  Παράλληλα, καταγγέλλουν αυξήσεις στα τέλη ελλιμενισμού στις μαρίνες της χώρας από 17% έως και 440%. Στο επίκεντρο αυτών των αυξήσεων, είναι σύμφωνα με τους ίδιους, η μαρίνα Αλίμου, όπου μετά την επίσημη είσοδο του νέου επενδυτή ("Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Α.Ε.", θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ), οι αυξήσεις κυμαίνονται από 180% έως 440%.

  Η κόντρα επενδυτή - επαγγελματιών είναι γνωστή εδώ και καιρό και σήμερα (14/5), μάλιστα, αναμένονται δύο δικαστικές "μάχες". Πιο συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης των όρων του διαγωνισμού παραχώρησης και στο Πρωτοδικείο Πειραιά η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έναντι των πρόσθετων χρεώσεων στα τιμολόγια.

  Διαχρονικό αίτημα των ανθρώπων του κλάδου είναι και η δημιουργία υποδομών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης θέσεων ελλιμενισμού των σκαφών. "Από τις 16.500 θέσεις ελλιμενισμού σε όλη τη χώρα, σήμερα αξιοποιούνται μόνο 3.500" τονίζουν και προσθέτουν ότι "έχουμε ανάγκη και από δευτερεύουσες μαρίνες, όχι μόνο πολυτελείας".

  Τα πρωτόκολλα

  Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κλάδο, πριν την επιβίβαση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος των επιβατών με ταχύ αντιγονικό τεστ (rapid test) ή οι επιβάτες να επιδεικνύουν αποτελέσματα από rapid test το οποίο πραγματοποιήθηκε μέχρι και μία μέρα πριν την επιβίβαση. 

  Επιπλέον, σε ταξίδια διάρκειας ≥ της μίας εβδομάδας και αριθμό επιβατών (εκτός του πληρώματος) ≥ 15 ,συνιστάται, τρεις με τέσσερις ημέρες μετά την επιβίβαση, να γίνεται έλεγχος των επιβατών με ταχύ αντιγονικό τεστ (rapid test).

  Επιβάτες και πλήρωμα οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό, δεν εξαιρούνται της υποχρέωσης να ελεγχθούν με μοριακό τεστ ή με ταχύ αντιγονικό τεστ (rapid test).

  Αναλυτικά τα πρωτόκολλα και το ερωτηματολόγιο για την επιβίβαση σε επαγγελματικά πλοία αναψυχής ΕΔΩ

  Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής ΕΔΩ

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ