Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Μαϊ-2021 19:58

  Γ. Στάσσης: Με έσοδα από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ η διεθνής επέκταση της ΔΕΗ

  Στάσσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ξεκινά μια νέα εποχή για τον ενεργειακό τομέα, στην οποία η ΔΕΗ πρέπει να κοιτάξει και εκτός Ελλάδος. Μέσα από το νέο επικαιροποιημένο business plan η ΔΕΗ φιλοδοξεί να γίνει ηγέτης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Στάσσης, μιλώντας στο Delphi Economic Forum. 

  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επέκταση θα γίνει μέσα από συνεργασίες ενώ η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να δώσει τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε να μπορέσει η εταιρεία να αναπτυχθεί με έμφαση στα βόρεια σύνορα της χώρας. 

  Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε ότι η ΔΕΗ πλέον έχει αφήσει πίσω της τις οικονομικές δυσκολίες του παρελθόντος. Από τον κίνδυνο βιωσιμότητας πριν λίγα χρόνια, η εταιρεία έχει περάσει σε κερδοφορία 800 εκατ. ευρώ, και πατά ξανά γερά στα πόδια της με κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, με πολλούς νέους επενδυτές να τοποθετούνται μακροπρόθεσμα και με τους διεθνείς οίκους να αναβαθμίζουν την πιστοληπτική της ικανότητα. Πετύχαμε τη σταθεροποίηση της επιχείρησης και βρισκόμαστε στο σημείο που η ΔΕΗ είναι έτοιμη να ανοίξει τα φτερά της σε νέες δραστηριότητες και αγορές ακόμη και εκτός Ελλάδας, ανέφερε ο κ. Στάσσης. 

  Ο ίδιος αναφέρθηκε στον μεγάλο μετασχηματισμό της ΔΕΗ με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2025 αλλά και με το εντατικό πρόγραμμα επενδύσεων στις ΑΠΕ. Τόνισε ότι εκτός από τους περιβαλλοντικούς λόγους, ο μετασχηματισμός είναι αναγκαίος και για οικονομικούς λόγους, επισημαίνοντας ότι το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 έχει ξεπεράσει τα 50 ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100 ευρώ ο τόνος. 

  Επισήμανε ότι η ΔΕΗ δεσμεύτηκε με ρήτρα αειφορίας στην πρόσφατη έκδοση του πράσινου ομολόγου για μείωση των εκπομπών της με συγκεκριμένους στόχους και τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ευρύτατο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη 1,5 GW έργων ΑΠΕ. 

  Τέλος, αναφερόμενος στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ τόνισε ότι θα βοηθήσει ώστε η ΔΕΗ να εξασφαλίσει έναν στρατηγικό εταίρο που θα υποστηρίξει τις νέες επενδυτικές ανάγκες για τα δίκτυα διανομής, ενώ με το τίμημα που θα εισπραχθεί θα μειωθεί ο δανεισμός και θα υποστηριχθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

  Χ. Φλουδόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ