Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Μαϊ-2021 17:59

  Mytilineos: Ανακοινώνει μεγάλη διεθνή συνεργασία στα πλωτά αιολικά πάρκα

  Mytilineos: Ανακοινώνει μεγάλη διεθνή συνεργασία στα πλωτά αιολικά πάρκα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την έναρξη συνεργασίας με μεγάλη ξένη εταιρεία στον τομέα των αιολικών πάρκων αναμένεται να ανακοινώσει το αμέσως επόμενο διάστημα η Mytilineos, όπως αποκάλυψε προ ολίγου μιλώντας στο Delphi Economic Forum ο γενικός διευθυντής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή, στο πλαίσιο του πάνελ για την ενεργειακή μετάβαση. Ο κ. Μπενρουμπή τόνισε ότι την προσεχή 5ετία η Mytilineos θα προχωρήσει στην ανάπτυξη ακόμη 300MW αιολικών έργων καθώς επίσης θα αναπτύξει το χαρτοφυλάκιο των 1500MW που εξαγοράστηκαν από την Εγνατία και θα είναι έτοιμα για κατασκευή μέχρι το 2022. Παράλληλα η Mytilineos θα αναπτύξει 20 project αποθήκευσης των 50MW που αναμένεται να δώσουν μεγάλη σταθερότητα στο δίκτυο. Ο κ. Μπενρουμπή αναφερόμενος στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου της Mytilineos που κατασκευάζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ανέφερε ότι η εταιρεία πιστεύει στην ασφάλεια δικαίου και αναμένει την υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτείας για την θέσπιση μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος. Η νέα μονάδα είναι απόλυτα αναγκαία για την απολιγνιτοποίηση τόνισε ο κ. Μπενρουμπή. 

  Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου Α. Διαμαντόπουλος τόνισε ότι το καλοκαίρι αναμένεται η τελική επενδυτική απόφαση για την νέα μονάδα φυσικού αέριο της εταιρείας στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία υπάρχουν συζητήσεις να συμμετάσχει με μειοψηφική συμμετοχή η εταιρεία ηλεκτρισμού της Β. Μακεδονίας. Ο σταθμός, τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος, είναι χωροθετημένος σε μια περιοχή όπου βοηθά τις εξαγωγές ενέργειας. 

  Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Δρ. Θ. Δαγούμας από την πλευρά του σημείωσε σε ό,τι αφορά το target model ότι υλοποιήθηκε σύντομα μεγάλος αριθμός αποφάσεων και σήμερα φτάσαμε στο coupling της ελληνικής με τη βουλγαρική αγορά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει ενεργά η σύγκλιση της ελληνικής αγοράς με τις ευρωπαϊκές. Τόνισε ότι οι ρυθμιστικές αποφάσεις σε σχέση με το target model δεν έχουν ολοκληρωθεί και σύντομα θα ανακοινωθεί ένας οδικός χάρτης προκειμένου η αγορά να γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών.

  Μιλώντας στο πάνελ για τα δίκτυα της ενέργειας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι χθες εστάλη από τον Ιταλό διαχειριστή TERNA υπογεγραμμένο το MOU για την κατασκευή της νέας γραμμής διασύνδεσης Ελλάδας Ιταλίας. Επίσης ο κ. Μανουσάκης σημείωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την εκπόνηση μελέτης για το πώς αναπτύσσονται τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται να αξιοποιηθεί στην ελληνική αγορά. 

  Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Α. Μάνος ανέφερε ότι ο διαχειριστής του δικτύου διανομής έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 3 δισ. ευρώ για την επόμενη 8ετία ενώ ήδη οι επενδύσεις έχουν ξεπεράσει το όριο των 150 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 220 εκατ. ευρώ με στόχο τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσουν το μισό δισ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αυξάνονται δραστικά οι υπογειοποιήσεις δικτύων διανομής στις οποίες η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη με μόλις 11% ποσοστό όταν σε πολλές χώρες της ΕΕ ξεπερνά το 70%. Επίσης πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις στο κομμάτι των προμηθειών στύλων και μετασχηματιστών, ενώ παράλληλα υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες αποκατάστασης βλαβών και ποιότητας της ηλεκτροδότησης. 

  Τέλος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γ. Γιαρέντης ανέφερε σε σχέση με το θέμα της διασφάλισης της υγείας του ΕΛΑΠΕ ότι είμαστε κοντά στην λύση του δομικού μετασχηματισμού του ειδικού λογαριασμού που θα αντιμετωπίζει το εγγενές πρόβλημα της εξισορρόπησης των εισροών και των εκροών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αύξηση των τιμών στο χρηματιστήριο των ρύπων βελτιώνει σημαντικά το ισοζύγιο του ΕΛΑΠΕ  και στο τέλος της χρονιάς αναμένεται ισχυρό πλεόνασμα. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ