Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Μαϊ-2021 08:01

  Έκρηξη του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας

  Έκρηξη του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα τιμολόγια ρεύματος της βιομηχανίας, εξαιτίας της αύξησης του κόστους αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

  Αυτό συμβαίνει καθώς στα βιομηχανικά τιμολόγια της υψηλής και της μέσης τάσης συμπεριλαμβάνονται ρήτρες που είναι συνδεδεμένες με το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

  Οι συγκεκριμένες ρήτρες έχουν το τελευταίο διάστημα  ενεργοποιηθεί οδηγώντας σε αυξήσεις της τάξης των 20 ευρώ/MWh. Θεωρητικά η ενεργοβόρος βιομηχανία αποζημιώνεται για την αύξηση αυτή μέσω του μηχανισμού της αντιστάθμισης.

  Ωστόσο η αποζημίωση της αντιστάθμισης υπολογίζεται με βάση το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής της προηγούμενης χρονιάς.

  Έτσι η αποζημίωση που θα λάβουν οι βιομηχανίες, με βάση τους τρέχοντες υπολογισμούς δε θα ξεπερνά τα 9 ευρώ/MWh, που σημαίνει ότι η "καθαρή αύξηση" στα τιμολόγια είναι της τάξης των 11 ευρώ/MWh.

  Με αφορμή την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, που έχουν ξεπεράσει τα 50 ευρώ/τόνο, συνολικά η αγορά ηλεκτρισμού δέχεται ανατιμητικές πιέσεις.

  Η προσδοκία για αυξημένη χρήση των μονάδων φυσικού αερίου, λόγω των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων CO2, δημιουργεί ανατιμητικές πιέσεις και στην τιμή του φυσικού αερίου.

  Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τα αυξημένα διοξείδια οδηγεί σε σημαντική αύξηση τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στο ενεργειακό χρηματιστήριο.

  Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία εβδομάδα κατά μέσο όρο οι χονδρεμπορικές τιμές κινούνται αισθητά πάνω από τα 60 ευρώ/MWh φτάνοντας έως και τα 72 ευρώ ευρώ/MWh.

  Οι εξελίξεις σε επίπεδο χονδρεμπορικής τιμής δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την αγορά της λιανικής.

  Η εκτόξευση των τιμών έχει ως αποτέλεσμα οι προμηθευτές να προχωρούν σε αμυντικές κινήσεις και αυτήν την περίοδο καμία εταιρεία δεν προσφέρει στη μέση και την υψηλή τάση συμβάσεις μεγαλύτερης διάρκειας από τρίμηνο.

  Και όχι μόνο αυτό αλλά καταγράφονται φαινόμενα καταγγελίας παλαιότερων συμβάσεων, λόγω των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά.

  Οι εξελίξεις αυτές, τέλος, κρατούν σε εγρήγορση τη βιομηχανία, η οποία παρακολουθεί με εξαιρετική ανησυχία την νέα έκρηξη στο ενεργειακό κόστος.

  Πηγές της βιομηχανίας κάνουν λόγω για εκτροχιασμό συνολικά της αγοράς, λόγω της σπέκουλας που έχει προκαλέσει η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 και προειδοποιούν για ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στην αγορά όσο και στο ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ