Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Μαϊ-2021 07:50

  Ελλάκτωρ: Σε εξέλιξη οι διεργασίες για ομολογιακό, ΑΜΚ και call option

  ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στον Όμιλο Ελλάκτωρ, αναφορικά με τις διαδικασίες της ενδιάμεσης χρηματοδότησης και της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

  Την ίδια στιγμή σε συζητήσεις βρίσκονται οι Ολλανδοί της Reggeborgh με τον Λεωνίδα Μπόμπολα, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το call option του ποσοστού (12,5%) του δεύτερου, η προθεσμία άσκησης του οποίου έληξε τυπικά χτες. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την άσκηση ή μη καθώς και για το ενδεχόμενο μίας ακόμη παράτασης του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς των μετοχών από την Reggeborgh δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο) με αποτέλεσμα να έχει δοθεί μία μικρή παράταση μερικών 24ωρων.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα από τα θέματα που έχουν τεθεί είναι και η τιμή στην οποία έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί το call option σε συνάρτηση με την σημερινή τιμή της μετοχής (έκλεισε χτες στα 1,30 ευρώ) αλλά και από την τιμή που θα γίνει η αμκ του Ελλάκτωρα (0,90 ευρώ) 

  Να σημειωθεί ότι στις αρχές του περασμένου Μαρτίου η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε τη χρονική μετάθεση κατά δυο μήνες της άσκησης του call option "για την απόκτηση των 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου στην Ελλάκτωρ σε προσυμφωνημένη τιμή, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 12,5457% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου του εισηγμένου ομίλου, ποσοστό που ανήκει στον κ. Λ. Μπόμπολα".

  Ο όμιλος Reggeborgh Invest κατέχει σήμερα άμεσα ποσοστό 14,17%  στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ ενώ η άσκηση του παραπάνω δικαιώματος θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της άμεσης συμμετοχής του στο 26,7218%.

  Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Reggeborgh προχώρησε σε συμφωνία για νέα προαίρεση αγοράς 6.828.260 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,1867% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου, το οποίο ανήκει στον εφοπλιστή και μέτοχο της Ελλάκτωρ, Δ. Διαμαντίδη.

  Η περίοδος άσκησης του εν λόγω call option εκπνέει στις 20 Ιουλίου.

  Μέσα στην εβδομάδα οι εξελίξεις για το ομολογιακό, ετοιμάζεται το ενημερωτικό της ΑΜΚ

  Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται να υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το ομολογιακό δάνειο για την ενδιάμεση χρηματοδότησης της Άκτωρ ύψους 50 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καλύπτεται από τη Reggeborgh. 

  Με το εν λόγω δάνειο η Άκτωρ θα καλύψει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της και θα αποκτήσει την αναγκαία ρευστότητα, καθώς όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Άρης Ξενόφος, ο κατασκευαστικός βραχίονας του Ομίλου "μπαίνει μέσα" κάθε μήνα 4 εκατ. ευρώ.

  Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία σύνταξης του ενημερωτικού δελτίου της ΑΜΚ της Ελλάκτωρ ύψους, 120,5 εκατ. ευρώ η οποία θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση 133,9 εκατ νέων μετοχών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, με τιμή διάθεσης 90 λεπτά ανά μετοχή και αναλογία 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές. 

  Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση θα διατεθούν ως εξής: 20,5 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάκτωρ για τη χρηματοδότηση και επιτάχυνση των επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας και ποσό περίπου 100 εκατ. για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, Άκτωρ, εντός τριών μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

  Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η Άκτωρ θα διατεθεί με στόχο να καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. και 55 εκατ. αντίστοιχα.

  Στην ΑΜΚ έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν οι κ.κ Καϋμενάκης και Μπάκος, ενώ αδιευκρίνιστο μένει ακόμη τι θα γίνει με την κάλυψη των αδιάθετων μετοχών για τις οποίες οι Ολλανδοί έχουν δηλώσει ότι η εξάσκηση τους θα γίνει μέχρι του συνολικού ποσού των 50 εκατ ευρώ. 

  Άλλωστε η κατανομή τυχόν αδιάθετων μετοχών, δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσει τα μετοχικά ποσοστά στον Όμιλο.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ