Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Μαϊ-2021 12:33

  Πού εστίασε ο ορκωτός ελεγκτής στον έλεγχο της Attica Bank

  Πού εστίασε ο ορκωτός ελεγκτής στον έλεγχο της Attica Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η πτώση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8,2%, δηλαδή κάτω του εποπτικού ορίου ήταν ένα από τα βασικά θέματα, τα οποία διερεύνησε ο ορκωτός ελεγκτής (KPMG) στις οικονομικές καταστάσεις της Attica Bank για τη χρήση του 2020. Η έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας KPMG ενσωματώθηκε στις οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας και δημοσιεύθηκαν σήμερα, γεγονός που οδήγησε στην άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής στο ΧΑ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Attica Bank, η KPMG είχε ενημερώσει την Τράπεζα ότι η έκθεση θα ήταν έτοιμη να δημοσιευθεί στις 5 Μαΐου, αλλά υπήρξε καθυστέρηση για λόγους ποιοτικού ελέγχου από την πλευρά της ελεγκτικής εταιρείας, με αποτέλεσμα την αναστολή της διαπραγμάτευσης. Η KPMG από την πλευρά της δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα σε κάποια ανακοίνωση που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει την Τράπεζα Αττικής σχετικά με την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της έκθεσης επί των οικονομικών καταστάσεων.

  Σύμφωνα με την έκθεση της KPMG, ένα από τα βασικότερα ζητήματα που έπρεπε να διερευνήσει ήταν η πτώση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας κάτω από το κατώτατο όριο που ορίζει η εποπτεία. Κάτι αρκετά περίπλοκο καθώς ο δείκτης επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από τις ζημίες, οι τελευταίες από τη μεγάλη αύξηση των προβλέψεων και αυτές με τη σειρά τους από τον υπολογισμό των κινδύνων, σε συνδυασμό με τον επιχειρησιακό πλάνο της Attica Bank.

  Στο σημείο αυτό η έκθεση της KPMG αναφέρει ότι η διοίκηση της τράπεζας εξέτασε την επίπτωση από τις ζημίες που αναγνωρίστηκαν κατά την 31 Δεκεμβρίου 2020 κυρίως από την απομείωση δανείων και επενδυτικών τίτλων, στην μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κάτω από το όριο που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές. Για το θέμα αυτό η KPMG συζήτησε με τις εποπτικές αρχές και έλαβε την επιβεβαίωση από τις εποπτικές αρχές για την περίοδο μέχρι το 2022-2023 που δόθηκε στην Αττικής προκειμένου να αποκαταστήσει τους δείκτες απαιτούμενης κεφαλαιακής επάρκειας, "στη βάση ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης τα οποία θα περιλαμβάνονται στο πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσής της”. Σημειώνεται ότι το Επιχειρηματικό Σχέδιο 2021-2023 εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας την 28η Απριλίου 2021, ενώ σχετική ενημέρωση για το σχέδιο αυτό και τις ενέργειες ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων της Τράπεζας, έχει λάβει και η αρμόδια εποπτική αρχή.

  Οι ενέργειες που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Attica Bank, θα οδηγήσουν σε άμεση αποκατάσταση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα εν ισχύ ελάχιστα επίπεδα, είναι:

  1. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής Omega, δηλαδή η πώληση άνω του 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων της μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής σειράς, και

  2. Η ένταξη του ομολόγου υψηλής εξοφλητικής σειράς που θα διακρατήσει η Τράπεζα Αττικής, στο σχήμα παροχής κρατικής εγγύησης σε ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) τιτλοποιημένων δανείων, "Ηρακλής 2, η οποία θα ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, Συνολικό και CET1, κατά άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων.

  Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Omega, θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζεται στις σχετικές νομοθετικές πράξεις όπως είναι η λήψη πιστοληπτικής διαβάθμισης (rating) και έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, πέραν των δομικών χαρακτηριστικών που θα πρέπει να διαθέτει η συναλλαγή.

  Διαβάστε ακόμα: 

  Σε... ρόλερ κόστερ η μετοχή της Attica Bank

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ