Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Μαϊ-2021 08:24

  Πόσο κοστίζει στη ΔΕΗ το νέο ράλι στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2

  Πόσο κοστίζει στη ΔΕΗ το νέο ράλι στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε περαιτέρω αύξηση του κόστους της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής οδηγεί το νέο ράλι στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2.

  Χθες στο χρηματιστήριο των ρύπων, καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ με την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα να εκτινάσσεται στα 49,65 ευρώ/τόνος.

  Αυτό σημαίνει ότι η ρυπογόνος λιγνιτική παραγωγή, η οποία βαρύνεται με σημαντικές εκπομπές CO2,  καθίσταται ακόμη πιο ασύμφορη.

  Συγκεκριμένα για την παραγωγή μιας λιγνιτικής μεγαβατώρας εκλύεται στην ατμόσφαιρα περίπου 1,5 τόνος CO2, δηλαδή μόνο για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής CO2, το κόστος της λιγνιτικής μεγαβατώρας εκτινάσσεται στα 74,5 ευρώ.

  Αξίζει να τονιστεί ότι τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στο χρηματιστήριο των ρύπων, έρχονται ως αποτέλεσμα των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην ενεργειακή αγορά διεθνώς.

  Η ζήτηση για δικαιώματα εκπομπής CO2 το τελευταίο διάστημα ήταν αυξημένη καθώς οι μεγάλοι ρυπαντές κλείνουν τις θέσεις τους για το 2020. Ταυτόχρονα οι καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

  Το παζλ συμπληρώνεται από τις πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. για θέσπιση ακόμη πιο φιλόδοξων στόχων περιορισμού των εκπομπών CO2 για το 2030. Αυτό σημαίνει ότι οι υψηλές τιμές των τελευταίων εβδομάδων (μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η τιμή των δικαιωμάτων ήταν στα 37 ευρώ ο τόνος) δεν είναι πιθανό να αποκλιμακωθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα.

  Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΗ, η επιχείρηση κατάφερε το 2020 να περιορίσει σημαντικά τη λιγνιτική της παραγωγή και συνακόλουθα τη δαπάνη για αγορές δικαιωμάτων CO2. Συγκεκριμένα πέρυσι λόγω της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ εκλύθηκαν 15,47 εκατ. τόνοι CO2, από 23,09 εκατ. τόνους το 2019.

  Αντίστοιχα το κόστος για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής CO2 μειώθηκε από τα 546,44 εκατ. ευρω στα 393,48 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η ΔΕΗ εξοικονόμησε περίπου 153 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το επίμαχο διάστημα οι τιμές των δικαιωμάτων αυξήθηκαν από τα 23,6 ευρώ/τόνος στα 25,4 ευρώ/τόνος.

  Συγκεκριμένα η ΔΕΗ κατάφερε να περιορίσει τη λιγνιτική της παραγωγή κατά 45% από τις 10,4TWh στις 5,7TWh.

  Πάντως με τις τρέχουσες τιμές των δικαιωμάτων CO2, η ΔΕΗ για τις περυσινές εκπομπές των 15,47 εκατ. τόνων θα πλήρωνε σήμερα 765 εκατ. ευρώ (από 393,48 εκατ. που πλήρωσε πέρυσι).

  Σε κάθε περίπτωση η επιχείρηση έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω μείωση της λιγνιτικής της παραγωγής και ήδη μέσα στο 2021 έχει αποσυρθεί καθαρή λιγνιτική ισχύς 550MW ενώ ακόμη 810MW αναμένεται να αποσυρθούν εντός του έτους.

  Ειδικότερα σύμφωνα με το πλάνο της ΔΕΗ για την απολιγνιτοποίηση προβλέπεται:

  εντός του 2021 τη σταδιακή απόσυρση των μονάδων Καρδιά 3,4,

  εντός του 2022 την απόσυρση των μονάδων Μεγαλόπολη 3 και Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4

  εντός του 2023 την απόσυρση των μονάδων Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Άγιος Δημήτριος 5

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ