Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Απρ-2021 20:05

  S&P: Αναθεώρησε σε θετικό το outlook της ΔΕΗ - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "B"

  S&P: Αναθεώρησε σε θετικό το outlook της ΔΕΗ - Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "B"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε αναβάθμιση για το outllook της ΔΕΗ από σταθερό σε θετικό προχώρησε Standard & Poor's σήμερα, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση "B" για την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας.

  Η αναθεώρηση των προοπτικών για τη ΔΕΗ έρχεται σε συνέχεια παρόμοιας ανακοίνωσης για την Ελλάδα στις 23 Απριλίου 2021, όταν ο οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ από BB-.

  Η αναμενόμενη ταχεία βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας μεταφράζεται σε αυξανόμενη ικανότητα υποστήριξης της ΔΕΗ εάν χρειαστεί, αναφέρει ο οίκος.

  Σύμφωνα με τον οίκο, το θετικό outlook αποτελεί ένδειξη για μελλοντική περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ΔΕΗ. Όπως αναφέρει η S&P, το χαμηλότερο κυβερνητικό ρίσκο, θα επιδράσει θετικά στις επιχειρηματικές επιδόσεις και στα χρηματοοικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ μεσοπρόθεσμα, ενώ η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, θεωρείται ως ένας επιπλέον ενισχυτικός παράγων για τη δραστηριότητα της ΔΕΗ και την εφαρμογή του νέου στρατηγικού της σχεδίου.

  Σύμφωνα με τις προσδοκίες τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2020

  Τα ισχυρά αποτελέσματα της ΔΕΗ υπογραμμίζουν τη στρατηγική μετατόπιση της εταιρείας προς την πιο πράσινη παραγωγή και την πελατοκεντρική πολιτική, καθώς και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο ελληνικό ενεργειακό τομέα, σημειώνει ο οίκος.

  Η S&P υπενθυμίζει ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως το EBITDA διαμορφώθηκε στα 885 εκατομμύρια ευρώ το 2020, κατά 552 εκατομμύρια ευρώ υψηλότερα από το 2019 και σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες του οίκου για αύξηση 170% από έτος σε έτος, με την άνοδο να οφείλεται κυρίως σε βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια κέρδους, τα οποία αυξήθηκαν σε 19% το 2020 από 7% το 2019.

  Ο διεθνής οίκος επισημαίνει τη βελτίωση στην κεφαλαιακή δομή και τη ρευστότητα της ΔΕΗ, με καλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, όπως φάνηκε και από την έκδοση του πρώτου ομολόγου με ρήτρα αειφορίας στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

  Τέλος, ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της ΔΕΗ στη βαθμίδα Β+ εφόσον συνεχιστεί η σταθερή επίδοσή της σε όλες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις ταμειακές ροές και την κερδοφορία της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ