Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Απρ-2021 07:42

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ρεκόρ ανεκτέλεστων  συμβάσεων- Από Ελλάδα και Κύπρο η πλειοψηφία του κατασκευαστικού τζίρου

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ρεκόρ ανεκτέλεστων  συμβάσεων- Από Ελλάδα και Κύπρο η πλειοψηφία του κατασκευαστικού τζίρου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Με ανεκτέλεστο υπογεγραμμένων συμβάσεων το οποίο θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο μεταξύ όλων των εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, συμμετέχει σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς που βρίσκονται εν εξελίξει, όπως ο ΒΟΑΚ, η παραχώρηση της Εγνατίας, η Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας Περάματος κ.λπ, ενώ έχει προς υπογραφή μία σειρά έργων μεταξύ αυτών τη σύμβαση για το καζίνο του Ελληνικού, αλλά και το βόρειο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Ε65. 

  Το 2020 ο κλάδος της κατασκευής του Ομίλου κατέγραψε αύξηση με τη λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) να διαμορφώνεται στα 19 εκατ. ευρώ έναντι 16,2 εκατ. ευρώ την χρήση 2019, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) να διαμορφώνονται στα 6,9 εκατ. ευρώ έναντι 3,6 εκατ. ευρώ την χρήση 2019.

  Πτώση κατέγραψε ο κύκλος εργασιών του κάδου, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 525,9 εκατ. ευρώ έναντι 739,1 εκατ. ευρώ την χρήση 2019.

  Να σημειωθεί ότι ο τζίρος του κατασκευαστικού τομέα προέρχεται κυρίως από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα και την Κύπρο σε ποσοστό 88%, από δραστηριότητες σε Βαλκανικές χώρες σε ποσοστό 6% και από δραστηριότητες σε χώρες της Μέσης Ανατολής σε ποσοστό 6%.

  Αναφορικά με την πρόσφατο κείμενο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο των κατασκευών όπως επισημαίνει η διοίκηση της ΓΕΚΤΕΡΝΑ "η οποία καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συνεισφέρει στη δημόσια διαβούλευση επί του κειμένου των απόψεών της

  Η διάρκεια της διαβούλευσης διαρκεί από την 08.04.2021 έως και την 07.05.2021 και ο Όμιλος επεξεργάζεται την ενεργή συμμετοχή του σε αυτήν με σκοπό μεταξύ άλλων της επισήμανση τυχόν μη ορθών στοιχείων επί του κειμένου της Επιτροπής Ανταγωνισμού".

  Τέλος, όσον αφορά στον τομέα των Παραχωρήσεων στις αρχές Μαρτίου υπεγράφησαν έπειτα από την έγκριση του Ελληνικού Δημοσίου, οι Συμβάσεις Λειτουργίας και Συντήρησης μεταξύ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ, και των εταιρειών Παραχώρησης Νέα Οδός ΑΕ και Οδός Κεντρικής Ελλάδας ΑΕ οι οποίες προβλέπουν την εργολαβική ανάθεση της λειτουργίας και συντήρησης των Έργων Παραχώρησης, στην μητρική του Ομίλου. 

  Οι εν λόγω συμβάσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ εντός του Μαΐου 2021 και σύμφωνα με αυτές, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ, ως Λειτουργός των Έργων Παραχώρησης, θα αναλάβει να παρέχει μέχρι το τέλος της Περιόδου Παραχώρησης το σύνολο των υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης των έργων που σήμερα εκτελούν η Νέα Οδός ΑΕ και η Οδός Κεντρικής Ελλάδας ΑΕ.

  Οι Υπηρεσίες Λειτουργίας και Συντήρησης των Έργων Παραχώρησης που αναλαμβάνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ αφορούν την καθημερινή λειτουργία και τη συντήρηση των Έργων Παραχώρησης, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης όλων των υποχρεώσεων των Παραχωρησιούχων και θα λήξουν κατά το χρόνο λήξης της Περιόδου με εκτιμώμενο χρόνο λήξης το 2037 και εφόσον παραταθεί η περίοδος παραχώρησης σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στις συμβάσεις.

  Προκειμένου να καταστεί εφικτή η εκτέλεση του έργου από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ σύμφωνα με σχετικό όρο εκάστης Σύμβασης Λειτουργίας και Συντήρησης οι Παραχωρησιούχοι ανέλαβαν την υποχρέωση να μεταφέρουν στην εταιρεία το σύνολο του προσωπικού που ασχολείται με τη συντήρηση και λειτουργία του Έργου, τις συμβάσεις με υπεργολάβους και προμηθευτές, τα οχήματα που χρησιμοποιεί για τη συντήρηση και λειτουργία του έργου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ