Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Απρ-2021 16:43

  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Παραμένει ο στόχος των 3 GW για την προσεχή 5ετία

  Τέρνα Ενεργειακή: Αύξηση 39,3% στα καθαρά κέρδη το 2020 - Στα 328,1 εκατ. οι πωλήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ο στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος 3GW την προσεχή 5ετία παραμένει, ακόμη και εάν επιλεγεί η λύση της αποεπένδυσης από τα 3 αιολικά πάρκα στο Τέξας, τόνισε η διοίκηση της εισηγμένης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2020 στους αναλυτές. 

  Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η διοίκηση της εταιρείας τόνισε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που προωθούνται στην αποθήκευση ενέργειας, υποστηρίζει την επιτευξιμότητα του στόχου των 3GW στην 5ετία. 

  Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για τα 3 αιολικά πάρκα στο Τέξας, η διοίκηση σημείωσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, και καθώς τα 3 πάρκα βρίσκονται αντιμέτωπα με απαιτήσεις της τάξης των 180 εκατ. δολαρίων, το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της αποεπένδυσης. Μία τέτοια εξέλιξη, τονίστηκε, αντιστοιχεί με λογιστική ζημιά για τα πάρκα της τάξης των 95 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα όμως σε μια τέτοια περίπτωση η εταιρεία διαγράφει δάνεια συνολικού ύψους άνω των 450 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA θα υπάρξει ετήσια μείωση της τάξης των 50 έως 60 εκατ. ευρώ, ωστόσο σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας το αποτέλεσμα θα είναι θετικό κατά 7 έως 8 εκατ. ευρώ καθώς κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των έργων κατά κύριο λόγο αποπληρώνονται δάνεια, ενώ οι χρηματοροές αναμένονται κατά τη δεύτερη δεκαετία λειτουργίας.

  Ταυτόχρονα όπως τόνισε η διοίκηση της ΤΕΝΕΡΓ, η αποεπένδυση από τα 3 πάρκα στο Τέξας δε σημαίνει αποχώρηση από τις ΗΠΑ καθώς το αναπτυξιακό πρόγραμμα των εκεί θυγατρικών θα συνεχιστεί κανονικά. 

  Αναφορικά τέλος με τις νέες επενδύσεις στην Ελλάδα τονίστηκε ότι ξεκινούν οι εργασίες για το μεγάλο πάρκο των 330MW στην Εύβοια (Καφηρέας) με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022, ενώ σε ό,τι αφορά την αποθήκευση ενέργειας, η διοίκηση τόνισε ότι τελεί εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων για το μεγάλο έργο της Αμφιλοχίας για το οποίο προβλέπεται περίοδος κατασκευής 3 έως 4 ετών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ