Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Απρ-2021 07:45

  AVAX: Νέες συμβάσεις έργων και επαναδραστηριοποίηση στον τομέα του real estate

  AVAX: Νέες συμβάσεις έργων και επαναδραστηριοποίηση στον τομέα του real estate
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Ελένης Μπότα

  Με καλύτερες προοπτικές σε σχέση με το 2020 μπήκε για την AVAX η νέα χρονιά.

  Πέρυσι ο Όμιλος προσέθεσε λίγα μόνο έργα χαμηλής αξίας με αποτέλεσμα  το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων να έχει υποχωρήσει στο 1 δισ. ευρώ, ωστόσο μέσα στους πρώτους μήνες του 2021 η εταιρεία έχει  υπογράψει 4 νέες  συμβάσεις δημόσιων και ιδιωτικών έργων συνολικής αξίας περίπου 20  εκατ. περίπου,  και επίκειται η υπογραφή αρκετών ακόμη συμβάσεων για έργα στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 1,0 δισ, με το σημαντικότερο έργο από τις προς υπογραφή συμβάσεις να είναι η κατασκευή της πρώτης φάσης της  Γραμμής  4  του  Μετρό  Αθηνών,  και  συγκεκριμένα  το  τμήμα  Άλσος  Βεΐκου  – Γουδή, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.  

  Από τον τομέα των παραχωρήσεων, ο περιορισμός των μετακινήσεων οδήγησε και σε μείωση των εσόδων του Ομίλου όπως τα έσοδα των διοδίων από την Αττική Οδό όπου καταμετρήθηκε μείωση κυκλοφορίας κατά 23% κατά το 2020 σε σχέση με το 2019.

  Στο τρίμηνο του 2021 καταγράφει μείωση 27% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2020 και 35% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019.

  Στον τομέα της ενέργειας (εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας), ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το 2020 αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με το 2019 αν και μειώθηκε ο  τομέας της χονδρικής λόγω αστάθειας στις αγορές και τις  σημαντικές επιπτώσεις του Covid‐19 στην  Ιταλία όπου  πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος  συναλλαγών.  

  Επίσης υπήρξε αύξηση  των καθυστερήσεων/χρόνου πληρωμής από πελάτες λόγω των μειωμένων εισοδημάτων που επέφεραν τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.   

  Στον  τομέα του Real Estate, η θυγατρική του Ομίλου, ΑΒΑΞ Development, παρουσίασε μείωση του κύκλου εργασιών, λόγω μη πραγματοποίησης πωλήσεων  κατοικιών αξίας 840 χιλ. ευρώ.

  Όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση του Ομίλου, τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης στην αγορά ακινήτων η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στην  ανάπτυξη  νέων ακινήτων, και εστιάζει στην προώθηση των διαδικασιών αδειοδότησης δόμησης για ορισμένες ιδιόκτητες εκτάσεις στην Ελλάδα και το  εξωτερικό, και την περιστασιακή πώληση κάποιων από τις διαθέσιμες κατοικίες που είχαν αναπτυχθεί τα προηγούμενα έτη.

  Ξεκινώντας από το 2021 όμως, η ΑΒΑΞ Development αναμένεται να επαναδραστηριοποιηθεί κυρίως στην ανάπτυξη οικοπέδου για παραθεριστικές κατοικίες στα  Χανιά Κρήτης, ενώ παράλληλα παρακολουθεί τις εξελίξεις για την συμμετοχή στα έργα ανάπτυξης του Ελληνικού, σε συνδυασμό με τη μητρική ΑΒΑΞ.

  Ο Όμιλος στα  πλαίσια των μέτρων στήριξης της Ελληνικής Κυβέρνησης έλαβε παράταση στις πληρωμές των τραπεζικών υποχρεώσεων κατά μέσο όρο 3 χρόνια για συνολικά ποσά ύψους 11.270 χιλ ευρώ εκ των οποίων τα 3000 χιλ αφορούν τον τομέα του Real Estate.

  Στον τομέα της ενέργειας πραγματοποιήθηκε λήψη χρηματοδότησης ύψους 1 εκατ. ευρώ μέσω  Ομολογιακού Δανείου στο  πλαίσιο της  πρόσκλησης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID‐19 με διαχειρίστρια αρχή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.  

  Το δάνειο καλύπτεται σε  ποσοστό 80% με την Εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και της ΕΑΤ.

  Τέλος στα πλαίσια στήριξης των Επιχειρήσεων από την Ελληνική Κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε μείωση υποχρεώσεων στις μισθώσεις ακινήτων του Ομίλου ύψους 988.429 ευρώ.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ