Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Απρ-2021 08:04

  Στην τελική ευθεία το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας

  Στην τελική ευθεία το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στην τελική ευθεία μπαίνει σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτοβουλία του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας για την προώθηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα εστάλη προς τους stakeholders της αγοράς η πρόσκληση από την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας ώστε να συμμετάσχουν στη διαβούλευση για το πλαίσιο που θα διέπει τη συγκεκριμένη αγορά.

  Στόχος του υπουργείου είναι η πρόταση της επιτροπής να κατατεθεί άμεσα εντός του Μαΐου, ούτως ώστε να ξεκινήσει η νομοπαρασκευαστική διαδικασία και να κατατεθεί το πλαίσιο μέσα στους επόμενους μήνες.

  Πιο συγκεκριμένα στην πρόσκληση που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι stakeholders καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για έξι θέματα:

  Τους κανόνες συμμετοχής των αποθηκευτικών σταθμών στις αγορές ηλεκτρισμούς: τα εργαλεία δραστηριοποίησς, τους περιορισμούς, τις υποχρεώσεις για την αποτελεσματική συμμετοχή των αποθηκευτικών σταθμών σε όλες τις αγορές του Target Model

  Τη σωρρευτική εκπροσώπηση των σταθμών: δυνατότητες και σκοπιμότητα, όρια μεγέθους χαρτοφυλακίων, απαιτήσει και υποχρεώσεις για τους ΦΟΣΕ

  Συνέργειες αποθηκευτικών σταθμών με σταθμούς ΑΠΕ: Εναλλακτικές δυνατότητες και μοντέλα συνεργασίας ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης μπρσοτά ή και πίσω από τον μετρητή

  Αποθηκευτικές μονάδες σε εγκαταστάσεις καταναλωτών: δυνατότητες και περιορισμοί για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων και η συσχέτισή τους με το πλαίσιο του ενεργειακού συμψηφισμού

  Πλαίσιο αδειοδότησης και σύνδεσης των αποθηκευτικών σταθμών στο δίκτυο/ σύστημα: διαδικασία, όροι σύνδεσης, τεχνικές απαιτήσεις, λειτουργικοί περιορισμοί, δυνατότητες συμβολής στην αποσυμφόρηση κορεσμένων δικτύων, τρόποι παροχής τέτοιων υπηρεσιών

  Εναλλακτικές πηγές εσόδων και σχήματα ενίσχυσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης: μηχανισμοί ενίσχυσης, πρόσθετες υπηρεσίες που μπορούν να παράσχουν στο σύστημα εκτός πλαισίου αγορών, τρόπος προμήθειας και πλαίσιο αμοιβής.

  Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας βρίσκεται σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εγκριθεί ένα ειδικό καθεστώς για τους υβριδικούς σταθμούς στο πλαίσιο των διαγωνισμών που θα διενεργηθούν την περίοδο 2021 – 2024. Μέσω αυτών των διαγωνισμών θα επιλεγούν τα έργα που θα προκριθούν προς υλοποίηση.

  Τα έργα αυτά προκειμένου να μπορούν να λάβουν κρατική ενίσχυση, εξετάζεται να εντάσσονται κανονικά στην αγορά και να αντιμετωπίζονται από τον κώδικα σε πρώτο επίπεδο σαν θερμικές μονάδες. 

  Στη συνέχεια θα θεσπιστεί ένα πλέγμα επιπλέον κινήτρων και αμοιβών που θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις, ούτως ώστε οι επενδύσεις αυτές να καταστούν βιώσιμες και να διασφαλιστεί η υλοποίησή τους.

  Οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας είναι κομβικές για τον στόχο της απανθρακοποίησης του ηλεκτρικού συστήματος και την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

  Και αυτό διότι η παραγωγή των ΑΠΕ είναι στοχαστική, οπότε οι μονάδες αποθήκευσης μπορούν να "στοκάρουν” την περίσσεια παραγωγή ΑΠΕ, η οποία στη συνέχεια αξιοποιείται από το σύστημα όταν υπάρχει έλλειψη.

  Με τα συστήματα αποθήκευσης, θα μπορούν στο μέλλον οι ΑΠΕ να μετατρέπονται σε μονάδες βάσης, δηλαδή σε μονάδες που θα καλύπτουν βασικά φορτία του συστήματος.

  Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η κυβέρνηση έχει εντάξει τις επενδύσεις για την δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα προβλέπεται να ενισχυθούν έργα αποθήκευσης ενέργειας είτε με μπαταρίες είτε αντλησιοταμίευσης, με χρηματοδότηση ύψους 450 εκατ. ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ