Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Απρ-2021 08:14

  Η επόμενη ημέρα της Τράπεζας Πειραιώς από την αύξηση κεφαλαίου

  Τρ. Πειραιώς: Η αλήθεια για την πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την απόρριψη από το ΤΧΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η Τράπεζα Πειραιώς καλείται να υλοποιήσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Sunrise”, το οποίο θα οδηγήσει τον Όμιλο σε βιώσιμη και αυξανόμενη κερδοφορία. Όπως, άλλωστε, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, "η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία”.

  Το σχέδιο Sunrise

  Το επιχειρησιακό σχέδιο "Sunrise” στηρίζεται σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες:

  • Μείωση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Το σχέδιο μείωσης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) περιλαμβάνει μια σειρά από τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων μέσω του προγράμματος Ηρακλής. Επίσης, περιλαμβάνει πωλήσεις δανείων εκτός Ηρακλή. Συνολικά, ο σχεδιασμός προβλέπει μείωση κόκκινων δανείων κατά 19 δισ. ευρώ, με στόχο μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσα στους επόμενους 12 μήνες και κάτω του 3% μεσοπρόθεσμα. Ήδη, η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει σε δύο τιτλοποιήσεις (περίπου 7 δισ. συνολικά) και έχει ετοιμάσει άλλες δύο στο πλαίσιο του Ηρακλή 2. Πρόκειται για την τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία Sunrise 1, ύψους 7 δισ. ευρώ, για την οποία έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολογική διαδικασία. Το senior τμήμα της τιτλοποίησης ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, προετοιμάζει την τιτλοποίηση Sunrise 2, ύψους 4 δισ. ευρώ, με το senior κομμάτι να ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις των υπόλοιπων δανείων (leasing, ναυτιλιακά και προς ιδιώτες) ύψους 4 δισ. θα ολοκληρωθούν εκτός του προγράμαμτος Ηρακλή μέχρι το τέλος του έτους.

  • Κεφαλαιακή ενίσχυση. Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει την ολοκλήρωση μιας σειράς ενεργειών συνολικού ύψους 2,8-3 δισ. ευρώ. Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνεται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,38 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε. Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κεφαλαίων άνω του 1 δισ. ευρώ με κεφαλαιακά κέρδη από ομόλογα, την ολοκλήρωση της πώλησης του συστήματος καρτών (0,3 δισ.) μέχρι τα τέλη του γ’ τριμήνου, και επιπλέον 3 δισ. ευρώ μέσω συνθετικής τιτλοποίησης. Με τη συνθετική τιτλοποίηση, η τράπεζα ασφαλίζει μέρος εξυπηρετούμενων δανείων και με τον τρόπο αυτό απελευθερώνονται κεφάλαια που διαφορετικά θα ήταν απαραίτητα για την κάλυψη των αντίστοιχων κινδύνων. Η ενέργεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

  * Πρόγραμμα μετασχηματισμού. Το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού αντιπροσωπεύει την μακροπρόθεσμη στρατηγική του Ομίλου με στόχο τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών εστιάζοντας στις βασικές εμπορικές τραπεζικές δραστηριότητες, ανάπτυξη της επιχειρηματικής και ιδιωτικής τραπεζικής, αύξησης της αποτελεσματικότητας και της μείωσης των λειτουργικών εξόδων σε ολόκληρο τον οργανισμό. Επίσης, περιλαμβάνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εφαρμογή βιώσιμων τραπεζικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών πολιτικές καθώς και πολιτικές διακυβέρνησης (ESG). Μέσω της εκτέλεσης του Προγράμματος Μετασχηματισμού, το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει αύξηση των επαναλαμβανόμενων προ-προβλέψεων εσόδων ("recurring pre-provision income”) κατά 150 εκατ ευρώ, μέχρι την επίτευξη ενός στόχου που φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα. Ο σχεδιασμός αυτός του πυλώνα στηρίζεται στην ανάκαμψη του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και σε ένα στόχο ενίσχυσης της κερδοφορίας κατά 15% μεσοπροθέσμως.

  Διαβάστε ακόμα:

  - 1,38 δισ. ευρώ άντλησε η Τρ. Πειραιώς - Στο 1,15 ευρώ η τιμή διάθεσης

  - ΥΠΟΙΚ: Ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία η επιτυχής ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ