Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Απρ-2021 18:26

  FT: Ποιοι ξένοι θεσμικοί μπήκαν στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

  Τρ. Πειραιώς: Η αλήθεια για την πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την απόρριψη από το ΤΧΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το πετρελαϊκό κρατικό επενδυτικό ταμείο των 1,3 τρισ. δολαρίων της Νορβηγίας και η Blackrock ήταν μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, στοιχηματίζοντας ότι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα με τα κόκκινα δάνεια, παρότι η πανδημία πλήττει την ελληνική οικονομία, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times. 

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τράπεζα Πειραιώς συγκέντρωσε σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ, γεγονός που μειώνει σημαντικά το ποσοστό της κυβέρνησης, από  61% σε 27%.

  Με την άντληση κεφαλαίων, η Τράπεζα στοχεύει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 45% πέρυσι σε λιγότερο από 10% τους επόμενους 12 μήνες και τελικά σε 3% έως το τέλος του 2024.

  "Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεκινήσει μία από τις μεγαλύτερους εκκαθαρίσεις επισφαλών δανείων που έχουμε δει μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών", δήλωσε ο Mehmet Sevim, αναλυτής τραπεζών της JPMorgan Chase. "Είναι σαφώς κάτι φιλόδοξο, αλλά έχουμε δει από πρόσφατες συναλλαγές ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τιτλοποιήσεις, και πιστεύουμε ότι, εάν εκτελεστεί σωστά, το σχέδιο θα ανοίξει αναμφίβολα μια νέα σελίδα για την τράπεζα".

  Η αύξηση κεφαλαίου, με την Πειραιώς να πουλάει μετοχές έναντι 1,15 ευρώ, προσέλκυσε επίσης τον αμερικανικό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Fidelity. Ο διαχειριστής hedge fund John Paulson αύξησε το μερίδιό του από 4,6% σε σχεδόν 19%, γεγονός που τον καθιστά ως τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά την ελληνική κυβέρνηση.

  "Ποιοτικά θεσμικά ονόματα, μερικά από τα οποία δεν είχαν επενδύσει στη χώρα εδώ και πολύ καιρό, αποτελούν καταλύτη για την εμβάθυνση, διεύρυνση και ενίσχυση των κεφαλαιαγορών της Ελλάδας", δήλωσε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Οι επενδυτές της τράπεζας στοιχηματίζουν ότι η Πειραιώς μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία που προκάλεσε συρρίκνωση κατά 10% στην οικονομία πέρυσι. Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, παρά τη μείωση τους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ από την κορύφωση του 2016, σημειώνει το δημοσίευμα.

  Ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, δήλωσε ότι "η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην τράπεζα να επιτύχει την εξυγίανση του ισολογισμού της και να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία".

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

  Ισχυρή άνοδος στην Πειραιώς, μετά το κλείσιμο του βιβλίου της ΑΜΚ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ