Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Απρ-2021 22:12

  Στο 1,38 δισ. ευρώ οδεύει η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

  Στο 1,38 δισ. ευρώ οδεύει η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς στο εξωτερικό γέμισε μόνο με εντολές στο ανώτατο όριο της τιμής διάθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το απόγευμα κατά το κλείσιμο των διεθνών αγορών. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι στο book building γίνονται πλέον δεκτές μόνο προσφορές στο ανώτατο όριο της τιμής διάθεσης, δηλαδή στο 1,15 ευρώ.

  Εάν τελικά κλείσει το βιβλίο προσφορών στην ανώτατη τιμή του 1,15 ευρώ, τότε και η τιμή διάθεσης της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα θα οριστεί στο 1,15, σύμφωνα με τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, όπως έχουν δημοσιευθεί. Σε αυτή την περίπτωση, το συνολικό ποσό της αύξησης θα ανέλθει σε 1,38 δισ. ευρώ, αφού εκδόθηκαν 1,2 δισ. νέες κοινές μετοχές για την αύξηση κεφαλαίου.

  Τόσο η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα όσο και το book building στο εξωτερικό κλείνουν ταυτόχρονα την Παρασκευή στις 16.00 Ελλάδος. Με το κλείσιμο της αγοράς αναμένονται δύο ανακοινώσεις από την Τράπεζα Πειραιώς. Με τη μία θα ανακοινώσει την τελική τιμή διάθεσης και με τη δεύτερη τη συνολική αξιολόγηση και το αποτέλεσμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα εγκριθούν προς εισαγωγή και διαπραγμάτευση στο ΧΑ οι νέες μετοχές στις 7 Μαΐου.

  Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με ταυτόχρονη προσφορά στην Ελλάδα (Δημόσια Προσφορά) και στο εξωτερικό μέσω βιβλίου προσφορών από τις 21 έως τις 23 Απριλίου. Η διεθνής προσφοράς καλύπτει το 85% της αύξησης και η δημόσια προσφορά το υπόλοιπο 15%.

  Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο και την ανακοίνωση της πρόσκλησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το ΤΧΣ είχε ενημερώσει την τράπεζα ότι στηρίζει την αύξηση και ότι θα έχει συμμετοχή, με το ποσοστό του να περιορίζεται μεταξύ 27% και 33%. Αντίστοιχα, είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τους βασικούς μετόχους για τη συμμετοχή τους στην ανώτατη τιμή του 1,15 ευρώ.

  Με βάση το ενημερωτικό δελτίο, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το ποσοστό του ΤΧΣ θα πέσει από 61,34% στο 27-33%, της Paulson & Co στο 18,62% από 4,61% και του κ. Αριστοτέλη Μυστακίδη στο 2,90% από 3,04%. Εισέρχεται η Helikon Investment Limited στο 5,22%, ενώ οι υπόλοιποι μέτοχοι (με ποσοστά κάτω του 5%) θα συγκεντρώσουν το 40,27% από 31,03% πριν την αύξηση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ