Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Απρ-2021 08:36

  Motor Oil Hellas: ΑΠΕ και νέα μονάδα νάφθας αυξάνουν τα κέρδη από το 2022

  Motor Oil Hellas: ΑΠΕ και νέα μονάδα νάφθας αυξάνουν τα κέρδη από το 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ως μια χρονιά χωρίς προηγούμενο, περιέγραψε το 2020 η διοίκηση της Motor Oil παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του έτους στους αναλυτές.

  Όπως ανέφερε ο αν. διευθύνων σύμβουλος Π. Τζαννετάκης, η ζήτηση κατέρρευσε λόγω της κρίσης και είναι χαρακτηριστικό ότι στο 4ο τρίμηνο η υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης καυσίμων έφτασε στο 18%.

  Παρά το αντίξοο περιβάλλον, το διυλιστήριο του ομίλου για πάνω από το μισό του έτους λειτουργούσε σε πλήρη δυναμικότητα, καθώς ενισχύθηκαν σημαντικά οι εξαγωγές.

  Παράλληλα κατά το 2020 ξεκίνησε για τον όμιλο ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην υγιεινή και ασφάλεια λόγω της κατάστασης με την πανδημία.

  Σε ό,τι αφορά το 2021, κατά το πρώτο τρίμηνο οι όγκοι πωλήσεων έχουν αυξηθεί, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να καταγράφεται στις εξαγωγές την ίδια στιγμή που η εσωτερική αγορά παραμένει ασθενής.

  Επίσης ο κ. Τζαννετάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη εξαγορά του πακέτου των αιολικών πάρκων, που περιλαμβάνουν 240MW σε λειτουργία και 20 σε ανάπτυξη.

  Όπως είπε πλέον ο πρώτος στόχος για 300MW έργων έχει ήδη ξεπεραστεί, ενώ ο όμιλος διαθέτει pipeline έργων πάνω από 650MW, που αναμένεται να οδηγήσει την ισχύ των έργων της ΜΟΗ στο 1GW.

  Η διοίκηση της ΜΟΗ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η χρηματοδότηση της επέκτασης στην αγορά των ΑΠΕ να γίνει ενδεχομένως και με την έκδοση νέου Ευρωομολόγου.

  Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος αναμένει από τις ΑΠΕ έσοδα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ από το 2022. Οι ΑΠΕ δεν θα είναι η μοναδική νέα πηγή εισοδήματος για τον όμιλο καθώς από το 2ο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να προστεθούν στην κερδοφορία τα έσοδα από τη νέα μονάδα μετατροπής της νάφθας.

  Τέλος αναφερόμενος στη μη διανομή μερίσματος, ο αν. διευθύνων σύμβουλος της ΜΟΗ σημείωσε ότι με δεδομένα τα οικονομικά μεγέθη του 2020, εάν αποφασιζόταν να πληρωθεί μέρισμα αυτό θα ήταν μικρό.

  Επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε στη διανομή και να περιμένουμε να δούμε πως θα πάει το 6μηνο και να επανέλθουμε με ένα πιο γενναιόδωρο ενδιάμεσο μέρισμα, τόνισε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ