Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Απρ-2021 07:55

  Στη β’ φάση περνά το mega-ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ για τις οπτικές ίνες

  Στη β’ φάση περνά το mega-ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ για τις οπτικές ίνες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Με καθυστέρηση αρκετών μηνών ολοκληρώθηκε και επίσημα η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου με του ενδιαφερόμενους για το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ της χώρας, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, το οποίο αφορά στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας που δεν καλύπτεται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

  Πλέον αναμένεται η τελική προκήρυξη του διαγωνισμού προκειμένου τα εννέα σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

  Αυτό που μένει να φανεί είναι το πόσοι από τους αρχικά ενδιαφερόμενους θα υποβάλλουν προσφορές για κάποιο τμήμα του έργου. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για την απόδοση της επένδυσης που θα απαιτηθεί.

  Στην φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου συμμετείχαν εννέα αρχικά ενδιαφερόμενοι. Πρόκειται για τους: ΟΤΕ, Vodafone, Wind, ΔΕΗ, Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), ΑΒΑΞ, κ/ξ Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ EGNLTD, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Intrakat.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό ορισμένοι από τους παραπάνω να μην προχωρήσουν τελικά σε προσφορά, ενώ κάποιο εξετάζουν και την κοινή τους συμμετοχή, όπως ήδη έχουν ανακοινώσει η Grid Telecom με τη Τέρνα Ενεργειακή.

  Οπτικές ίνες σε όλη τη χώρα

  Σκοπός του έργου είναι να καλυφθούν με δίκτυα οπτικών ινών οι περιοχές που έχουν μείνει εκτός του σχεδιασμού των παρόχων, λόγω περιορισμένου εμπορικού ενδιαφέροντος.

  Το έργο έχει εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία άνω των 810.000 συνδέσεων με ταχύτητα τουλάχιστον 100 Μbps και δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps.

  Οι διεκδικητές  θα κληθούν να διεκδικήσουν κάποια από τις επτά γεωγραφικές περιοχές (lots) που έχουν καθοριστεί στο σύνολο της χώρας. Κάθε lot έχει παρόμοιο προϋπολογισμό (περίπου 100 εκατ. ευρώ το καθένα) και περίπου τον ίδιο αριθμό εκτιμώμενων συνδέσεων (περίπου 110-120 χιλιάδες συνδέσεις το καθένα).

  Με δεδομένο πως κάθε ανάδοχος μπορεί να αναλάβει το μέγιστο τρεις περιοχές, ο διαγωνισμός μπορεί να έχει από τρεις έως και επτά διαφορετικούς αναδόχους. Ο παραπάνω σχεδιασμός μπορεί να αλλάξει αν υπάρξουν μόνο ένας ή δύο υποψήφιοι.

  Οι επόμενες κινήσεις

  Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το έργο θα έπρεπε ήδη να έχει δημοπρατηθεί. Η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και τότε στελέχη του υπουργείου εκτιμούσαν πως θα διαρκούσε μερικούς μήνες.

  Όμως κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης υπήρξαν ενστάσεις σχετικά με τις αποδόσεις των επενδύσεων που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση των δικτύων, αλλά και ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη ανταγωνιστικών τεχνολογιών όπως τα δίκτυα 5G και το δορυφορικό internet που μπορούν να μειώσουν τη ζήτηση για οπτικές ίνες.

  Ενδεικτικό της σκληρής διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε είναι ότι ενώ το σχέδιο σύμβασης σύμπραξης για το έργο εγκρίθηκε με υπουργική απόφαση στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβριου, χρειάστηκε και δεύτερη έκδοση του σχεδίου στις αρχές Μαρτίου.

  Πλέον, εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η φάση των δεσμευτικών προσφορών, και αν δεν υπάρξουν προσφυγές και ενστάσεις θα υπάρξουν ανάδοχοι πιθανότατα εντός του καλοκαιριού, σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία μπορεί να τραβήξει και μέχρι τα τέλη του έτους.

  kostaskets@capital.gr 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ