Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Απρ-2021 08:21

  Γ. Στάσσης: Η Πτολεμαΐδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα αερίου

  Γ. Στάσσης: Η Πτολεμαΐδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα αερίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στο θέμα της μετατροπής της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, σε μονάδα φυσικού αερίου επικεντρώθηκε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2020 στους αναλυτές.

  Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Στάσσης, το αργότερο μέχρι το 2025 η Πτολεμαΐδα 5 θα έχει μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου έτοιμη να λειτουργήσει και με φυσικό αέριο.

  Η ισχύς θα αυξηθεί από τα 660MW σε πάνω από 1000MW ενώ το νέο εργοστάσιο θα είναι εξαιρετικά ευέλικτο καθώς θα μπορεί να αυξάνει την ισχύ του από 300MW σε πάνω από 1000MW σε περίπου μισή με μία ώρα.

  Σύμφωνα με τον κ. Στάσση η μονάδα θα είναι πολύ ανταγωνιστική και δεν χρειάζεται η ΔΕΗ να αναμένει την έγκριση του μηχανισμού CRM.

  Σε ό,τι αφορά στο κόστος της μετατροπής, αυτό υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης της ΔΕΗ.

  Όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί την καλύτερη λύση, καθώς με βάση τις προβλέψεις για τις τιμές CO2, η μονάδα θα καθίστατο ζημιογόνα αμέσως μετά τη λειτουργία της. Κατά συνέπεια η απολιγνιτοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί όχι το 2028, αλλά το 2025

  Guidance – Ομόλογο

  Ο επικεφαλής της ΔΕΗ εκτίμησε ότι τα επαναλαμβανόμενα EBITDA της επιχείρησης θα κυμανθούν και το 2021 στα ίδια επίπεδα με το 2020. Όπως ανέφερε το 2021 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης πριν περάσουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης χρέους EBITDA παρουσιάζει εντυπωσιακή βελτίωση και από το 11 έχει πέσει στο 3,7, όπως προβλέπει και το business plan της επιχείρησης. Σε αυτή τη βελτίωση συνετέλεσε αφενός η μείωση του καθαρού χρέους κατά 400 εκατ. ευρώ και αφετέρου η αύξηση της ρευστότητας της ΔΕΗ, κατά άνω των 500 εκατ. ευρώ.

  Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε και στην πορεία του ομολόγου με ρήτρα βιωσιμότητας, το επιτόκιο του οποίου σήμερα είχε διαμορφωθεί στο 3,055 από 3,875% που ήταν το κουπόνι.

  Ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι αυτό αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της πολύ καλής υποδοχής της έκδοσης της ΔΕΗ από τις αγορές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι όλες οι νέες εκδόσεις της επιχείρησης θα έχουν sustainability linked framework.

  Σχολιάζοντας την πορεία της αγοράς υπό το νέο μοντέλο, το περίφημο Target Model σημείωσε ότι καταγράφεται βελτίωση. Παραδέχθηκε ότι για κάποιους μήνες η κατάσταση δεν ήταν καλή. Ωστόσο την εξομάλυνση της αγοράς θα βοηθήσει και η διασύνδεση με τη Βουλγαρία που ξεκινά από τις 11 Μαΐου.

  Σε ό,τι αφορά τέλος στο διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέσα στο 3ο τρίμηνο του έτους

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ