Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Απρ-2021 21:33

  Alpha Bank: Στο 'CCC+' η αξιολόγηση από Fitch, θετικό το outlook

  Alpha Bank: Στο 'CCC+' η αξιολόγηση από Fitch, θετικό το outlook
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε στην Alpha Bank μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) 'CCC+'. 

  Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσε στο 'CCC+' το IDR της Alpha Services and Holdings S.A με το outlook και στις δύο περιπτώσεις να είναι θετικό.

  Η Fitch σημειώνει στην ανάλυση της ότι οι ανακοινώσεις της ακολουθούν την ολοκλήρωση της εταιρικής αναδιάρθρωσης που υλοποιήθηκε ενόψει μιας μεγάλης τιτλοποίησης επισφαλών δανείων. 

  Αναφέρει ακόμα ότι το θετικό outlook σηματοδοτεί ότι μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι πιθανή σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο εάν ακολουθήσει η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και η τράπεζα εκτελέσει επιτυχώς το σχέδιο εξυγίανσης των περιουσιακών της στοιχείων, μειώνοντας τον δείκτη των επισφαλών δανείων με βιώσιμο τρόπο κάτω από το 18% και διατηρώντας τον δείκτη CET1 στο 14%. 

  Βελτιωμένη ικανότητα να δημιουργήσει κεφάλαιο εσωτερικά και καλύτερη των εκτιμήσεων οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα θα αποτελούσαν θετικές εξελίξεις για την αξιολόγηση, προσθέτει ο οίκος. 

  Στον αντίποδα, προειδοποιεί και για τον κίνδυνο μιας αρνητικής δράσης ή υποβάθμισης.

  Όπως αναφέρει, το outlook θα μπορούσε να αναθεωρηθεί σε σταθερό εάν οι σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις καθυστερήσουν ή οι νέες εισροές επισφαλών δανείων είναι υψηλότερες απ' ό,τι επί του παρόντος αναμένει. 

  Μια υποβάθμιση της αξιολόγησης θα μπορούσε να συμβεί εάν η επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος οδηγήσει σε μόνιμη ζημιά στα περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαιο της τράπεζας, προσθέτει.

  Προειδοποιεί τέλος ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί καθοδική πίεση στις αξιολογήσεις εάν αποδυναμωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών, αποδυναμώνοντας το προφίλ ρευστότητας της τράπεζας. Τα μέτρα υποστήριξης από τις αρχές, όπως οι κρατικές εγγυήσεις, τα μέτρα για τη ρευστότητα και οι παρεμβάσεις συνολικά στον κλάδο για τη μείωση των προβληματικών στοιχείων θα μπορούσαν να μετριάσουν την αρνητική πίεση στην τράπεζα, αναφέρει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ