Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Απρ-2021 11:56

  Axia: Πώς διαμορφώνεται η αποτίμηση της Πειραιώς μετά την ΑΜΚ – Στις 21-23 Απριλίου το book building

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τη νέα αποτίμηση της Τράπεζας Πειραιώς για τους επενδυτές, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, εξετάζει η Axia Research σε έκθεσή της όπου αναλύει τους όρους της αύξησης κεφαλαίου. Όπως επισημαίνει, το μέγεθος της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 1,20 και του 1,38 δισ. ευρώ με βάση 1,2 δισ. νέες μετοχές και με τιμή μεταξύ 1,00 ευρώ και 1,15 ευρώ. Ως εκ τούτου, η προσαρμοσμένη κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς θα κυμανθεί μεταξύ του 1,25 δισ. και του 1,48 δισ. ευρώ. 

  [π'πο

  Συνοπτικά, το "νέο χρήμα" αναμένεται να κατέχει το 96% των συνολικών μετοχών του ομίλου. Η συναλλαγή είναι δομημένη έτσι ώστε η εγχώρια αγορά να έχει 15% κατανομή μέσω δημόσιας προσφοράς, ενώ οι άλλοι επενδυτές θα μπορούν να συμμετέχουν μέσω μιας διαδικασίας ιδιωτικής τοποθέτησης με book building.  Η ακριβής ημερομηνία της διαδικασίας του book building δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, η Axia ωστόσο αναμένει ότι θα πραγματοποιηθεί μεταξύ της 21ης και της 23ης Απριλίου.

  Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος της μείωσης NPEs (περίπου 4 δισ. ευρώ), την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (1,20 -1,38 δισ. ευρώ) και άλλες ενέργειες (περίπου 0,7 δισ.  ευρώ),  η pro forma ενσώματη λογιστική αξία της Πειραιώς διαμορφώνεται στα 4,7 δισ.-4,8 δισ. ευρώ. 

  Με τη νέα κεφαλαιοποίηση ύψους 1,3-1,4 δισ. ευρώ, η αποτίμηση μετά την ΑΜΚ της Πειραιώς ορίζεται μεταξύ του 0,27x και 0,30x (P/TBV). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia, η διετής αποτίμηση της συστημικής τράπεζας, δηλαδή η αποτίμηση για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, αυξάνεται και θα κυμανθεί μεταξύ του 0,22x και του 0,25x. Σημειώνεται ότι ο στόχος για τη μεσοπρόθεσμη απόδοση ιδίων κεφαλαίων RoTE έχει τοποθετηθεί από τη διοίκηση άνω του 10%, πράγμα που σημαίνει κέρδη στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ. 

  Με βάση την αποτίμηση μετά την ΑΜΚ, το μεσοπρόθεσμο P/E της μετοχής της Πειραιώς θα κινηθεί στο 2,5x με 2,9x  έναντι του 7,5x που είναι ο μέσο όρος των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

  Η κεφαλαιακή δράση, όπως τονίζει η Axia, στηρίζει τη μείωση του κινδύνου από τον ισολογισμό της συστημικής τράπεζας, με τον δείκτη NPE να διαμορφώνεται κάτω του 10% βραχυπρόθεσμα και κάτω του 3% μεσοπρόθεσμα. Οι ενέργειες που ανακοίνωσε πρόσφατα η Πειραιώς είναι οι παράγοντες που επιτρέπουν στον όμιλο να επιταχύνει τη μείωση των NPE. 

  '΄[

  Πιο αναλυτικά, με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την πώληση της εμπορικής επιχείρησης καρτών, τα κέρδη από συναλλαγές και τη συνθετική τιτλοποίηση των εξυπηρετούμενων δανείων, η Πειραιώς ενισχύει την κεφαλαιακή της θέση προκειμένου να απορροφήσει τις ζημίες που απορρέουν από τη σχεδιαζόμενη μείωση των NPE ύψους 22 δισ. ευρώ. Επιπλέον, προσθέτει η Axia, η Πειραιώς θα έχει χώρο να εκδώσει τίτλους AT1 και να προσθέσει 140 μονάδες βάσης στην κεφαλαιακή της βάση. Το συνολικό κόστος (δηλ. το "χτύπημα" στα ίδια κεφάλαια) της προγραμματισμένης μείωσης NPEs ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ