Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Απρ-2021 08:08

  Mytilineos: Παρελήφθη ο πιο σύγχρονος αεριοστρόβιλος στην Ευρώπη

  Mytilineos: Παρελήφθη ο πιο σύγχρονος αεριοστρόβιλος στην Ευρώπη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ο μεγαλύτερος και αποδοτικότερος αεριοστρόβιλος στο ελληνικό σύστημα και ένας από τους πιο σύγχρονους σε ολόκληρη την Ευρώπη, βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στο ενεργειακό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας της Mytilineos. Πρόκειται για τον τεχνολογικό εξοπλισμό της νέας υπερσύγχρονης μονάδας ισχύος 826MW και απόδοσης 63,5%, η οποία κατασκευάζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία στα τέλη του έτους.

  Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής του αεριοστροβίλου, στην οποία έδωσε το παρών ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας, τον οποίο υποδέχθηκε ο επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος, αλλά και ο γενικός διευθυντής του τομέα ενέργειας της εταιρείας Ν. Μπενρουμπή.

  Η παραλαβή του υπερσύγχρονου αεριοστρόβιλου αποτελεί σημαντικό ορόσημο, βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της σημαντικής επένδυσης. Λίγοι περίμεναν λόγω της πανδημίας ότι το εργοστάσιο θα τελείωνε στην ώρα τους, όμως είμαστε πολύ κοντά στο να το πετύχουμε, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης έναρξης λειτουργίας της μονάδας για την ασφάλεια προμήθειας του ηλεκτρικού συστήματος.

  Εγγύηση επιτυχίας για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου ήταν ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης της Mytilineos, η παλιά ΜΕΤΚΑ που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την κατασκευή ενός τόσο φιλόδοξου έργου τόνισε ο κ. Μυτιληναίος προσθέτοντας ότι η νέα μονάδα  θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας και ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα ώστε να καταστεί η Mytilineos σημείο αναφοράς για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα.

  Από την πλευρά του ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι το νέο εργοστάσιο θα είναι το μεγαλύτερο, το αποδοτικότερο και το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο στην Ευρώπη, βοηθώντας στην επίτευξη των στόχων της γρηγορότερης απολιγνιτοποίησης.

  Ταυτόχρονα θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου συντελώντας και στον άλλο μεγάλο στόχο για αυξημένη διείσδυση άνω του 60% των ΑΠΕ. Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε τη σημασία της υλοποίησης της επένδυσης παρά τις ιδιόμορφες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, επισημαίνοντας ότι θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη.

  Η μονάδα

  Όπως τονίστηκε κατά την τελετή παραλαβής του αεριοστρόβιλου 9ΗΑ.02 της General Electric, η μονάδα θα έχει ισχύ 826MW  και θα λειτουργεί ως μονάδα βάσης, με αποδοτικότητα στο 63,5% και θα μπορεί να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος από τις λιγνιτικές μονάδες που η κυβέρνηση σκοπεύει να αποσύρει στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

  Θα παράγει περίπου το 10% σε σημερινές τιμές της ενεργειακής ζήτησης της χώρας και με δεδομένο ότι η λιγνιτική παραγωγή ανήλθε στο 25% της ζήτησης το 2020, η μονάδα θα καλύψει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που προερχόταν από λιγνιτικά εργοστάσια.

  Παράλληλα σημαντικό θα είναι και το περιβαλλοντικό όφελος καθώς η νέα μονάδα θα παράγει 250 κιλά CO2 ανά παραγόμενη μεγαβατώρα. Σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες παράγουν από 1,2 έως 1,5 τόνους CO2 ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 6 φορές πάνω από τη νέα μονάδα της Mytilineos.

  Mytilineos αεριοστρόβιλος

  CRM

  Ο κ. Σκρέκας αποκάλυψε ότι τον Ιούνιο, το υπουργείο αναμένεται να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μηχανισμό αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος (Capacity Reserve Mechanism), η θέσπιση του οποίου συνδέεται με τη βιωσιμότητα της υλοποίησης νέων επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή.

  Πρόκειται για μια από τις βασικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως ΥΠΕΝ ενώ το θέμα θα συζητηθεί και με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής αρμόδια για τον ανταγωνισμό Μ. Βερστάγκερ, στην επίσκεψη που θα κάνει στην Ελλάδα στις 13 Μαΐου, ανέφερε ο κ. Σκρέκας, προσθέτοντας ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου ο μηχανισμός να είναι έγκαιρα διαθέσιμος.

  Από την πλευρά του ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι η νέα μονάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά με ή χωρίς CRΜ καθώς η λειτουργία της είναι κρίσιμη για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.

  Νέες επενδύσεις και ομόλογο

  Κατά την εκδήλωση για την παραλαβή του νέου αεριοστρόβιλου ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε και τα νέα επενδυτικά σχέδια της Mytilineos για το επόμενο διάστημα. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουνίου ξεκινά η κατασκευή των πρώτων ηλιακών πάρκων συνολικής ισχύος 1500MW από το πακέτο των πάρκων της Εγνατίας που εξαγοράστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

  Μάλιστα μέρος της χρηματοδότησης της νέας επένδυσης αναμένεται να προέλθει από το νέο διεθνές ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ , η έναρξη της προετοιμασίας του οποίου ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

  Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες, η Mytilineos εξετάζει την υλοποίηση μιας ακόμη μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, αντίστοιχης με τη νέα μονάδα στον Άγιο Νικόλαο, η οποία προβλέπεται να εγκατασταθεί στη Βουλγαρία.

  "Έχουμε πολλά σχέδια, ο συνδυασμός θερμικών μονάδων, ΑΠΕ, φυσικού αερίου και λιανικής αρχίζει να δημιουργεί το πρώτο εναλλακτικό utility στην Ελλάδα από το μοναδικό που γνώρισαν οι Έλληνες τα τελευταία 70 χρόνια" τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ