Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Απρ-2021 08:51

  Ανθεκτικά στο lockdown τα malls της Lamda

  Ανθεκτικά στο lockdown τα malls της Lamda
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Τουλάχιστον για μια ακόμη εβδομάδα έχει πάρει παράταση η επαναλειτουργία των malls που μαζί με τον κλάδο της εστίασης και τα  γυμναστήρια, είναι από την αρχή της πανδημίας, οι τρεις δραστηριότητες που έχουν παραμείνει κλειστές το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

  Η προχθεσινή απόφαση για τη μη επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων από τη Δευτέρα, παρά τις αντιθέτου προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, προκάλεσε την αντίδραση μερίδας εκπροσώπων του κλάδου, όπως του ΣΕΛΠΕ. Ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει πως ο αποκλεισμός επιχειρηματικών μονάδων από την επαναλειτουργία "χωρίς να υφίσταται ξεκάθαρη τεκμηρίωση” όπως αναφέρει "αντιβαίνει τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού με περαιτέρω πιθανές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στην οικονομία της χώρας”, τονίζει.

  Παρά το γεγονός πάντως ότι τα malls παρέμειναν κλειστά σημαντικό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, τα τρία malls της Lamda Development, όπως είπε πρόσφατα η διοίκησή της κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών διατήρησαν την ανθεκτικότητα τους. 

  Συγκεκριμένα διατήρησαν υψηλό βαθμό κάλυψης (98%), τις υφιστάμενες συμβάσεις μίσθωσης και ανανέωσαν όσες έληγαν με οικονομικούς όρους που ίσχυαν προ πανδημίας. Επίσης διατήρησαν την εισπραξιμότητα των "κουρεμένων" ενοικίων (93%).

  Τα malls της Lamda Development λειτούργησαν μέσα στο 2020 το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και υπό περιορισμούς (όριο πελατών, click away, click inside) κατά το διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου, γεγονός που έπληξε καίρια τα έσοδα και την κερδοφορία.

  Το πρώτο δίμηνο του 2020 οι πωλήσεις των επιχειρήσεων που στεγάζονται στα εμπορικά κέντρα The Mall Athens, Golden Hall και Μediterranean Cosmos αυξήθηκαν κατά 4% και η επισκεψιμότητα κατά 6%. Το διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου 2020 οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 26%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, και η επισκεψιμότητα 43%. 

  Για το σύνολο της περασμένης οικονομικής χρήσης, ο τζίρος της Lamda Malls ΑΕ, διαμορφώθηκε στα 31,23 εκατ. ευρώ από 45,5 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2019, τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές 13,729 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 52,756 εκατ. ευρώ, τα καθαρά αποτελέσματα σε ζημιές 11,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 40,996 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα σε 33,025 εκατ. ευρώ από 36,432 εκατ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ