Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Απρ-2021 08:42

  Γιατί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έγινε πόλος έλξης επενδυτών

  ΤΕΡΝΑ Περιστέρης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η ενεργειακή μετάβαση εκτός από την περιβαλλοντική διάσταση αναδιατάσσει το επιχειρηματικό σκηνικό, με τις εταιρείες της πράσινης ενέργειας να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στην ελληνική αγορά, η εταιρεία που κατέχει ηγετικό μερίδιο στην αγορά των ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε πόλο έλξης επενδυτών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ήδη στη μετοχή της εταιρείας έχουν τοποθετηθεί γνωστά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, κάποια εξ αυτών για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, την ίδια στιγμή που το ιδιαίτερο πράσινο προφίλ, δημιουργεί συνέργειες με κλάδους έντασης ενέργειας, που καλούνται να μειώσουν την περιβαλλοντική τους όχληση, όπως η ναυτιλία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τελευταία κινητικότητα που αναπτύσσεται γύρω από τη μετοχή, μετά και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

  Ανακατατάξεις

  Πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον του εφοπλιστή για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή συνδέεται με το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του ναυτιλιακού κλάδου καλούνται να περιορίσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν με τη δραστηριότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαρινάκης φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μονοψήφιου ποσοστού της εταιρείας, κίνηση η οποία συνδέεται έμμεσα και με την κινητικότητα γύρω από τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα. Συγκεκριμένα ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης, Γ. Περιστέρης, πραγματοποιεί placements της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με premium στην τιμή των 13 ευρώ ανά μετοχή και με τα έσοδα χρηματοδοτεί την ενίσχυση της θέσης του στη ΓΕΚ Τέρνα. Παρά τις ανακατατάξεις, πάντως, το ποσοστό του κ. Περιστέρη και της ΓΕΚ Τέρνα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα παραμείνει στα επίπεδα του 50%.

  Ξένοι θεσμικοί

  Εκτός του κ. Μαρινάκη, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο διάστημα είχε εκδηλωθεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από τη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ. Συγκεκριμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Οι νέες μετοχές διατέθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται επιτυχώς αφού εκδήλωσαν δεσμευτικό ενδιαφέρον τέσσερις εγνωσμένου κύρους διεθνείς επενδυτές: Anavio Capital Partners LLP, Blackrock Inc, Kayne Anderson Capital Advisors LP και Impax Asset Management. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εξ αυτών τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως διπλή ψήφος εμπιστοσύνης τόσο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όσο και για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για επενδυτές που διαθέτουν υπό διαχείριση πάγια αξίας άνω των 8,8 τρισ. δολαρίων, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος ανήκει στην BlackRock, ένα από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως (8,76 τρισ. δολάρια). Αντίστοιχα η Kayne Andersn διαχειρίζεται πάγια αξίας 32 δισ. δολαρίων, η Impax πάγια αξίας 30 δισ. λιρών και η Anavio πάγια αξίας 150 εκατ. δολαρίων. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συγκεκριμένοι παίκτες διέθεσαν κεφάλαια συνολικού ύψους άνω των 68,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης. Τα κεφάλαια από την ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας στην καθαρή ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

  Προοπτικές

  Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον δικαιολογείται πρωτίστως από τις προοπτικές της εταιρείας, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παίκτης της εγχώριας αγοράς παραγωγής και αποθήκευσης πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ διεθνώς. Διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και παράλληλα συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά με στόχο τα 3 GW εγκαταστάσεων ΑΠΕ μέχρι το 2025. Ανάλογες της θέσης της εταιρείας στην αγορά αλλά και των προοπτικών της, είναι και οι εκτιμήσεις που διατυπώνουν οι αναλυτές για την πορεία της μετοχής. Η τελευταία έκθεση της Pantelakis Research διατήρησε τιμή-στόχο στα 16,5 ευρώ, που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 30%. Η χρηματιστηριακή βλέπει υψηλή ανάπτυξη της κερδοφορίας τουλάχιστον μέχρι το 2023, λόγω των ισχυρών προσθηκών στη δυναμικότητα ΑΠΕ. Από την πλευρά της η Wood & Company σε πρόσφατο report της (24 Μαρτίου) προχώρησε σε σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου στα 17,60 ευρώ από 14,80 διατηρώντας τη σύσταση "Αγοράς" για τη μετοχή. "Η συνέπεια στην εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος και η λειτουργική κερδοφορία είναι οι βασικές πτυχές που καθιστούν την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μια ελκυστική επενδυτική ιστορία" αναφέρει η έκθεση. Αλλά και η Piraeus Securities στην τελευταία της έκθεση (22 Φεβρουαρίου) είχε θέσει τιμή-στόχο στα 15 ευρώ διατηρώντας σύσταση Outperform.

  Έργα και προοπτικές

  Η εταιρεία υλοποιεί ένα σημαντικό επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα ενώ βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό με έμφαση στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχει ήδη σημαντική παρουσία, εμπειρία και τεχνογνωσία της αγοράς. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχωρά στην υλοποίηση στην ελληνική αγορά ΑΠΕ νέων επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 550 εκατ. ευρώ.

  Ένα ακόμη μέτωπο από το οποίο αναμένονται σημαντικές εξελίξεις αφορά στα έργα αντλησιοταμίευσης, που αναπτύσσει η εταιρεία. Πρόκειται για δύο εμβληματικά έργα το πρώτο στο Αμάρι της Κρήτης και το δεύτερο στην Αμφιλοχία. Οι προσδοκίες για την υλοποίηση των έργων αντλησιοταμίευσης αυξάνονται καθώς ο κλάδος της αποθήκευσης ενέργειας εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, για χρηματοδότηση ύψους 450 εκατ. ευρώ. 

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, η εταιρεία αναμένεται να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ των έργων που διαθέτει κατά 1,57 GW στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2021-2026, με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα καθώς και έργα αντλησιοταμίευσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ