Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Απρ-2021 13:34

  Scale-up: πώς θα κάνετε το επόμενο βήμα για τη startup σας

  Scale-up: πώς θα κάνετε το επόμενο βήμα για τη startup σας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πότε είναι έτοιμη μια επιχείρηση να περάσει στο επόμενο στάδιο και τι εφόδια απαιτούνται;

  Το ξεκίνημα της startup σας είναι απλά το πρώτο βήμα σε μία μεγάλη προσπάθεια να μπορέσετε να βρείτε τους τρόπους να στηρίξετε μία ιδέα σας (ενδεχομένως και ένα όνειρό σας), να δημιουργήσετε μία ομάδα και να πορευτείτε μαζί της στον δρόμο της ανάπτυξης και της επιτυχίας. Κάθε αρχή είναι σίγουρα και δύσκολη, κρύβει ωστόσο πολλές προκλήσεις και ενδιαφέρουσες διαδρομές, μέχρι… το επόμενο βήμα. Ωστόσο, πότε φτάνει η ώρα για να το πραγματοποιήσετε; Έχοντας πλέον ξεκινήσει την επιχείρησή σας και έχοντας δοκιμάσει και βελτιώσει το προϊόν σας ξανά και ξανά, πότε είναι εκείνη η στιγμή που μπορείτε να προχωρήσετε παραπέρα, και τι εφόδια χρειάζεστε γι’ αυτό;

  Πότε η startup σας είναι έτοιμη για scale-up;

  Σίγουρα, η ανάπτυξη του προϊόντος ή της υπηρεσίας που είχατε ονειρευτεί για την εταιρεία που δημιουργήσατε είναι κάτι απαραίτητο για να θεωρήσετε ότι έχετε περάσει στο επόμενο στάδιο. Θα πρέπει είτε να έχετε έτοιμο ένα προϊόν για λανσάρισμα, είτε αυτό να βρίσκεται ήδη στην αγορά και να έχει αποκτήσει μια ικανή βάση χρηστών, για να μπορέσετε να αλλάξετε επίπεδο, να κάνετε δηλαδή scale-up. Ενδεχομένως, να έχετε ήδη κατακτήσει ένα μερίδιο σε μια τοπική αγορά, και να είστε έτοιμοι να επεκτείνετε τις δραστηριότητές σας σε μια μεγαλύτερη αγορά ή σε μια άλλη χώρα.

  Δεν αρκεί ωστόσο μόνο αυτό. Η επίτευξη τεχνολογικής ωριμότητας για την επιχείρησή σας, αλλά και οι προοπτικές επέκτασης και ανάπτυξης, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, αποτελούν παράγοντες που θα εξασφαλίσουν στη startup σας δυνατότητες να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να κερδίσει το ενδιαφέρον τόσο για χρηματοδότηση όσο και για μία ενδεχόμενη εξαγορά.

  Τεράστιο το ενδιαφέρον και οι προοπτικές ανάπτυξης για τις ελληνικές startups

  Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως το ενδιαφέρον για τις ελληνικές startups είναι συνολικά αυξημένο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Marathon Venture Capital, αν και το 2020 πραγματοποιήθηκαν λιγότερες εξαγορές ελληνικών startups από το 2019 (8 έναντι 10), το συνολικό ποσό των εξαγορών τετραπλασιάστηκε φτάνοντας στα 522 εκατ. δολάρια από 119 εκατ. δολάρια την προηγούμενη χρονιά. Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, το ύψος τους σε εταιρείες με δραστηριότητα στη χώρα μας ανήλθε το 2020 στα 386 εκατ. δολάρια, δηλαδή 39 φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με το 2010.

  Σχετικά τώρα με το κομμάτι των επενδυτών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το ετήσιο report "Startups in Greece 2020-2021” των Found.ation, EIT Digital και Velocity.Partners, μέσα στην περυσινή χρονιά το 23,5% ήταν angels ενώ το 76,5% προέρχεται από Venture Capitals, με προέλευση μάλιστα κατά 88,74% από το εξωτερικό και κατά 11,76% από την Ελλάδα (κάτι που αποδεικνύει ότι, με τη σωστή καθοδήγηση και προσπάθεια, μία ελληνική επιχείρηση μπορεί να στηριχθεί ακόμη και από κεφάλαια του εξωτερικού και να ξεκινήσει μία πορεία ανάπτυξης και πέρα από τα ελληνικά σύνορα).

  Εξασφαλίζοντας τους πόρους για να προχωρήσετε

  Σίγουρα, στην περίοδο που μία εταιρεία αναπτύσσεται χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα στο οικονομικό κομμάτι ώστε να διεκδικήσει τους πόρους που απαιτούνται, αλλά και να εξοικονομήσει χρήματα ώστε να μπορέσει να προχωρήσει. Με τους σωστούς συνεργάτες και την κατάλληλη δικτύωση και υποστήριξη, μπορείτε να πάρετε κάποιες έξυπνες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, συμμετέχοντας π.χ. σε διάφορα networking events ώστε να κάνετε γνωστή την εταιρεία και το αντικείμενό της, επιλέγοντας χώρους co-working για την εργασία της ομάδας ή συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς.

  Η σωστή υποστήριξη απαραίτητη για την πορεία προς την επιτυχία

  Στην πορεία σας προς την επιτυχία, πέρα από την προσωπική και ομαδική προσπάθεια, χρειάζεστε, όπως γίνεται αντιληπτό και από τα παραπάνω, και την κατάλληλη υποστήριξη. Ένας επιταχυντής μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται μία επιχείρηση προς αυτή την κατεύθυνση και τα καλά νέα είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, είναι διαθέσιμες και στη χώρα μας λύσεις που μπορούν όχι απλά να στηρίξουν μία εταιρεία στα πρώτα της βήματα, αλλά και να τη βοηθήσουν να δυναμώσει και να κάνει τις επόμενες κινήσεις.

  Ο εξελιγμένος επιχειρηματικός επιταχυντής του eggentergrowgo (accelerator) έχει διαθέσιμη, πέρα από μία πλατφόρμα Scale-Up (acceleration), και μία πλατφόρμα Scale-Up (acceleration) που απευθύνεται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και τις αγκαλιάζει όταν είναι πλέον έτοιμες να κάνουν το επόμενο βήμα τους, π.χ. να λανσάρουν νέο προϊόν ή να διευρύνουν την αγορά τους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

  Η πλατφόρμα Scale-Up είναι ανοιχτή για όλους τους κλάδους, εστιάζοντας σε επιχειρήσεις που αξιοποιούν ερευνητική δραστηριότητα σε τομείς όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, Big Data, Κυβερνοασφάλεια, Τουριστικές Τεχνολογίες & Σύγχρονες Υπηρεσίες, Fintech, Ρομποτική, Εικονική / Επαυξημένη Πραγματικότητα, Βιομηχανία 4.0, Βιοτεχνολογία, Ιατρικές Τεχνολογίες και Μέθοδοι, Αγροτική Τεχνολογία, Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες, Ενέργεια, Εκπαίδευση – Σύγχρονες Μέθοδοι και Εργαλεία, Tεχνολογίες 5G, Oλοκληρωμένες λύσεις στα πρότυπα ESG (Environment Social Government) κ.ά.

  Ωστόσο, εξετάζει κάθε καλή και βιώσιμη ιδέα και, ουσιαστικά, μετασχηματίζει την πολυετή εμπειρία του egg, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, που συνεχώς εξελίσσεται. Εφαρμόζει τις καλύτερες πρακτικές από τα πιο επιτυχημένα startup οικοσυστήματα του εξωτερικού και σας βοηθάει να επιταχύνετε την ανάπτυξη της επιχείρησής σας, να επεκτείνετε τις εργασίες της και να δικτυωθείτε, με την υποστήριξη να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τους στόχους σας. Παράλληλα βοηθά επιχειρήσεις με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, ενώ αποτελεί έναν πραγματικό επιχειρηματικό συνεργάτη και όχι έναν απλό σύμβουλο.

  Συνολικά, αποτελεί αρωγό στις προσπάθειες των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο σκληρό ανταγωνισμό που επικρατεί σε κάθε κλάδο, να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες σύνδεσης με πιθανούς πελάτες, να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να αλλάξουν το μοντέλο ανάπτυξης τους, αλλά και να εξελιχθούν σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό προϊόν ή υπηρεσία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

   

  Advertisement