Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Απρ-2021 20:02

  Νέες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 18,8 δισ. μέσω του Ηρακλή ΙΙ

  Μορατόρια πληρωμών 500 δισ. ευρώ για τον κορονοϊό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Πρόβλεψη για να περιληφθούν τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας στο πρόγραμμα Ηρακλής έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, το οποίο, μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για νέα επέκταση των τιτλοποιήσεων εάν αυτό χρειαστεί, πέρα από το 2022.

  Η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν (DGCom) έχει δώσει ατύπως το πράσινο φως στην κυβέρνηση για την επέκταση του "Ηρακλή” κατά 18 μήνες και το υπουργείο Οικονομικών αναμένει την επίσημη έγκριση προκειμένου να κατατεθεί προς ψήφιση ο νέος νόμος. Πρόκειται για τον αποκαλούμενο "Ηρακλή ΙΙ”, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι η επέκταση του "Ηρακλή Ι”. Η έγκριση της Κομισιόν και η ψήφιση του νόμου απαιτούνται για την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου που θα αφορά την κάλυψη κατά 100% μόνο του senior note, δηλαδή των δανείων υψηλής εξασφάλισης. Στον "Ηρακλή ΙΙ”, η εγγύηση του Δημοσίου προβλέπεται έως 12 δισ. ευρώ για συνολικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων 32 δισ. ευρώ.

  Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τις τέσσερις συστημικές ανέρχεται σε περίπου 18,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ. αφορούν στην Τράπεζα Πειραιώς και το μικρότερο κομμάτι ύψους 1,5 δισ. ευρώ την Εθνική Τράπεζα. Στο επίπεδο των 3 δισ. ευρώ κυμαίνονται οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις από Alpha Bank και Eurobank. Το υπόλοιπο κομμάτι του "Ηρακλή”, δηλαδή περίπου 13,2 δισ. ευρώ, με την αντίστοιχη κάλυψη της εγγύησης, θα παραμείνει διαθέσιμο για τυχόν νέες τιτλοποιήσεις που μπορεί να προκύψουν μέχρι το τέλος του 2022, περιλαμβανομένων νέων κόκκινων δανείων από την πανδημία.

  Οι τιτλοποιήσεις για περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό το 2021 από τις τέσσερις συστημικές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εσωτερικές - οργανικές κινήσεις, έχουν ως εξής:

  - Η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε αίτηση για δύο τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ. Η πρώτη θα είναι ύψους 7 δισ. ευρώ και η δεύτερη, πιθανότατα το 2022, θα αφορά κόκκινα δάνεια 4 δισ. ευρώ. Ήδη, η πρώτη τιτλοποίηση της Πειραιώς στον "Ηρακλή ΙΙ” (7 δισ. ευρώ) βρίσκεται στο στάδιο της πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ η δεύτερη (4 δισ. ευρώ) σε φάση προετοιμασίας. Με τον τρόπο αυτό θα έχει πετύχει τον στόχο για μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέχρι το τέλος του 2022.

  - H Alpha Bank προγραμματίζει δύο τιτλοποιήσεις εντός του 2021 ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, με στόχο να μειώσει το μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 45% εντός του έτους και να παρουσιάσει μονοψήφιο ποσοστό καθυστερήσεων. Ο δείκτης για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) θα πέσει κάτω από το 10% μέχρι το τέλος του 2022. Η Τράπεζα ήδη με την ολοκλήρωση της προηγούμενης τιτλοποίησης μαμούθ 10,8 δισ (Galaxy) περιόρισε σε τα NPL από το 34% στο 13% στα τέλη το 2020 και φέτος θα περάσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

  - H Eurobank, ύστερα από την πρώτη τιτλοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ (Cairo) που εγκαινίασε τον "Ηρακλή” το 2019, προγραμματίζει να προχωρήσει σε νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ εντός του 2021. Η ονομασία της τιτλοποίησης αυτής είναι Mexico και αποτελείται κατά 85% από δάνεια προς ιδιώτες και 15% από επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Τράπεζας, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2021.

  - H Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει μία μικρή τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μόλις 1,8 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 6% μέχρι τα τέλη του 2022. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) θα παρουσιάσουν μονοψήφιο ποσοστό φέτος. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στον "Ηρακλή Ι” σε μία τιτλοποίηση συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ (Frontier) και λόγω των υψηλών της κεφαλαίων και της οργανικής κερδοφορίας δεν χρειάστηκε να κάνει χρήση του λεγόμενου hive-down, δηλαδή τη διάσπαση των τραπεζικών δραστηριοτήτων και την εισφορά της σε νέα τράπεζα, 100% θυγατρική της μητρικής που θα ήταν εταιρεία συμμετοχών και θα ήταν η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ