Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Απρ-2021 09:06

  "Καμπάνα" στο Notos γιατί άνοιξε

  "Καμπάνα" στο Notos γιατί άνοιξε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:00

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Στην επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ στην επιχείρησης Notos και 3.000 ευρώ στον υπεύθυνο του καταστήματος επέβαλε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, γιατί λειτουργούσε σήμερα παραβαίνοντας τη σχετική ΚΥΑ.

  Αυτό ανέφερε, μιλώντας στο Capital.gr, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

  Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε ότι έχει προκληθεί μεγάλο μπέρδεμα στην αγορά έχει προκληθεί για το ποιοι ανοίγουν και ποιοι όχι. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, αναφέρεται πως τα εμπορικά κέντρα (malls), τα εκπτωτικά καταστήματα (outlet), τα εκπτωτικά χωριά και τα καταστήματα εντός καταστήματος (shop in a shop) ενώ απαγόρευεται να λειτουργούν στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, θα μπορούν από σήμερα 5 Απριλίου να λειτουργούν με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής (click away) στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου. 

  Τι συμβαίνει στην πράξη. Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί και να αγοράσει προϊόντα από το πολυκατάστημα Notos Com στην Αθήνα, δηλαδή σε περιοχή που βρίσκεται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, με τη μέθοδο click inside μπορεί να το κάνει κλείνοντας ραντεβού. 

  Αυτή την ώρα (8:51 π.μ.) έχει 149 διαθέσιμα ραντεβού, 185 αύριο, 189 την Τετάρτη, κ.ο.κ. 

  Αντιθέτως τα πολυκαταστήματα Άττικα, όπως ενημερωθήκαμε και τηλεφωνικά, δεν λειτουργούν με τη μέθοδο του ραντεβού, δηλαδή με click inside ούτε με click away και όποιες αγορές επιθυμεί κάποιος να κάνει αυτές είναι ηλεκτρονικές. 

  Το Capital.gr προσπαθώντας να βγάλει άκρη με το τι ακριβώς ισχύει απευθύνθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανέφερε πως τα πολυκαταστήματα απαγορεύεται να λειτουργούν διότι λειτουργούν με τη μέθοδο του shop in a shop. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή την απάντηση απέστειλε το υπουργείο απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του πολυκαταστήματος Notos Com. 

  Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε:

  Τελικά η επανέναρξη λειτουργίας της αγοράς, από σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου, δεν είναι αβρόχοις ποσί. Οι πολλές ταχύτητες με τις οποίες εκκινεί το λιανεμπόριο μετά από δύο και πλέον μήνες όπου ήταν κλειστό, ο περιορισμός των 20 ατόμων ανεξαρτήτως τετραγωνικών που ευνοεί κυρίως τους μικρούς και ο αποκλεισμός των εμπόρων της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης από αυτό το ιδιότυπο άνοιγμα, συνθέτουν μια νέα μορφής "κανονικότητα”. 

  Σε αυτή τη νέα κανονικότητα, η οποία παραμένει άγνωστο πόσο θα διαρκέσει, οι λιανέμποροι, που "έχουν μείνει στεγνοί” όπως λέει στο capital.gr ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, θα επιδιώξουν να ξεπουλήσουν σε όσο πιο σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν το στοκ (αφορά κυρίως προϊόντα ένδυσης, υπόδησης) για να μαζέψουν ρευστό στα ταμεία τους. 

  Για να το πετύχουν αυτό ξεκινούν μπαράζ προσφορών που φθάνουν στο 60% της αρχικής τιμής. Με προσφορές θα απαντήσουν από σήμερα και οι λιανέμποροι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Το στοίχημα σίγουρα είναι μεγάλο όπως μεγάλη είναι και η ανάγκη των καταναλωτών, όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα, για shopping therapy.

  Αυτό το είδαμε να συμβαίνει τον Ιανουάριο, όπου η αγορά λειτούργησε μόλις για 12 ημέρες -από τις 18 έως τις 30 Ιανουαρίου- και για κάποιους λιανέμπορους αυτό το διάστημα ήταν αρκετό για να "ρεφάρουν” για όλο το πρώτο τρίμηνο. 

  Κατά τη διάρκεια αυτών των λίγων ημερών, ο όμιλος Φουρλή κατάφερε να καλύψει το 90% των επιδόσεων που είχε εμφανίσει το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία, δύο από τις βασικές του αγορές βρίσκονται σε σκληρό lockdown. Αντίστοιχα οι καθαρές πωλήσεις της Jumbo σε επίπεδο μητρικής -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση +0,20%,  σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο όπου όλα τα καταστήματα λειτουργούσαν χωρίς περιορισμούς. 

  Με την ελπίδα του ελατηρίου, επανεκκινεί λοιπόν σήμερα το λιανεμπόριο. Όμως εκτός από την ελπίδα, το πιθάρι της Πανδώρας που έχει ανοίξει, κρύβει και δεινά, όπως την ασθένεια, τον θάνατο, την απόγνωση, κ.ά. Και η πανδημία, τα χιλιάδες κρούσματα, οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι και οι χιλιάδες νεκροί δεν είναι μόνο νούμερα, έχουν ονοματεπώνυμο. 

  Είναι μια πραγματικότητα, η οποία όπως φοβούνται αρκετοί θα γίνει πιο ζοφερή τις επόμενες ημέρες εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα και επαναληφθούν οι εικόνες του Ιανουαρίου έξω από τα καταστήματα όπου γινόταν το αδιαχώρητο. Σε αυτή την περίπτωση, το ενδεχόμενο τα ρολά στο λιανεμπόριο να κατέβουν εκ νέου θεωρείται δεδομένο, κάτι που απεύχονται οι έμποροι καθώς διακυβευτεί και ο Πασχαλινός τζίρος. 

  Οι αντιδράσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

  Τη δυνατότητα να βάλουν το κλειδί στην πόρτα για να ανοίξουν τα καταστήματα τους δεν το έχουν όλοι οι λιανέμποροι. Εκτός της νέας κανονικότητας έχουν μείνει οι έμποροι από τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη που αντιδρούν έντονα.

  Ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, έχει απευθύνει κάλεσμα στους εμπόρους της Αχαϊκής πρωτεύουσας, να βρίσκονται όλοι σήμερα Δευτέρα στις 9:00 το πρωί στα καταστήματα τους χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα ανοιχτή, με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, χωρίς να εξυπηρετούν καταναλωτές. 

  Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, σε επιστολή του προς των Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει πως δεν είναι σε θέση να προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους "και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε”, συμπληρώνει. 

  Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, ζητά από τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση, και να ανοίξει την αγορά της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση. 

  Εξηγήσεις για τον λόγο που η Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη ζητά και η ΕΣΕΕ. 

  Πότε βλέπουν επιστροφή στην προ covid εποχή

  Πότε όμως βλέπουν οι έμποροι επιστροφή στην προ covid εποχή. Κοντά μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (ποσοστό 23%) θεωρεί πως θα απαιτηθεί 1 έτος, το 38% 2 με 3 χρόνια, ενώ το 15% πιστεύει πως θα απαιτηθούν περισσότερα από 3 έτη. Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2020 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. 

  Σύμφωνα με την έκθεση 8 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις (ποσοστό 78%) εμφάνισαν μείωση του κύκλου εργασιών το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ενώ ποσοστό 15% εμφάνισε στασιμότητα (πηγή: Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2020). 

  Σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις (88%) θεωρούν ότι η πανδημία θα επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο εργασιών τους με το 56% των επιχειρηματιών να θεωρεί πως η πτώση του τζίρου θα ξεπεράσει το 40%. Ο κύκλος εργασιών στο σύνολο του εμπορίου υποχώρησε το 2020 κατά 8,2%, όταν στο σύνολο της οικονομίας η πτώση ήταν ισχυρότερη (­13,5%).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ