Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Απρ-2021 08:26

  Στην παράταση οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις

  Στην παράταση οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Αντιμέτωπες με εμπόδια αλλά και χρονικές καθυστερήσεις βρίσκονται οι ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη τα χρονοδιαγράμματα έχουν τροποποιηθεί, αν και για τις περισσότερες πωλήσεις καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν εντός του 2021. Πίσω από τις καθυστερήσεις, πάντως, κρύβονται τόσο αντικειμενικές δυσκολίες, όπως τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την κρίση της πανδημίας, όσο και επιμέρους θέματα, όπως αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις ή ακόμα και δικαστικές εκκρεμότητες που δεν επιτρέπουν την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των διαγωνισμών. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η επίτευξη των στόχων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων κάθε άλλο παρά βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται.

  On hold η ΔΕΠΑ

  Αντιμέτωπη με καθυστερήσεις βρίσκεται η διπλή αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μια σειρά από διαδικαστικά αλλά και ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τις δύο εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό έχουν ενημερωθεί ότι η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει μετατεθεί για τον Ιούλιο. Θα πρέπει να προηγηθεί μέχρι τότε η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεθοδολογία υπολογισμού των ρυθμιζόμενων εσόδων των τριών θυγατρικών εταιρειών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και ΔΕΔΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες με τη νομοθετική ρύθμιση πρόκειται να ενοποιηθεί η περιουσιακή βάση των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών, διευκολύνοντας τις επενδύσεις ανάπτυξης δικτύου σε νέες περιοχές, κυρίως από τη ΔΕΔΑ. Θα μπορούν, δηλαδή, να επιμερίζονται τα κόστη ανάπτυξης του δικτύου σε καινούργιες περιοχές και στις υπόλοιπες ώριμες περιοχές, ώστε να μην προκύπτουν υπέρογκα κόστη για τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό, που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ, έχει αποφασιστεί να πωληθεί από κοινού και το ποσοστό που κατέχει η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, δηλαδή το 49% μαζί με τα δικαιώματα στο μάνατζμεντ. Η απόφαση αυτή κρίθηκε ως επιβεβλημένη, καθώς η ΕΝΙ έχει αποφασίσει να αποεπενδύσει από την εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί έξι εταιρείες: η ιταλική Ιtalgas, η τσεχική EPH, η αυστραλιανή First State Investments, το αμερικανικό fund KKR, το αυστραλιανό fund Macquarie και το κινεζικό private equity fund Sino-CEEF.

  Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ουσιαστικά η αποκρατικοποίηση τελεί εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για την εκκρεμή υπόθεση των χρεών της ELFE (λιπάσματα), που είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο. Η εν λόγω διαμάχη αφορά τον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων και, κατ' επέκταση, των οφειλών της βιομηχανίας προς τη ΔΕΠΑ. Το ΥΠΕΝ, κρίνοντας ότι η υπόθεση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς ενδεχόμενη ήττα της ΔΕΠΑ μπορεί να ανοίξει έναν νέο κύκλο διεκδικήσεων και από άλλους πελάτες, επιβαρύνοντας τον ισολογισμό της επιχείρησης, έδωσε εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ για πάγωμα της διαδικασίας πώλησης.

  ΥΑΦΑ

  Με στόχο να οριστεί ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών εντός του 2021 προχωρά ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στο υπό εξόφληση κοίτασμα της Νότιας Καβάλας. Προ ημερών το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τη short list των σχημάτων που προχωρούν στην επόμενη φάση, στην οποία δεν περιλήφθηκε η κινεζική κοινοπραξία CMEC - Maison Group. Κατά συνέπεια, την παραχώρηση διεκδικούν η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ - ΓΕΚ Τέρνα και η Energean Oil & Gas. 

  Οι εταιρείες της short list θα κληθούν το επόμενο διάστημα να υπογράψουν συμφωνίες εμπιστευτικότητας και στη συνέχεια θα αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR, όπου θα είναι διαθέσιμα τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία για το project της αποθήκης, ώστε να προχωρήσει το due diligence. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να προηγηθεί η παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το πλαίσιο του κανονισμού τιμολόγησης και τα ποσοστά "κοινωνικοποίησης" των τελών που θα πληρώνουν οι καταναλωτές.

  ΛΑΡΚΟ

  Έξι σχήματα προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για τη δημόσια περιουσία της ΛΑΡΚΟ, δηλαδή το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα μεταλλεία σε Λάρυμνα και Λούτσι. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εταιρείες Commodity & Mining Insight Ireland, Mytilineos S.A., Solway Investment Group, Tharisa και Trafigura Group, καθώς και την κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα - AD Holdings AG. Παράλληλα με τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ διενεργείται και ο διαγωνισμός του ειδικού διαχειριστή για την ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ (μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας Άγιος Ιωάννης, μεταλλεία Καστοριάς). Και στον διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ τα επενδυτικά σχήματα θα κληθούν το επόμενο διάστημα να υπογράψουν τις συμβάσεις εμπιστευτικότητας και στη συνέχεια θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room με τα σχετικά στοιχεία και οικονομικές πληροφορίες. Στόχος και σε αυτόν τον διαγωνισμό είναι εντός του 2021 να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Σε κάθε περίπτωση, η πώληση της ΛΑΡΚΟ τελεί υπό την αίρεση της αντιμετώπισης μιας σειράς προβλημάτων που αφορούν την εταιρεία, όπως οι περιβαλλοντικές παραβάσεις, το "καυτό" θέμα της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, τα χρέη προς τη ΔΕΗ, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την τύχη του προσωπικού, που φτάνει τα 1.500 άτομα.

  ΔΕΔΔΗΕ

  Θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται η ανακοίνωση από τους συμβούλους της ιδιωτικοποίησης, Goldman Sachs και Eurobank, των ονομάτων των εταιρειών που απαρτίζουν τη short list στον διαγωνισμό πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που διενεργείται από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από 11 υποψήφιους επενδυτές, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθούν τα ονόματα. Πληροφορίες θέλουν μεταξύ αυτών να περιλαμβάνονται δύο κινεζικές συμμετοχές, η κοινοπραξία China South Power Grid - China Three Gorges, καθώς και η Guangzhou Power. Παράλληλα, σημαντική είναι η συμμετοχή γνωστών funds που επενδύουν μεταξύ άλλων και σε υποδομές, όπως το KKR, η BlackRock, η BCI, η CVC, το ιταλικό infastructure fund F2I, η Oak Hill και άλλοι. Η short list αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ εντός της εβδομάδας. Στόχος της ΔΕΗ είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, η οποία τοποθετείται χρονικά για τα μέσα Ιουλίου με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. 


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ