Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Απρ-2021 08:00

  Οι αλλαγές που φέρνει η Folli-Follie στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

  Οι αλλαγές που φέρνει η Folli-Follie στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Εντός Μαΐου αναμένεται η έκθεση με το πόρισμα ελέγχου (inspection report) για τις θεσμικές και τεχνικές ατέλειες του συστήματος που οδήγησαν στην υπόθεση της Folli-Follie. Το πόρισμα αυτό θα περιλαμβάνει διαπιστώσεις και προτάσεις για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς μετά το πλήγμα που δέχθηκε από την υπόθεση της Folli-Follie.

  H αναβάθμιση του πλαισίου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποτελεί την υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα για τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργο Ζαββό, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για την επέκταση του προγράμματος Ηρακλή εντός του πρώτου 10ημέρου του Απριλίου. Ο κ. Ζαββός έχει ήδη προχωρήσει σε σύσταση ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων διεθνούς κύρους, οι οποίοι, σε πρώτη φάση, πραγματοποιούν σε βάθος ανάλυση της υπόθεσης Folli-Follie ούτως ώστε να προκύψουν οι αδυναμίες και οι προτάσεις για βελτίωση.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την κατάθεση της έκθεση από την ομάδα εμπειρογνωμόνων το Μάιο, το υπ. Οικονομικών θα προχωρήσει στη διαδικασία αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου πειθαρχικού οργάνου. Επίσης, εξετάζεται η δημιουργία δύο ανεξάρτητων οργάνων εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (κατά τα πρότυπα του ΤΧΣ). Το ένα θα ασχολείται με θέματα πρόληψης και το άλλο με την καταστολή.

  Οι εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αλλά και το οικονομικό επιτελείο, θεωρούν αναγκαία την επέκταση και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη, εξετάζεται ευρύτερη συνεργασία με ορκωτούς ελεγκτές για ελέγχους και για εκδόσεις πιστοποιητικών ελέγχου.

  Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αναθεώρηση του πλαισίου για τη στελέχωση της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς, ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό της οργανωτικής και διοικητής δομής. Εδώ ο στόχος είναι διττός. Αφενός να εξασφαλίζεται η πλήρης ανεξαρτησία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως εποπτική αρχή και αφετέρου να υπάρχουν αξιόπιστες διαδικασίες για την επιλογή των στελεχών και την υποστήριξη του οργανογράμματος. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η αλλαγή και η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης για όλη την ελληνική αγορά αλλά και για την ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά ειδικότερα. Για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ενισχυθούν ζητήματα που έχουν σχέση με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

  Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα συνδυαστεί με εμπλουτισμό της φαρέτρας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με επιπλέον εργαλεία παρακολούθησης, πρόληψης, τεκμηρίωσης και καταστολής αθέμιτων πρακτικών. Στο σημείο αυτό θα αναζητηθούν βέλτιστες πρακτικές από τις πιο επιτυχημένες εποπτικές αρχές στην ΕΕ και διεθνώς. Το πιθανότερο μάλιστα είναι και η συνεργασία ώστε να υπάρξει ανταλλαγή knowhow.

  Προς την ίδια κατεύθυνση εντάσσεται η διεύρυνση των συνεργασιών με υπογραφή διμερών συμφωνιών με άλλες επιτροπές κεφαλαιαγορών και εκτός Ε.Ε αλλά και άλλες διωκτικές αρχές για ανταλλαγή δεδομένων. Παράλληλα, ενισχύεται η ασφάλεια δεδομένων και υποχρεώσεων έναντι της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου και το πότε και πως μπορεί αυτό να αρθεί. Ακόμη, περιλαμβάνεται η ενίσχυση της νομικής προστασίας των μελών και των στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, βάσει των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν στην Ε.Ε. και διεθνώς, προκειμένου να επιτελούν το έργο τους χωρίς το φόβο ή την απειλή προσωπικών διώξεων. Σε αυτό το σημείο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση με στόχο την ενίσχυση της ανεξαρτησίας ως αρχή, βάσει των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν για τις ανεξάρτητες αρχές στην Ε.Ε. και διεθνώς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και θέματα αξιολόγησης στελεχών και μελών, και το θέμα της νομικής προστασίας (όρια, προϋποθέσεις, κλπ), και της ανεξαρτησίας των μελών. Επίσης, στο θέμα της ανεξαρτησίας εντάσσεται το ζήτημα της αυτοχρηματοδότησης, αυτοδιοίκησης και αυτοαξιολόγησης. Για παράδειγμα, τα πειθαρχικά όργανα, τα όργανα καταστολής, πρόληψης να είναι ανεξάρτητα και να λειτουργούν εντός της αρχής. Δηλαδή, να υπάρχουν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για την αξιολόγηση και την αποτελεσματικότητα του έργου της, χωρίς να δέχεται έξωθεν παρεμβάσεις (ελέγχους κλπ).

  Διαβάστε ακόμα:

  -Ζαββός: Διορθώνουμε βήμα-βήμα το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ